Champagne

Vi vill visa er det bästa av det bästa på denna Champagneresa!

Välkomna till vårt reseprogram med tema Champagne! Vi gör en djupdykning i denna dryck som kännetecknas av glitter, glamour, pompa och ståt. Vi njuter av ett vackert landskap med böljande kullar, gröna skogar och små pittoreska legendariska byar fulla av små champagneproducenter.

Två restauranger med vars en stjärna i Guide Michelin är givetvis några av höjdpunkterna!

Med våra egna kontakter och med hjälp av våra lokala guider känns det som om inga dörrar är omöjliga att öppna…

Vi är stolta över att kunna presentera ett unikt, genuint, prisvärt och innehållsrikt program fullproppat med god mat och bubbel och med vad vi kan lova, några oförglömliga upplevelser.

Vi tar en mysig båttur på floden Marne där vi intar en lunch och avnjuter Champagne och vin från Bordeaux som vi själva tagit med oss på båten. Vi provar bubbel i en Champagnebar beläget uppe i ett träd med underbar utsikt. Vi gör en visit hos anrika Pommery i Reims med sin fantastiska källare och kliver in hos kultproducenten Vilmart, en producent som många håller som bland topp 10 i Champagne.

I Bouzy besöker vi vårt eget flaggskepp Maurice Vesselle som går djupt ner i sin källare endast för oss och i Côte des Blancs besöker vi Colin som har fått höga och prisvärda betyg i tidningen Munskänken.

En nyhet i programmet är besöket hos vår senaste småodlare Xavier Alexandre där vi får prova äldre trevliga Champagner som fått trevliga omdömen och hög prisvärdhet i tidningen Munskänken och vunnit högsta pris i Guide Hachette!

Under varje resa till Champagne brukar vi försöka hitta en producent som normalt ej öppnar sina dörrar. Lyckas vi med detta så ersätter vi detta mot ett av de andra besöken!

Vi besöker givetvis staden Epernay som var Årets vinort 2018 hos Munskänkarna. Här tar vi en lunch på La Table Kobus där Meunier odlaren Francis Orban presenterar sina välsmakande och förföriska Champagner. Ett måste när man är i Champagne är en promenad på pampiga Avenue de Champagne där vi passerar t ex Moët & Chandon, Pol Roger och Mercier.

En annan nyhet är besök hos Patrice Legrand som är en vinodlare och hobby-palentolog. Han har grävt ut en källare och byggt ett unikt museum med tusentals fossiler och snäckor.

Avslutnings-lyx-lunchen intas i hemtrevliga och imponerande designade vardagsrummet på Hotel Les Avisés som ägs av kultproducenten Jaques Selosse!

De mest berömda champagnerna kommer från tre områden, Montagne de Reims, Côte des Blancs och Vallée de la Marne. Givetvis besöker vi dem alla och får lära oss skillnaderna på områdenas terroir samt druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.

Vi har valt ett exklusivt fyrstjärnigt mysigt boende i hjärtat av den mysiga byn Châlons-en-Champagne där vi också har kort gångavstånd till två utsökta restauranger, varav den ena innehar en stjärna i Michelinguiden. På den andra håller vi vår La Grande Finale, en middag och blindprovning på åtta olika Champagner. Att Champagne är en festdryck vet vi alla men ett mål med resan är att få svaret på hur man bäst kombinerar en hel måltid runt champagne. Oftast får vi dessa svar från producenterna själva under våra luncher och middagar.

Resans pris inkluderar allt förutom en middag under en ledig kväll!

Under en del av resans måltider avnjuter vi egna viner som vi tagit med oss in på restaurangerna och dessa presenteras ofta av vinproducenterna själva!

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 15-30%.

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Idag är vi troligen Sveriges största arrangör av vinresor och med en väldigt hög andel återkommande resenärer. Under 2022 genomförde vi ett 30-tal resor och vi känner oss en aning stolta över att vårt lilla företag har förtroende från nästan 700 resenärer.

Våra resor anses av de flesta som gourmetresor där inte bara vinerna håller högsta klass utan likaså maten.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Välkommen till Vinupplevelsers vinvärld!

Dag 1 – Intro i Champagnens värld, två Michelinkrogar, kultproducenten Vilmart och incheckning i Châlons-en-Champagne

3-ChampagneVinupplevelsers guider med gäster anländer på förmiddagen Paris flygplats. Här tar vår lokala guide emot oss. Hon kommer att vara med oss under hela resan. Under bussturen mot Champagne förses ni med kartor och en introduktion i Champagne.

Första stopp i La Champagne är en relativt ny höjdpunkt i vårt reseprogram. Denna intar en lunch vid foten av Montagne de Reims på Michelin-krogen Le Grand Cerf. Här väntar en elegant miljö och traditionellt franskt kök. Ägaren Dominique Giraudeau har haft en stjärna i Michelin-guiden i snart 30 år! Restaurangen är också känd för att vara den stjärnrestaurangen där helst Champagne-producenterna äter och detta för de känner sig bekväma här och köket har konsekvent varit en av de absolut bästa i Champagne!3-Vilmart

En kort busstur härifrån väntar resans första producentbesök hos Vilmart i Premier Cru byn Rilly-la-Montagne. De producerar 110 000 flaskor per år och leds i dag av Laurent Champs. Under de nästan 20 år som Laurent drivit verksamheten har huset utvecklats till en champagneproducent i världsklass. Samtliga hans viner är oemotståndliga. Cœur de Cuvée är det bästa huset kan erbjuda. Maximal elegans med ovanligt fina små mjuka bubblor. Källarmästaren brukar gå lite djupare ner i källaren för oss än normalt…

Vi checkar nu in på fyrstjärniga Hôtel Pasteur, som ligger i hjärtat av byn Châlons-en-Champagne. Denna vackra byggnad har en trappa från 1600-talet och en korsvirkesfasad på gårdssidan. Hotellet har mycket gott rykte och våra gäster brukar imponeras av helheten och den familjära stämningen. Rummen är eleganta, rymliga och dekorerade i modern stil. Från vårt hotell har vi kort gångavstånd till samtliga av restaurangerna där middagarna under resan skall avnjutas. Vi föll direkt för denna vackra, charmiga by och vårt hotell när vi först kom hit.

Ikväll äter vi vår välkomstmiddag i vår bys nya Michelin-restaurang, Jérôme Feck, som tidigare huserade på Hostellerie la Briqueterie i Vinay. Jérôme följer det kulinariska arvet av denna restaurang som är symbolisk för staden. Detta är en ny höjdpunkt i vårt reseprogram. Jérôme Feck använder sig av bästa klassens ingredienser, här lagas rätterna med passion och noggrannhet. Stilen är en bra mix av modern och traditionellt kök!

Eftersom det varit en lång dag med många nya smakfulla intryck så är det extra skönt att ha en kort promenad till vårt hotell, fais de beaux rêves, dröm sött…

Dag 2 – Xavier Alexandre, lunch och båttur på Marne, overkligt besök hos Maurice Vesselle och ledig kväll

3_courmas-01Vakna upp och upptäck hotellets trevliga och franska frukost. Dagens första stopp är en nyhet i programmet. Xavier Alexandre är en mindre s k RM producent belägen i den lilla och mycket vackra byn Courmas, med fin utsikt över vinmarkerna. De lagrar sina olika cuvéer under osedvanligt många år. Munskänkarnas provningspanel har gett producenten höga och prisvärda betyg och Anders Öhman som driver sommelier skolan Gustibus beskriver Xavier Alexandre med följande värmande och välförtjänta ord: “personliga champagner med intressant och lite parfymerad ton. Hög kvalitet, smakrikedom, reserveviner och fatlagring gör att man vill jämföra med Bollinger, men här är prisbilden mycket snällare.” Vi provar bland annat husets prestige Champagne Premier Cru Signature 2007 som vunnit högsta pris i franska vinbibeln Guide Hachette samt högst prisvärda årgångs Champagnen med det i Champagne fantastiska året 2012!

Nu styr skutan mot Cumières hamn där vi ska ta en mysig båttur på floden Marne. Vi kommer bl a att passera Château de Boursault och vackra vinodlingar längs floden. Kanske stöter vi på fiskare som vill stoltsera med sina byten? Båten Champagne Vallée har en sal med panoramavy på 360°. Givetvis tar vi med egna bubblor och aperitifen intas utomhus på översta däck. Målsättningen är att genom vårt kontaktnät bjuda in en producent som kan presentera sina Champagner. Vi kommer även att ta med oss ett rött vin till huvudrätten från Bordeaux och Chateau Maltus i Lalande de Pomerol.

Nästa besök blir smått overkligt. I Bouzy besöker vi vårt lilla hus Champagne Maurice Vesselle som blivit mycket uppskriven i tidningen Munskänken sedan vi lanserade producenten 2012.  Vi tas emot av sonen Didier vars engelska inte är perfekt men hans leende och glada humör räcker långt under detta besök. En spännande och unik provning som man inte riktigt vet på vilket årtal den slutar eller hur långt ner i kalkberget han tar med oss. För att ge en bild av vad som väntar är att husets yngsta årgångs Champagne är 2007…. Under besöket bjuder Didier även på gåslever.  Une expérience inoubliable…

Väl tillbaka i vår by efter en intensiv dag med många upplevelser väntar en ledig fredagskväll i byn. Vi och hotellet ger tips på var t ex kvällens middag kan intagas!

Dag 3 – Colin, lunch i Epernay med Meunier odlare, en promenad på Avenue de Champagne, trädkojan och “La Grande Finale” 

Dagens första besök blir hos Champagne Colin i Premier Cry byn Vertus. Huset är ytterligare en av våra noggrant utvalda producenter som vi importerar viner ifrån. Här görs välgjorda och prisvärda Champagner. Detta hus startades av familjen Colin 1829. 1997 lämnade bröderna Richard och Romain Colin kooperativet för egen produktion. De investerade mycket kapital i teknologi för att höja kvaliteten. Bröderna ihop med Richards fru Delphine guidar oss genom denna visit vilken avslutas med en provning på fem av husets Champagner. Colin har vunnit åtskilliga medaljer och även fått höga och prisvärda betyg i tidningen Munskänken! Här ges även möjligheten att prova och köpa de mest populära Champagne glasen, Lehmann Jamesse!

Vi beger oss till staden Epernay som är något mindre än Reims. Epernay är hjärtat i Champagne och här ligger den pampiga Avenue de Champagne och de flesta stora Champagnehusens majestätiska huvudkontor. Vår lokala guide visar oss runt på fina gatan med de imponerande husen. Vi passerar t ex Moët & Chandon, Pol Roger och Mercier innan vi når vår lunchrestaurang, rustika och charmiga La Table Kobus. Den anses vara en av de bättre restaurangerna i Epernay med ett klassiskt kök med viss innovativ känsla. Bland annat skall vi avnjuta en gudomlig pistage creme brulee. Till maten avnjuts viner från en liten producent som heter Francis Orban och ägaren själv, Francis, presenterar sina ädla bubblor på knagglig men charmig engelska. Gården ligger i Premier Cru byn Leuvrigny i Vallée la Marne och här regerar druvan Meunier. Detta är  en mer svårodlad druva och alla bemästrar inte detta men Francis Orban anser vi vara en av de bästa och samtidigt inte känd. Han producerar eleganta, tillgängliga och samtidigt kraftfulla Champagne

Efter en härlig lunch tar bussen oss nu till nationalparken i Montagne de Reims. Vi går på en upplyst gångbro av trä vilken gungar skönt när vi håller oss i repen och tassar fram mot världens enda svävande champagnebar, Perching Bar. Här bjuds vi på en unik upplevelse och kan förvänta oss en häpnadsväckande utsikt ner mot byarna och vinmarkerna. Vi befinner oss mitt i skogen och givetvis provar vi Champagne. Drycken kan avnjutas inne i baren i vita skinnstolar som hänger från taket någon meter över golvet, eller på terrassen, lyssnandes på fåglarna sjungandes i skogen. Baren drivs med solpaneler och inredningen är helt i trä.

Väl tillbaka på vårt hotell förtjänas (och rekommenderas…) en petite sieste innan vårt klassiska reseinslag, “La Grande Finale”. Denna final tillbringas i byns mest populära restaurang, Au Carillion Gourmand. Restaurangen innehar även två gafflar i Guide Michelin. Den trevliga ägaren Philippe är ytterst gästvänlig och kvällens middag blir garanterat till belåtenhet. Efter middagen är det dags för kvällens blindprovning med åtta olika Champagner. Alla har ni provat tidigare och vi utser tillsammans på ett lättsamt sätt resans bästa Champagne.

Dag 4 –  Pommerys imponerande källare, snäckmuseumet, lyxlunch i vardagsrummet och au revoir

Efter frukost och utcheckning beger vi oss till centrala Reims och besök hos huset Vranken Pommery. Redan utanför Pommerys majestätiska murar imponeras vi. Champagnehuset grundades 1858 som Pommery & Greno av Alexandre Louis Pommery och Narcisse Greno, med yllehandel som huvudsaklig verksamhet. Louise Pommery koncentrerade sig på Champagnetillverkning, Pommery är nu en av regionens största tillverkare och husets källare är något helt fantastiskt att få se. Impressionnant…

Nästa stopp hos La cave aux coquillages känns nästan overkligt. För 45 miljoner år sedan var området Champagne under ett hav vilket har efterlämnat sig tiotals meter sand som är ytterst rikt på fossiler. Patrice Legrand är en vinodlare och hobby-palentolog. Han är osannolikt passionerad för detta historiska arv och har grävt ut en källare och byggt ett unikt museum för tusentals fossiler och snäckor. Patrice guidar oss runt i museumet och förklarar även hur detta påverkar drycken Champagne smakmässigt. Efter detta sista besök tror vi att våra gäster har fått en klar och tydlig bild till Champagnes bakgrund och dess unika smak och terroir.

Resans sista stopp blir i Grand Cru byn Avize och på Hotel Les Avisés som ägs av kultproducenten Jaques Selosse och sonen Anselme. Att stiga in på den här restaurangen som är så omtalad lokalt, är som att stiga in i någons vardagsrum. Restaurangen har en imponerande vinlista med ett brett lokalt såväl som ett internationellt sortiment. Stéphane Rossillon basar i köket och han är känd för innovativa menyer på lokala produkter. Vi utlovar en lunch utöver det vanliga och vi har omsorgsfullt valt ut passande viner i samråd med köket. La gastronomie est fantastique… Ett värdigt och en minnesvärd clôture på denna underbara voyage!

Vi åker därpå till flygplatsen i Paris och säger – Au revoir – på återseende!

Reseinformation 2024

23-26 april (fyra platser kvar)

24-27 september

3-Champagne


I resans pris ingår:

     • Flyg med SAS från Arlanda eller Kastrup till Paris t/r
     • “All-inclusive” resa förutom en middag under en ledig kväll
     • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
     • 3 nätter med del i dubbelrum* på hotell med frukost
     • 8 olika vinprovningar
     • 1 blindprovning under s k La Grande Finale
     • Båttur med lunch på floden Marne
     • Besök i Champagnebaren Perching Bar
     • Mat och dryck enligt program
     • Skandinaviska guider under hela resan samt lokal guide

Pris
19 990 kr från Köpenhamn eller Arlanda

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är entreprenören som arbetat som egen företagare i framförallt finansbranschen i många år. Han har troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Övrig information
*Tillägg för enkelrum är 1 400 kr för hela resan.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation

Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 3 000 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i och stava för-och efternamn så som de står i ert pass. Använd dock endast tilltalsnamn som förnamn.

  Resenär 1

  Fler än en resenär

  Vald resa

  Avresa