Alsace

Byar med oslagbar charm, raffinerad gastronomi och en känsla av kombinationen fransk charm och finess med tysk precision. I Alsace finner man en bredd av vita viner gjord på olika druvor och vinlägen med terroir som saknar motstycke någon annanstans i världen.

Det är inte konstigt att många skandinaver återvänder hit år efter år och utvecklar en nära relation med detta unika vinområde. Vi bor i centrala Alsace i vackra Kaysersberg på Les Remparts och en av resans middagar avnjuts i byn. Kaysersberg har korats till Frankrikes vackraste by. Nyhet på resan är resans första lunch är i byn Wihr-au-Val och på enstjärniga restaurangen La Nouvelle Auberge. Vi får besök på denna fina lunch av Domaine Barmes Buecher som presenterar sina välrenommerade och högt rankade viner. Smakäventyret slutar inte riktigt ännu. Vi kan stoltsera med ytterligare en stjärna på denna resa. Julien Binz, som nyligen också fått sin första stjärna, välkomnar oss till sin eleganta matsal och bjuder på en matupplevelse som imponerar. Båda dessa middagar gästas av våra producenter vilket såklart förhöjer upplevelsen.

På denna resa besöker vi även båda de väldigt berömda producenterna Hugel och Zind Humbrecht. Båda öppnar lite äldre årgångar just för oss och berättar hemligheten om varför just de är de bästa producenterna i området.

Vår lokala guide heter Jolene och har arbetat på Zind Humbrecht i många år och vi är stolta över att ha fått denna pärla till guide. Med ett sinne för och en strävan efter att hitta det icke turistiska och verkligen genuina Alsace är vi övertygade över att vi kommer att kunna visa er lite mer än man kan upptäcka på egen hand…

Munskänkens provningspanel prisar våra tre producenter Dirler Cadé, Barmès Buecher och Maurice Schoech och har gett dem alla tre extra omnämnanden.

Vårt klassiska inslag La gran Final håller vi på lilla charmiga restaurangen Cote Vigne i närliggande byn Kientzheim. Här fortsätter vi vårt äventyr och smakar oss igenom områdets rätter innan vi blint provar oss igenom åtta olika Grand Cru Rieslingar. Vi hinner även med en festlig Cremant provning innan vi ger oss av för att lära oss lite mer om öl. Alsace är det område som producerar mest öl i hela Frankrike. Vi får träffa den passionerad bryggerimästaren på nystartade mikrobryggeriet Bisaguie på en mysig innangård i Kayserberg. Vi får lära oss om hur man får korn, humle och jäst att bli öl och smaka på några av hans egna favoriter. Flera av deras special-öl serveras på Guide Michelin restaurangerna runt om i Alsace.

Vi hinner även på egen hand utforska både vackra Colmar och charmiga Kaysersberg.

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Som vinimportör kan vi erbjuda en unik service med att leverera hem majoriteten av de viner vi provar under resan med en rabatt på mellan 20-30%.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Välkommen till Vinupplevelsers vinvärld!

Dag 1 – Välkomna till Kaysersberg, Hugel och matupplevelse på enstjärniga La Nouvelle Auberge

Flyget anländer på förmiddagen och vi ger oss iväg så fort alla fått sitt bagage. Med oss på bussen har vi vår egen Jolene som kommer att vara vår lokala guide och uppslagsbok under resan. Hon har arbetat många år som Olivier Humbrechts högra hand så vi är mycket stolta över denna tillgång.

Vi beger oss direkt till byn Wihr-au-val för lunch på enstjärniga La Nouvelle Auberge. Kocken Leray lagar med mycket erfarenhet från större kök sina kreativa anrättningar med väl utvalda ingredienser från den lokala lasassiska terriern. Dirler Cadé. Här kommer vi att träffa  Ludivine från vår producent Dirler Cadé. Vingården är resultatet av kärleken dessa två personligheter emellan eftersom deras respektive vinmarker har sammanförts i och med deras giftermål. Man har viner från fyra olika Grand Cru vinmarker som består av hela 45% av deras totala areal på 18 hektar. Munskänkarnas provningspanel snålade inte på superlativen när de fick prova dessa viner, hela 5 av 6 viner fick bedömningen mer än prisvärt.

Nu åker vi på ett närbeläget storbesök som vi är stolta över att kunna ha i vårt program. Hugel et Fils med anor från 1639 välkomnar oss i sin vinkällare. Vinhuset ligger mitt på huvudgatan i den enormt vackra byn Riquewihr. På rundvandringen i den historiska vinkällaren får vi bl a se ett diplom från Guiness World of records. Man har världens äldsta och fortfarande aktiva fat, kallat S. Caterine, som oavbrutet varit i bruk sedan 1715.

3-KaysersbergVi fortsätter nu till den väldigt charmiga byn Kaysersberg och vår bas under resan, Les Rempart. Hotellet drivs av familjen Keller och ligger idealiskt för våra utflykter i området. Efter incheckningen har vi alla lite tid att bekanta oss med omgivningarna och vila upp oss efter resan. Ägarinnan Chris och hennes dotter Françiose har lovat att ge oss en privat och kort rundvandring genom byn så att ni inte missar något.
På kvällen har vi valt att ha en fri kväll där man på egen hand kan utforska Kaysersbergs vecka och mysiga gränder men även de väldigt trevliga restaurangerna som byn erbjuder, bla en två-stjärnig och en en-stjärnig Michelin restaurang men även andra mycket trevliga och familjära restauranger med duktiga och stolta kockar.

Dag 2 – Matlagningskurs med Isabelle, Zind Humbrecht och enstjärniga Julien Binz

Vi börjar dagen med att ta oss med bussen till Colmar. Vi skall ha en matlagningskurs med Isabelle Sipp i hennes Atelier Cardamomme. Hon kommer från den mycket kända vinfamiljen Albert Buxler och är uppväxt i hjärtat av Alsace med grand cru lägena omkring sig. det var hennes italienska mormor med kunskaper från Cordon Bleu som la grunden för hennes matpassion.

Vi delar upp oss i mindre matlagningsgrupper och förbereder, lagar och därefter avnjuter dessa rätter tillsammans. Här läggs det stor fokus på smakupplevelser och vackra uppläggningar, detta kan man alltid lära sig mer om och få inspiration av. I vanlig ordning tar vi med oss passande viner från någon av våra producenter. En vinprovning är ett mycket bra och intressant sätt att smaka på stilen och den terroir som en viss producent står för. Att prova vinerna tillsammans med lokala rätter och råvaror är kanske ändå det bästa sättet att ge dem en rättvis bedömning. Vi har därför med oss några lämpliga och smakrika viner från våra tre producenter.

Nu styr vi vårt 4-hjulade skepp mot en annan kultproducent, Zind Humbrecht. Denna producent har riktat in sig på vinmarker som tidigare ingen tyckte var speciellt bra. Bl a Rangen de Thann som nu raknas som en av de bästa. När t ex Decanter presenterar provningar av vinerna från Alsace är de alltid klart överrepresenterade. Vi kommer att bli väldigt väl omhändertagna av Paul som ger oss en historisk tillbakablick och öppnar några mycket kompetenta flaskor nere i källaren.

3-Binz2På kvällen åker vi en kort bussresa till närbelägna byn Ammerschwihr och ytterligare en mycket fin restaurang. Julien Binz har en mycket välförtjänt stjärna i Guide Michelin och han välkomnar oss i sin eleganta matsal.

Kvällens gäst och vinmakare blir Jean Léon Schoech, en av bröderna från producenten Maurice Schoech.

3-SchoechMunskänken har precis hyllat denna producent med ett flertal plustecken, dvs mer än prisvärt. De skriver även att de gratulerar alla vinälskare att denna producent äntligen hittat till Sverige. Vi kommer bl a att få prova flera av de mycket omtalade grand Cru lägena i Alsace, t ex Kaefferkopf, Furstentum och Rangen de Thann.

Efter den här middagen föreligger det en liten risk att ni så långsamt börjar förstå det magiska med Alsace som handlar om deras mat och fantastiska viner.

Dag 3 – Dirler Cadé, Colmar och la Gran final

3-Colmar1Vi börjar dagen med ett stadsbesök och vi beger oss in till vackra och närbelägna Colmar för lite egen tid åt kultur, shopping eller bara njutning. Staden erbjuder aktiviteter och sevärdheter som passar de flesta. Att strosa igenom gamla staden är en bra och vacker början innan man kommer fram till en lite extra sevärd del som kallas för lilla Venedig. Staden är full med vackra och historiska byggnader och det finns ett flertal museer som erbjuder intressanta utställningar. Vi förser er med en överskådlig karta och ger er tips med bra lunchrestauranger mm.

Dagen fortsätter med en besök hos vår producent, Barmes Buecher. Vi blir omhändertagna av Geneviéve eller Sophie Barmès som med sina trevliga personligheter förhöjer detta vingårdsbesök. De odlar 17 biodynamiska hektar och håller en ovanligt låg men optimal avkastning. Per Warfvinge anser att denna producent utan tvekan förtjänar en plast bland de tio bästa i hela området. Nyligen har man även uppmärksammats i tidningen Munskänken med mycket höga och prisvärda betyg. Bl a provas en Riesling från Hengst som är en av de mest kända Grand Cru lägena i Alsace.

Efter detta återvänder vi till Kaysersberg och vårt hotell och det finns möjlighet till lite vila eller varför inte en liten promenad genom den charmiga byn som vi bor i. Vill ni ha tips om ett trevligt kafé eller möjligheter till lite shopping står gärna vi, vår guide Jolene eller hotellet till tjänst.

3-Cote-Vigne
I närliggande Kientzheim finns det ännu en restaurang som vi måste prova på och som ligger nära vårt hotell. Marie driver restaurangen Cote Vigne med god hand och fin känsla för vällagade rätter med en läcker touch. Inredningen är mysig och typisk för området och efter denna smakupplevelse kommer borden att fyllas med glas och åtta av de bästa vinerna som vi smakat på under resan. Tillsammans skall vi prova dessa blint och på ett lekfullt sätt kora resans bästa Grand Cru Riesling. Kanske känner ni igen stilen från er favorit producent eller t o m ett visst vinläge. I Alsace handlar som vi vid det här laget vet inte bara om druvor utan väldigt mycket om terroir.

Dag 4 – Microbryggeriet Bisaguie och forell till lunch

3-Cremant

Under resans sista frukost brukar det fortfarande pratas om gårdagens stora och spännande provning.

Vi promenerar tillsammans ner centralt i Kayserberg och in på en mysig innangård. Här finns nystartade mikrobryggeriet Brasserie Bisaiguë. Vi har hittat detta mindre bryggeri av öl och är en av nyheterna i vårt Alsaceprogram. Här kommer vi att bli väl omhändertagna och få lära oss hur man brygger öl med mycket karaktär i liten skala. Flera av bryggeriets specialiteter serveras på några av områdets finare Guide Michelin restauranger. Naturligtvis får vi också smaka och njuta av dessa drycker som kanske passar oss väldigt bra efter tre dagar med Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris och annat fint.

Smakresan fortsätter nu med en lunch på a la Truite, en mycket omtyckt restaurang med fokus på lokala fiskrätter. Kocken omstartade denna restaurang skaffade sig sin erfarenhet på den då 3-stjärniga restaurangen Auberge de Ill som ligger på andra sidan bron. Till lunch kommer vi att få vars en omsorgsfullt tillredd forell. Fisken är så färsk att den fortfarande simmar omkring när vi anländer till restaurangen. Till deras omtyckta anrättningar får vi prova terroirviner speciellt utvalda från våra tre olika producenter.

Efter en kort bensträckare i den vackra byn Illhaeusern runt bron över floden Ill får vi förhoppningsvis med oss alla och påbörjar hemresan med buss till flygplatsen. Vi passar på och tackar Alsace och Jolene för dessa minnesvärda dagar fulla med upplevelser.

Reseinformation 2024
23-26 april
24-27 oktober

3-Alsaceview

I resans pris ingår:

     • Flyg med SAS till Zürich med bagage t/r
     • “All-inclusive” resa förutom en lunch i Colmar
     • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
     • 3 nätter med del i dubbelrum* på hotell i Kayserberg med frukost
     • 8 olika vinprovningar
     • 1 blindprovning under s k La Gran Finale
     • Matlagningskurs med tre rätters lunch
     • Besök och provning hos Microbryggeri av öl
     • Mat och dryck enligt program
     • Skandinaviska guider under hela resan samt lokal engelsk talande guide

Pris 18 990 kr
från Arlanda eller Köpenhamn

Flygtider:

Från Köpenhamn

Utresa
SK 601 Köpenhamn-Zürich 0755 0940

Hemresa
SK 610 Zürich-Köpenhamn 2025 2210

Från Arlanda
Utresa
SK1415 Arlanda-Köpenhamn 0600 0715
SK 601 Köpenhamn-Zürich 0755 0940

Hemresa
SK 610 Zürich-Köpenhamn 2025 2210
SK1428 Köpenhamn-Arlanda 2300 0010

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Övrig information
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige. *Tillägg för enkelrum är 900 kr för hela resan.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation

Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 3 000 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i och stava för-och efternamn så som de står i ert pass. Använd dock endast tilltalsnamn som förnamn.

  Resenär 1

  Fler än en resenär

  Vald resa

  Avresa