Piemonteresan

Vi vill visa er det underbart vackra Piemonte!

Områdets bästa och mest genuina restauranger med bl a två “Michelin-restauranger” i programmet, de vackra vyerna, tryffeljakt och vinprovningar. Flera vingårdsbesök hos s k ”stjärnproducenter” och boende på charmigt hotell mitt i Langhes hjärta med en bedårande utsikt samt shopping, kultur och tryffelprovning i mysiga Alba.

Att Lonely Planet valt Piemonte som bästa resmål talar en del om att regionen har en del att erbjuda. 2014 infördes vinmarkerna och landskapen Langhe-Roero och Monferrato upp på Unesco världsarvslista. Det är ett prestigefyllt erkännande och första gången en vinregion i Italien förs upp på listan. Barbaresco var nyligen “årets vinort” i Munskänken och vi besöker givetvis det bedårande vackra området och provar några av områdets bästa viner!

Piemonte stoltserar med flest så kallade DOCG-viner (högsta vinklassificeringen) i Italien. 

En spännande nyhet blir en smakfull lunch på Marco Lanteri som tidigare drev Michelinkrogen på Castello di Grinzane och som under 2023 öppnade sin nya restaurang i Castagnito.

Ytterligare en spännande nyhet blir en matlagningskurs på Dindina. Vi lagar tillsammans tre traditionella piemontesiska rätter, bl a tajarin och desserten bunet. Efter vår “corso di cucina” sätter vi oss och äter. Kvällens viner kommer från husets egna vinproduktion.

Vi besöker den genuina ostmagikern Silvio Pistone, som tillverkar delikata fårostar av mjölk från sina trettio får och bakar bröd av finaste durumvete. 

Vi håller vår tryffeljakt i Castagnitos skog med tryffeljägare och hund. Vi njuter av en middag i centrala Unesco-byn Neive på Ristorante Donna Selvatica, en ny pärla som många lokalbor inte känner till ännu! Vår producent Adriano presenterar sina viner under middagen.

Detta är några av de höjdpunkter som väntar er under våren som guidas av Vinupplevelser och som ges en ”tocco locale” (lokal touch) av vår charmiga och kunniga lokala guide, Samantha. Vårt reseprogram är även s k ”Rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Vi har letat upp några av områdets bästa restauranger, ett unikt boende och därtill små, passionerade vinproducenter. Hos vår producent Damilano (mycket uppskriven i tex Munskänken) väntar en oförglömlig och unik tillställning när vi får en lunch tillagad av Massimo Camia som innehar 1 stjärna i Michelin. Till denna serveras tio olika viner varav fem olika Barolo.

Vi besöker vår producent Montaribaldi där vi provar sju olika viner, alla med hög prisvärdhet i tidningen Munskänken. Ihop med vinerna avnjuts en härlig lunch och med en gudomlig utsikt över Barbarescos vinmarker. De andra stjärnproducenter vars viner vi provar är Paitin och Massolino.

Vårt klassiska reseinslag ”il Gran Finale” håller vi i hotellets vinkällare med 10 högklassiga Barolo- och Barbarescoviner efter en lång och härlig middag.

Resans pris inkluderar allt förutom en lunch i Alba!

Under de flesta av resans måltider har vi tagit med egna viner som oftast presenteras av vinproducenten själv!

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 15-30%.

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Idag är vi troligen Sveriges största arrangör av vinresor och med en väldigt hög andel återkommande resenärer. Under 2022 genomförde vi ett 30-tal resor och vi känner oss en aning stolta över att vårt lilla företag har förtroende från nästan 700 resenärer.

Våra resor anses av de flesta som gourmetresor där inte bara vinerna håller högsta klass utan likaså maten.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Med ett nytt unikt program med smultronställen är vi entusiastiska över att vi kan visa våra gäster det genuina och underbara Piemonte. 

Välkommen till Vinupplevelsers Piemonte! 

Dag 1 – Välkomstlunch med “vista panoramica” och vårt underbara boende!

3_Montaribaldi_terass2-01På förmiddagen anländer vi till Milanos flygplats och hoppar in i vår moderna luftkonditionerade buss. Vi sätter kompassen mot Piemonte nu börjar vår resa som vi anser vara lika mycket en matresa som en vinresa.

På bussen introducerar vi er till vår lokala guide, Samantha, som kommer vara med oss under hela resan. Hon är uppvuxen i Monforte d`Alba i Barolo-området. Förutom en charmig personlighet besitter hon gedigen kunskap om t ex Piemontes viner, gastronomi, historia, kultur och regionens övriga produkter.Piemonte är känt världen över för högsta klass vad gäller kvalitet på mat. Vi har valt ut varenda restaurang med största omsorg. Vi intar vår välkomstlunch hos Montaribaldi som ligger i Barbescos vinområde. Hela området Barbaresco är utsett till världsarv på Unescos lista och det är så vackert att man kippar efter andan. Vägarna går på eggen av små bergskammar som korsar området och vi njuter av amfiteaterliknande sluttningar och magiska utsikter packade med vingårdar. Montaribaldis gård är ytterst vackert belägen med en “vista panoramica” och med marker som gränsar direkt till legendariska Angelo Gajas. Vi tar en “un giro” i vinmarkerna innan vi provar sju viner varav samtliga fått mycket bra betyg och hög prisvärdhet i tidningen Munskänken. Ett av dessa är en elegant och tillika kraftig Rosato på 100% Nebbiolo. Bröderna Taliano driver vingården som gör både Barolo och Barbaresco vilket inte tillhör vanligheterna.

3-San-GiorgioVid ankomst till vårt hotell, Locanda San Giorgio, lär ni imponeras av hotellets hänförande inramning mitt i Piemontes vinmarker med en fantastisk utsikt. Hotellet har rymliga, eleganta och klassiska rum samt en nybyggd och inbjudande utomhuspool. Hotellet är dessutom relativt nyrenoverat och en pärla som inte många känner till. Nu finns det tid för en siesta eller ett dopp i poolen där ni kan njuta vidare av en ”vista panoramica” och kanske en kall Birra Moretti?

Vi möts upp på kvällen för att inta en måltid på hotellets egen restaurang som är rekommenderad av Guide Michelin. Denna kväll brukar vi bjuda in en lokal vinproducent som presenterar sina viner under middagen. Alternativt köper vi in viner från en av Piemontes kanske mest kända producenter, Denna första kväll är det skönt och praktiskt att äta middag på hotellets resturang och avsluta i sin egen takt.

Dag 2 – Intro, Paitin, buffetlunch från Michelinkrog med tio viner hos Damilano, tryffeljakt och matlagningskurs!

Efter en frukost med härlig utsikt kommer vår lokala guide Samantha för att ge oss en Piemontelektion och vi förses med både kartor och något kallt och gott att smaka på. Berikade med lokal kunskap åker vi till vår producenten Paitin som vi anser vara en av Barbarescos främsta producenter och dessutom en av de mest historiska. Början av 1890-talet slog sig Giacomo Elia och hans son Giuseppe samman med den lokala eliten av oenologer. Med stor hjälp av Domizio Cavazza och två andra tekniker åtog sig Giuseppe vinifiering av nebbiolo och 1893 producerade han sitt första vin med etiketten “Barbaresco del Bricco di Neive”. Giuseppe var en av fyra familjer att uppge Barbaresco på etiketten som ursprung. Giovanni, Silvano och Luca som driver det mer än 200-åriga vinfirman vidare i nu 8:e generationen.

3-DamilanolunchNästa stopp blir ett besök med lunch hos Damilano där Guide Michelin stjärnkocken, Massimo Camia, bjuder till bords med en imponerande ”finger food-buffé”. En oförglömlig lunch och Damilano provning med tio olika viner, varav fem olika Barolo där fyra är vingårdsbetecknade. Denna lunch och provning erbjuds endast Vinupplevelsers gäster av Damilano. Damilano är utan tvekan en av de hetaste producenterna i hela Piemonte. Deras mest kända Barolo, Cannubi, blev vald till hela Piemontes bästa röda vin av välrenommerade Decanter. Samtliga viner har fått höga betyg med hög prisvärdhet i tidningen Munskänken.

3-truffledogVi hinner med en liten utflykt och bensträckare till den berömda vinmarken Cannubi innan vi tar bussen till skogen i Montà för tryffeljakt med tryffeljägaren Mario Aprile och hans tryffelhund.  Mario och hans familj har lång erfarenhet och tradition av tryffel. Hans pappa var Ordförande i motsvarande tryffelkonsortiet i Alba och själv driver han med sin fru en populär tryffelbutik i Alba. Väl ute i skogen kommer Mario att berätta och visa hur man letar tryffel med hundar och hur man tränar dem. Han kommer säkert inte att berätta alla sina hemligheter för oss men vi kommer verkligen att få vara med och se hur det går till att leta efter den åtråvärda tryffeln!

Vi kopplar av en stund på vårt San Giorgio inför kvällens middag och aktivitet!

På kvällen åker vi knappt knappt två kilometer (för dem som önskar kan man gå) till Dindina där vi ska ha en matlagningskurs ihop. Vi lagar tillsammans tre traditionella piemontesiska rätter, bl a tajarin och desserten bunet. Dindina är ett historiskt hus, relativt nyrenoverat och har nu ett agriturismo, restaurang och vinkällare. Efter vår “corso di cucina” sätter vi oss och äter. Kvällens viner kommer från Dindinas egna vinproduktion.

Dag 3- Ostkaraktären Pistone, mysiga Alba och “Il Gran Finale”

3-PistoneOstmagikern Silvio Pistone är riktig karaktär som håller till i Borgomale, ett mycket vackert böljande landskap med slingriga vägar. Hos Silvio betar trettio får på och Silvio mjölkar alla djuren för hand två gånger per dag. Fåren bor i sin ”svit” på ovanvåningen i huset och de verkar onekligen trivas. Här uppe i bergen finns naturligt stor variation på betet och ostarna får sin smak därav. Silvio håller hårt på traditioner. Ostarna är små underverk som vi avnjuter i Silvios minst sagt opretentiösa och ”ciabot”, vars utsikt är magnifik. Vi provar gårdens läckerheter tillsammans med lämpliga viner som vi själva tagit med från vår cantina på San Giorgio… Vi får prova åtskilliga ostar med olika lagringstider. Det blir inte mer genuino än så här…

Efter detta unika besök intar vi mysiga Alba, tryffelns hemstad. Här får ni tid att på egen hand att utforska staden och inta en lunch. Vi förser er med karta som vi fyllt med diverse tips och det finns möjlighet att gå på en inkluderad specialbokad tryffel- och delikatessprovning åt Vinupplevelsers gäster. Alba är en mysig mindre stad med ca 30 000 invånare och som är lätt att utforska till fots. Alba har en välbevarad historisk arkitektur, med kyrkor, torn och små butiker som skapar en härlig charm. Alba erbjuder bra shoppingmöjligheter och huvudgatan Vittorio Emanuele har specialbutiker för främst tryffel, hasselnötter, choklad och gigantiska Nutella burkar som är barnens favorit. Vill man bara njuta lite i solen eller mysa i skuggan så har staden många mysiga caféer och utsökta gelaterior.

Lite senare är det dags för siesta och uppladdning inför resans “Il Gran Finale”. Denna magiska kväll tillbringar vi i hotellets vinkällare eller s k cantinetta.  Efter en gourmandisk upplevelse så provar vi tio olika Barolo och Barbaresco viner blint. Detta är vinerna från de producenter som vi mött under resan.  Nu ställs de mot varandra för att vi skall få möjligheten att prova dem igen och på ett lättsamt sätt kora en vinnare!

Dag 4 – Massolino, fantastisk lunch på Marco Lanteris nya restaurang och arrivederci! 


3-MassolinoviewVi lämnar vårt vackra San Giorgio 
efter frukosten och bussen tar oss till en av de klassiska Barolo-producenterna i klassiska byn La Morra, nämligen Renato Ratti. De gjorde regionens första vingårdsbetecknade Barolo. Renato var även en av de tongivande bakom ”klassificeringen” av vingårdarna i Barolo, som fortfarande gäller. Efter hans bortgång tog sonen, Pietro Ratti över. Sedan han tog över driften hunnit bygga en helt ny vinkällare och renoverat vingårdarna. Vi provar fem viner i deras trevliga provningsrum och njuter av en härlig utsikt över Barolos vinmarker.
3_Levigne-01Vår avslutningslunch är en nyhet i programmet med dock personer som vi känt i många år. Marc Lanteri och hans fru Amy Bellotti drev tidigare Michelinkrogen på Castello di Grinzane. Från mars 2023 flyttar de till Roero området och driver nu sin nya restaurang här. Det ska bli mycket spännande att få avnjuta en lunch i deras nya miljöer. Under lunchen presenterar producenten Massucco sina viner. Vi tar även en aperitif hos dem innan lunchen.

Efter denna kulinariska höjdpunkt är det nu dags att lämna ”Foten vid berget”. Vi beger oss till flygplatsen och säger – Arrivederci, på återseende.

Reseinformation 2024

19-22 april (fullbokad)

 18-21 september

3-Baroloenoteca

I resans pris ingår:

    • Flyg med SAS från Arlanda/Köpenhamn till Milano t/r
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • Tre nätter med del i dubbelrum* på hotell mitt i Piemontes vinmarker
    • 8 olika vinprovningar
    • Il Gran Finale, Middag med blindprovning av 10 olika Barolo och Barbaresco
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom en lunch i Alba
    • Stadsbesök i Alba med tryffelprovning
    • Tryffeljakt med erfaren och kunnig tryffeljägare
    • Skandinaviska guider under hela resan
    • Engelsktalande lokal guide under hela resan

17 990 kr

Övrig information:
*Tillägg för enkelrum är totalt 1 050 kr

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Tillval
Möjlighet att förlänga resan före eller efter schemalagd resa. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenter, vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har nyligen, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är entreprenören som arbetat som egen företagare i framförallt finansbranschen i många år. Han har troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone.  Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som våra resmål har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som arbetar med vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Bokningsinformation

Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 3 000 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i och stava för-och efternamn så som de står i ert pass. Använd dock endast tilltalsnamn som förnamn.

  Resenär 1

  Fler än en resenär

  Vald resa

  Avresa