Specialresa till Toscana

Låt dig förföras av Toscanas böljande landskap och storslagna viner

Vi utforskar Chianti med provning av Munskänkens Chianti-favorit Renzo Marinais viner under en lunch hos machoslaktaren i Panzano. I Supertoscanarnas Bolgheri spenderar vi en hel temadag med vingårdsbesök hos förstklassiga producenten Giovanni Chiappini . Vi avnjuter en fantastisk vinmakarlunch med stjärnskottet Podere Sapaio. En annan av våra temadagar handlar om ytterligare ett av Italiens stora viner, Brunello di Montalcino. Här tar vi en lunch på mysiga Il Leccio och en nyhet blir att vår nya producent La Magia kommer och presenterar sina viner under lunchen. Vi besöker Ciacci Piccolomini samt centrum av Montalcino. Kvällen tillbringas på vackra femstjärniga Borgo Scopeto Relais där vi håller en vinmakarmiddag med husets viner. Vi hinner även med en heldag i historiskt storslagna Florens, renässansens huvudstad med övernattning på fyrstjärnigt hotell

Det är några de upplevelser som väntar våra gäster under vårens resa som guidas av Vinupplevelser och som ges en ”tocco locale”, lokal touch, av vår guide Luisa från San Gimignano. Luisa är sommelier och dennes familj är en erkänt duktig vinproducent. Vårt reseprogram är s k ”Rekommenderad resa” av tidningen Munskänken. 

Vi är stolta över vårt unika Toscana-program och vi här följer flera godbitar:

Välkomstmiddag i hotellets egen cantina med mat från Michelinkrogen Linfa, besök i Bolgheri hos Antinori Guado al Tasso, vår nya charmiga och vinkunniga guide som är både sommelier och vinproducent. I Montalcino besöker vi producenten Ciacci Piccolomini. Även i Chianti har vi hittat en ny pärla när vi besöker Montemaggio och energiska Illaria. På vårt besök i Florens startar vi med en guidad tur ledd av den svenska guiden Bodil Jacobsson. 

Vi bor mitt den i den charmiga byn Colle di Val d’Elsa och det historiska residenset Palazzo Pacini

Vi är väldigt stolta över vårt Toscana-program, ännu en innehållsrik resa med fokus på gastronomiska upplevelser. Några andra producenter som vi noggrant valt ut är Caparzo och Borgo Scopeto. Vårt klassiska reseinslag ”Il Gran Finale” håller vi på Ristorante Il Frantoio i en historisk källare med tio högklassiga viner efter en lång och utsökt middag.  

Resans pris inkluderar allt förutom en lunch i Florens samt en middag under en ledig kväll!

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Under de flesta av resans måltider har vi tagit med egna viner som oftast presenteras av vinproducenten själv!

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 15-30%.

Idag är vi troligen Sveriges största arrangör av vinresor och med en väldigt hög andel återkommande resenärer. Under 2022 genomförde vi ett 30-tal resor och vi känner oss en aning stolta över att vårt lilla företag har förtroende från nästan 700 resenärer.

Våra resor anses av de flesta som gourmetresor där inte bara vinerna håller högsta klass utan likaså maten.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Med ett nytt unikt program med smultronställen är vi entusiastiska över att vi kan visa våra gäster det genuina och underbara Toscana. 

Välkommen till Vinupplevelsers Toscana – ett magiskt stycke land,
en historia och ett kulturarv vars motsvarighet inte finns någon annanstans i världen.

Dag 1 – Ankomst Toscana, middag på Palazzo Pacini med mat från Michelinkrogen Linfa.

Med ett behagligt eftermiddagsflyg från Luleå ankommer vi på kvällen till Florens flygplats. Vi beger oss direkt söderut mot vår destination  och vårt hotell Palazzo Pacini som ligger mitt i byn Colle val d’Elsa. Byn är världskänd för sin glastillverkning men framförallt är det vackert, med hänförande utsikt och utan att därför drabbats av massturism så som många andra byar i Toscana.

Hotellet är nyrenoverat och har rum med en elegant historisk karaktär. Man kan på egen hand enkelt vandra genom byns charmiga medeltida gator och gränder som ligger på en lång kulle. Förutom att hotellet mer än väl uppfyller våra krav så är det geografiska läget optimalt för resans utflykter till Chianti, Montalcino och Bolgheri.

Kvällens välkomstmiddag intar vi i hotellägarens egen cantina där Michelinkrogen Linfa kommer och lagar mat från oss.Till maten presenterar vi viner från vår producent Caparzo som var en av de första producenterna i Montalcino. Vinerna har fått bra och prisvärda betyg av munskänkarnas vinprovningspanel samt av internationella vinskribenter. Efter en lång första resdag är det extra trevligt att bara ha några meters gångväg till sängen för att kunna ladda om inför morgondagen.

Dag 2 – Montalcino, Lunch på Il piazzan med nya La Magia, Ciacci Piccolomini och vinmakarmiddag på femstjärniga Borgo Scopeto.

Vi börjar dagen med lite sovmorgon innan vi beger oss mot vinområdet Montalcino och Sant’Angelo in Colle.

3-LecchioI denna pittoreska lilla by ligger vårt lunchställe, Trattoria Il Leccio är som ett vykort i verklig storlek. Borden fylls med en kavalkad av olika antipasti som följs av ett antal pastarätter. En nyhet är att vår helt nya producent i Montalcino, La Magia, kommer och presenterar sina viner. Deras flaggskeppsprodukt är givetvis Brunello di Montalcino, en elegant och kraftfull Brunello som bl a fått höga 94 poäng av James Suckling. Den sympatiska Lisa Tinturini presenterar även husets viner så som t ex en trevlig Rosato, IGT samt en Rosso di Montalcino. Tiden verkar stå stilla på den lilla piazzan och servitören betjänar oss med en stolthet som bara finns i Italien.
Mätta med smaker och vacker atmosfär beger vi oss till Ciacci Piccolomini. Detta besök är nytt i vårt program. Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är planterade till druvan Brunello och deras vingårdar breder ut sig i syd- och sydvästsluttningar runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter. Bland annat Fabvis som är en 100 % Syrah, Ateo som är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot och deras kanske mest prisvärda vin Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT, ett vin gjort i huvudsak på Sangiovese med en skvätt Cabernet och Merlot. Utöver det produceras även en hel del grappa och olivolja från egna odlingar.

Vi beger oss upp till centrum av byn Montalcino som är en mycket känd och vacker medeltida by.  Den tornar upp sig stolt drygt 500 meter över havet med en hänförande utsikt över det toscanska landskapet. Montalcino var Sienas sista utpost mot fiorentinarnas territorium och präglas av den imponerande fästningen från 1300-talet. Vi utforskar Montalcino på egen hand eller så väljer man att följa med Luisa på en rundvandring med historia och lite lokala tips.

3-Borgo-Scopeto

Nästa inslag är ytterligare en av höjdpunkterna i vårt Toscana program. Vi tillbringar kvällen på femstjärniga Borgo Scopeto som är även namnet på ett av de mest lyxiga Relais i Toscana och härifrån har man en fantastisk utsikt över Siena. På detta relais spelades delar av filmen “Brevet från Julia” in. Till middagen provar vi hela sju viner från Borgo Scopeto. Samtliga viner har fått höga och prisvärda betyg i Munskänken.

Dag 3 – Bolgheri med 100-poängaren Chiappini, lunch på Magona med kultproducenten Sapaio, nyheten Antinori Guado al Tasso och ledig kväll

På morgonen beger vi oss till området Bolgheri och vårt första besök blir hos producenten Chiappini. Vår buss tar oss genom gårdens imponerande vackra cypresallé. Ägaren Giovanni med sina döttrar tar emot oss på sina vackra och välskötta ägor med utsträckta händer och med ett glas kyld Vermentino, knaprigt bröd med rosmarin och olio d`oliva. Gården ligger “vägg i vägg” med berömda Ornellaia. Chiappini producerar ett flertal bra viner och Super toscanen Guado di Gemoli är vår favorit som har erhållit bra betyg i olika vinguider. En tidigare årgång fick som enda vin 100 poäng i amerikanska vinmagasinet Wine Enthusiast. Även deras Bolgheri Rosso, Felciaino, har fått högt betyg i t ex Munskänken.

Lunchen intar vi på rustika Osteria Magona mysiga terass. Restaurangen är en rymlig Bolgheriversion av Dario Checcinis köttresturang i hjärtat av Chianti. Här som i övriga Bolgheri härskar ett lugn och en skön känsla av närhet till havet.

Det gäller att ha byggt upp en hunger för mycket och god mat väntar denna lunch. Under denna vinmakarlunch möter vi även den sympatiske gentlemannen Massimo Piccin som driver den framgångsrika gården Podere Sapaio. Massimo drev tidigare ett byggbolag innan han bestämde sig för att ändra kurs i sitt liv. Han letade efter vinmarker i flera delar av Italien, bl a Veneto, innan han 1999 bestämde sig för att köpa 25 hektar i Bolgheri. Hans Supertoscan får toppbetyg i italienska och internationella vinguider och i Munskänken blev den snabbt en favorit. Vi avnjuter hans två kultviner tillsammans med kökets kreativa och läckra anrättningar.

Efter lunchen väntar ytterligare en smakfull nyhet när vi besöker det prestigefyllda toskanska företaget Guado al Tasso, som ägs av familjen Marquis Antinori sedan 1930, familjen Antinori är något av en instutition i den Italienska vinhistorien. Vi provar tre viner i deras mysiga trädgård varav bland annat deras berömda Bolgheri Superiore.

Vi beger oss därpå tillbaka till vår genuina by och nu väntar en ledig kväll. Vi ger er diverse tips på var t ex kvällens middag kan intas.

Dag 4 – Karismatiska Ilaria, lyx-Chiantin Renzo Marinai, Toscanas okrönte köttkonung och “Il Gran Finale”

Efter frukost på Palazzo Pacinis balkong beger vi oss till ytterligare en ny pärla när vi besöker Fattoria Montemaggio. Att nå gården är inte lätt för vår busschaufför men väl framme väntar ett besök utöver det vanliga Montemaggio är en fantastisk och genuin vingård med magisk utsikt. Miljön är helt idyllisk och sagolik. Gårdens kvinnliga vinmakare Ilaria tar hand om oss under besöket och vi får även en tur i vinmarkerna. Ilaria är en otroligt passionerad kvinna som fångar ens uppmärksamhet totalt med sin personlighet och stora charm. Vinerna är traditionellt tillverkade ekologiska viner som är skapade från grunden med noggrann omsorg för natur, tradition och terroir. Ekologiskt jordbruk spelar en viktig roll i gårdens vinproduktion. Vi provar fem av husets trevliga viner som håller hög kvalitet. Till vinerna serveras husets olivolja, ostar och lite salamino…

Nästa anhalt blir slaktaren Dario Cecchini i Panzano. Toscana är framför allt ett köttrike och kungen är utan tvekan Dario Cecchini. Lite ironiskt är det att Dario är utbildad veterinär. Här skall vi inta lunch på Darios restaurang Solociccia, ”bara kött”, men innan dess kommer han säkert att visa oss lite av sina konster inne i macellerian.

Om det bjuds på ett glas aperitivo, en fettunta och olio d`oliva så bör vi inte tacka nej, Dario kan ta illa upp. Här brukar antingen klassisk musik eller hårdrock strömma ut från högtalarna beroende på Darios dagshumör… Dario bjuder ofta på spontana citat av Dante på en härlig blandning av italienska och engelska. Solociccia är en rustik men charmig restaurang och här serveras vi en orgie i kött med drygt 10 olika rätter. Som de flesta andra gäster tar vi med vårt eget vin till restaurangen men vi har även med producenten Renzo Marinai… Det är en liten ekologisk “lyx-producent”som tar lite extra hand om sina vinmarker. Vinerna har fått mycket höga och prisvärda betyg i Munskänken och var tidningens naturliga förstaval när det gjordes ett reportage om Chianti producenter under 2020. Bättre Chianti-viner finns inte enligt oss!

Efter lite vila och avkoppling är vi laddade för vårt klassiska reseinslag ”Il Gran Finale”.

Skådeplatsen för kvällens mäktiga övning är Il Frantoio som nyligen startades om i ny regi. Man har fått en nyinjektion med inspirerade kockar som vill presentera det autentiska toskanska köket med en innovativ touch. Efter en kort promenad från vårt hotell till byns rådhusplats, kliver vi ner i en imponerande källare som från början användes för att producera olivolja, därav namnet Il Frantoio.

Under middagen provar vi viner från vår guide Luisas egna gård Cesani och som givetvis presenteras av Luisa själv. Cesani anses vara en av de främsta producenterna i San Gimignano och här är druvan Vernaccia kungen. Efter maten provar vi  tio olika viner. Vinerna är från flera av de producenter vi besökt eller smakat viner ifrån under resan.  Nu ställs enligt oss resans bästa viner mot varandra för att vi dels får möjligheten att känna igen dem och på ett lättsamt sätt kora en Vincitore!

Dag 5 – Guidad tur i vackra florens och egen kväll!

Efter lite välförtjänt sovmorgon och frukost checkar vi ut och tar farväl av vårt Palazzo som tagit hand om oss under dessa intensiva och upplevelserika dagar.

Nu avreser bussen till centrala Florens för kultur, historia och shopping. Vid ”arrivo Firenze” möts vi upp av Bodil Jacobsson som är licensierad guide i denna vackra historiska stad. Hon ger oss en historisk introduktion, därpå tar vi en passeggiata och ser Santa maria del Fiore, Battistero, Dantes kvarter, Piazza della Signoria med dess statyer t ex David, berömda Uffizi byggnaden (äldsta konstgalleriet i världen), Ponte Vecchio, Mercato Nuovo och kända torget Piazza della Republica där vi avslutar turen. Bodil är utan att överdriva en fantastisk guide. Därpå väntar några timmar på egen hand och vi och Bodil ger tips på lunchställen med mera.

3-FirenzeFlorens är till ytan en ganska liten stad vilket gör det lätt att ta sig runt till fots. Hela staden andas kultur, historia och många gamla byggnader finns kvar. I Florens kan man njuta av rustik mat från det toscanska köket och till det dricka Chianti-vin från trakten. Florens är en fantastisk shoppingstad och många kända modeskapare kommer härifrån och flertalet stora modehus finns representerade i staden. Bland annat hittar man Roberto Cavalli, Emilio Pucci och Salvatore Ferragamo. Det finns också många små personliga butiker, tygaffärer och en hel del bra second hand-affärer. I Florens ska man passa på att köpa lädervaror. Utbudet är enormt och priserna bra. Även smycken och juveler tillverkas i staden och framförallt är dessa butiker belägna vid den gamla bron Ponte Vecchio.

Under eftermiddagen checkar vi in på fyrstjärniga Hotellet San Gallo Palace som ligger i de centrala delarna av Florens. Kvällen och Florens är nu ert och utbudet av mysiga barer och välrenommerade restauranger enormt!

Dag 6 – Hemresa och arrivederci!

Efter lite välförtjänt sovmorgon och frukost checkar vi ut och tar farväl av Florens som säkert bjudit på många trevliga upplevelser

På Florens flygplats säger vi arrivederci, på återseende!

Reseinformation 
15-20 september 2024

3-Bolgherisnacks

I resans pris ingår:

    • Flyg med SAS från Luleå via Arlanda till Florens t/r enligt nedan
     15 sep SK 009 Luleå-Arlanda 1340 1500
     15 sep SK1915 Arlanda-Florens 1555 1900
     20 sep SK1916 Florens-Arlanda 1025 1330
     20 sep SK 010 Arlanda-Luleå 1405 1520
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • Fyra nätter med del i dubbelrum* på hotell mitt i byn Colle di Val d’Elsa
    • En natt med del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell i Florens
    • Elva olika vinprovningar varav sju i samband med måltider
    • Il Gran Finale, Middag med blindprovning av 10 olika viner från område
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom en lunch i Florens och en middag under en ledig kväll
    • Stadsbesök i Florens och byn Montalcino
    • Skandinavisk guide under hela resan
    • Svensktalande lokal guide under hela resan

21 290 kr från Luleå

 Tillval
Möjlighet att förlänga resan före eller efter schemalagd resa. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är entreprenören som arbetat som egen företagare i framförallt finansbranschen i många år. Han har troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone.  Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangerades drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Övrig information:
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige. *Tillägg för enkelrum är 2 900 för hela resan.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation

Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 3 000 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i och stava för-och efternamn så som de står i ert pass. Använd dock endast tilltalsnamn som förnamn.

  Resenär 1

  Fler än en resenär

  Vald resa

  Avresa