Prioratresa under vinfestivalen i Falset

Vi är ytterst stolta över att kunna erbjuda denna resa till Priorat. Detta är kanske den mest unika resan vi hittills fått chansen att erbjuda er och som arrangeras av oss årligen sedan ett par år tillbaka! Förmodligen är vi den enda researrangören som har möjlighet att organisera den här resan då området har ytterst begränsat med rum. Under dessa dagar är det “festa” i Priorat med vinfestival och mycket aktiviteter. Flera olika unika detaljer upplevs under den här resan såsom “provning med vargarna” i Gratallops, provning med de kvinnliga vinmakarna i Gratallops, den årliga vinfestivalen i Falset med ett 50-tal producenter och vi besöker även Carineyna-kvällen i charmiga 1100-tals byn Porrera. Alla dessa godbitar kombineras med vårt ordinarie reseprogram i området.

Vi vill visa er det äkta och genuina Priorat, ni kommer att prova områdets kultviner, äta på de bästa restaurangerna och uppleva vackra omgivningar.  Ni får se och känna på den unika terroir som är karakteristisk för området, s k llicorella och se vingårdar med 100-åriga gamla vinstockar. Vi möter våra egna producenter Celler Joan Simo och Clos Galena (med bl a Nobel-vinet 2017).

Nyheter för 2023 är att vi numera även importerar viner från Marco Abella och Sangenis i Vaqué som vi givetvis träffar. Deras viner har fått höga och prisvärda betyg i tidningen Munskänken och andra internationella vintidningar!

 I hänförande och mysiga byn Siurana tar vi en lunch och gör en guidad tur. 

Detta är några av de upplevelser som väntar er under vårens resa som guidas av oss på Vinupplevelser. För att ni skall kunna lära känna området på riktigt finns även Ania, vår guía local, med på resan. 

Resans första måltid intas på Rincon de Diego i Cambrils som innehar en stjärna i Michelin. Vårt klassiska reseinslag innehåller ”La Grande Finale”  med 10 högklassiga viner efter en lång och härlig middag.

Nyheter i programmet är även besök hos Priorats nya stjärnskott, Merum Priorati. Ett av deras viner blev under 2022 vald till 4:e bästa vin i världen av Wine Spectator.

I byn Scala Dei besöker vi klostret Scala Dei (Guds stege på katalanska) samt provar områdets egen olivolja i en butik.

Vi besöker en av Spaniens främsta bubbelproducenter, vår egen lilla Cava-producent, Castell Sant`Antoni. 

Under resans samtliga måltider avnjuter vi egna viner som vi tagit med oss in på restaurangerna och dessa presenteras oftast av vinproducenterna själva!

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 15-30%.

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Idag är vi troligen Sveriges största arrangör av vinresor och med en väldigt hög andel återkommande resenärer. Under 2022 genomförde vi ett 30-tal resor och vi känner oss en aning stolta över att vårt lilla företag har förtroende från nästan 700 resenärer.

Våra resor anses av de flesta som gourmetresor där inte bara vinerna håller högsta klass utan likaså maten.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Vi garanterar en upplevelse utöver det vanliga. Koppla av, njut och smaka på det stolta Katalonien.

Benvinguts a Catalonia!

Dag 1 – Michelinkrogen, Clos Galena med Nobel-vinet och Decanter-vinnaren 

Vi anländer till Barcelonas flygplats under tidig förmiddag. Vi sätter oss förväntansfulla i vår moderna luftkonditionerade buss på väg mot vårt vackra Priorat. Vår lokala guide Ania tar emot oss. Vi är stolta över att ha med henne för att ge våra gäster en ”toc local” (lokal touch).  Hon har bidragit till att göra detta program svårslaget innehållsrikt samt ”äkta”. På bussen förses vi med lokala kartor och Ania introducerar oss till området som bl a ansökt om att bli ett världsarv hos Unesco.

På vägen mot Priorat tar vi ett första stopp för lunch på Rincon de Diego i Cambrils på Costa Daurada. Denna restaurang har en stjärna i Michelin och guiden skriver bl a att Rincon de Diego erbjuder toppkvalitet på menyn och ett traditionellt kök med en modern twist. Vår producent, Clos Galena, är med oss under lunchen och presenterar sina viner till maten. Glos Galena startades av Miguel Perez Cerrada som varit enolog och professor på ett universitet. Tyvärr avled Miguel för ett par år sedan och hans fru driver vidare projektet med bl a sin kusin Enric Toral. Miguels vision var att framställa väldigt självständiga viner vilket sannerligen de lyckats med. Clos Galena producerar starkt präglade viner som hyllats av både internationella vinpressen och tidningen Munskänken. Bl a avnjuter vi vinet Formiga de Vellut (den sammetslena myran), som serverades till huvudrätten under Nobel-middagen 2017.Ägaren till Clos Galena, Merche, är god vän med ägaren till restaurangen varför vi kan erbjuda denna höjdpunkt i programmet.

Vi tar oss nu till Priorats huvudstad Falset för incheckning. Vi har tre olika boenden som alla håller samma klass enligt oss och samtliga mycket centralt beläget. Nu ges tid till en siesta eller en tur i staden. Falset är en mindre stad med ca 3 000 invånare och dess centrum erbjuder en mysig promenad och trevliga caféer. Kanske en tur till vinmuseumet Castell del Vi kan locka?

På kvällen har vi gångavstånd till Restaurant Aspic som anses vara byns bästa restaurang. Ikväll är det sympatiska Gerard Batllevell som är i centrum när han presenterar sina viner under middagen. Gerard producerar blygsamma 28 000 flaskor årligen. Vi provar fyra viner som fått trevliga recensioner i vinvärlden, bl a i tidningen Munskänken. Ett av dessa vann under november 2015 en blindprovning av Decanter med hela 100 olika Priorat-viner. Kvällens sista vin produceras i 588 flaskor per år och är husets toppvin, Les Eres Especial.

Dag 2 – Priorats Nya stjärnskott, llicorella och Carinyena-festa i Porrera

Efter frukost inleds vår ”Viatge al Priorat” (Priorat-resa) då vår buss tar oss till  den nya och högintressanta producenten Merum Priorati. Själva byggnaden är nybyggd och utrustad med “state of- the -art tehnology”, designad för att på bästa sätt värna om miljön. Förutom en hänförande byggnad väntar ett besök med mycket eleganta viner och välstrukturerade tanniner. Enligt oss en av områdets bästa producenter och det nya stjärnskottet i området! Ett av deras viner blev under 2022 vald till 4:e bästa vin i världen av Wine Spectator.

Efter denna upplevelse tar vi på oss solglasögonen och beger oss ut i Priorats berömda och unika vinmarker. Nu tas vi om hand av Ania. Ni förses med ett glas Priorat, lokala kartor och Ania introducerar oss till området som bl a ansökt om att bli ett världsarv hos Unesco och de visar oss den unika terroir som gjort Priorat till ett kultvin.

3-PorreraVi får se de 100-åriga gamla vinstockarna som ihop med llicorella, Priorats berömda skiffer med hög halt av järn, vilket förklarar det extremt låga skördeutaget. Dessa faktorer är grunden till den komplexitet, mineralitet och fyllighet som kännetecknar en riktig Priorat. Berikade med lokal kunskap tar vi nu en kort busstur till den charmiga byn Porrera. Porrera är från 1100-talet och belägen i en dal omgiven av vinmarker i branta sluttningar, s k costers. Här bor knappt 500 invånare och 13 vinproducenter har sina “cellers” i byn. Vi släpps av på Plaça de Catalunya vilket ligger nära restaurangen där vi kommer att äta lunch och som man ej når med vår buss. Porrera består nämligen av mysiga och smala smågator som byggts innan det fanns bilar och bussar.

Vi sätter vi oss till bords på Restaurant La Cooperativa. Detta lokala vattenhål är beläget mitt i Porrera och drivs av Mia och Litus. Mias matkonster är frukten av inspiration från sin mormors kokbok men hon har även bott och arbetat i både Barcelona och London, där hon inhämtat kunskap från det internationella och exotiska köket. En nyhet i programmet är att producenten Sangenís i Vaque och dottern Maria presenterar sina viner under lunchen. Därpå tar vi oss tillbaka till vårt boende i Falset för några timmar på egen hand. Dessa viner har fått trevliga och prisvärda betyg i tidningen Munskänken.

På kvällen tar vi oss tillbaka till byn Porrera för en “Carinyena-kväll”. Porrera är känt för sin excellenta kvalitet på Carinyena-druvan. Detta är ett traditionellt event som endast äger rum under vinfestivalen. Det innebär att denna mysiga bys samtliga 15 producenter har tagit fram vars ett Carinyena-fat som vi får möjligheten att prova, hårt arbete väntar således… Det är också mat och livemusik inkluderat och vi vågar utlova “festa” i Porrera.

Dag 3 –  Kvinnliga vinmakare, Fira del Vi och “provning med vargarna”

3-LlicorellaEfter en stabil frukost tar vi oss till Clos Figueras i byn Gratallops. Här väntar en provning som på katalanska kallas “Tast amb dones” (provning med kvinnor). Denna provning hålls en gång per år och det är lördagen under den pågående vinfestivalen i Falset. Det är en provning på en underbar terass med kvinnliga vinmakare, vilket det finns åtskilliga i Priorat. Några exempel på dem vi möter är Silvia Puig – En numeros Vermels, Diane Oçafrain – Mas Alta, Marta Rovira – Mas d’en Gil, Anne Josephine Cannan – Clos Figueras med flera…

Mera vin och festa väntar oss när vi nu kommer till vår by Falset, där nu Fira del Vi (vinfestivalen) i Falset börjar. Detta är den årliga höjdpunkten i Falset där drygt 50 producenter serverar sina viner på byns gator. Vi förser er med biljetter och ett vinglas och sedan är ni redo för folkvimlet. Flera av Priorats främsta producenter brukar finnas representerade såsom t ex Alvaro Palacios, Bodegas Mas Alta, Celler Masroig, Celler Joan Simo, Clos Figueras, Clos Galena, Clos Mogador, Costers del Priorat, Mas d’en Gil, Mas Martinet etcetera. I Falset ges även tid för att inta en lunch på egen hand och vi ger er tips på restauranger. Vi har nu “fri tid” fram till kvällen som tillbringas i Gratallops. “Tast am llops” väntar på oss, vilket betyder provning med vargarna. Byns namn betyder nämligen ungefär klösande vargar. Även detta är en årlig provning under vinfestivalens dagar där många av byns producenter deltar. Detta är byn där den moderna vinsagan om Priorat startade med “The Big Five”. Dessa producenter brukar närvara denna kväll. Eventet sker på ett torg på toppen av byn och förutom provning så är det live musik under kvällen. Viss förtäring ingår med våra biljetter under kvällen i Gratallops men för de extra hungriga kanske det kan behövas lite påfyllning när vi återkommer till Falset. Detta bekostas i sådana fall själv.

Dag 4 – Klostret Scala dei, olivoljeprovning, fantastiska Siurana och La Gran Finale

3-ScaladeiEfter frukost beger vi oss till byn Scala Dei där vi börjar med en olivoljeprovning. Priorat har en egen appellation för olivolja, PDO Siurana, och i en butik provar vi ytterst goda och prisbelönta olivoljor för samt förkovrar oss i olivoljans värld och lär oss om den lokala ”juvelen” Arbequina. I byn återfinner vi klostret Scala Dei som vi också besöker. Här började historien om Priorat och där både vinet och området fick sitt namn efter klosterchefen, s k Prior. Scala dei betyder Guds trappa och det var på denna plats en fåraherde en gång drömde att han såg en trappa upp till Gud där änglar klättrade fram och tillbaka. Det var på dessa branta backar munkarna producerade Priorats första viner. Vår egen guide visar oss klostret där de kartusianska munkarna var bosatta och som anlades i slutet på 1100-talet. Området hade varit ett gränsland mellan muslimer och kristna under flera århundraden och var sargat av detta. Munkarna var en stor del i att återuppbygga landskapet. Under 15-, 16- och 1700-talen lades mycket av grunden till de vinodlingarna som finns kvar än idag. Klostret övergavs kring 1835.

Därpå tar vi oss till den ytterst vackra byn Siurana där vi strövar runt i byn som var den sista moriska fästningen i Katalonien. Siurana ligger högst upp på en kulle med en hänförande utsikt. Lunchen avnjuts på Els Tallers som vi anser vara en riktig pärla som är en mycket modern restaurang, främst känd för sina avsmakningsmenyer. Här regerar ägarna Pau and Anäis som sköter det mesta. De möttes i Barcelona när de arbetade tillsammans på den tvåstjärniga Michelin-krogen Can Fabes. Till maten serveras viner som ej är fastställda. Vi beger oss tillbaka till vårt boende för en liten “migdiada” (siesta på katalanska) och uppladdning inför kvällens middag och La Grande Finale..

Vår La Grande Finale håller vi på Hostal Sports i Falset där vi avnjuter en lång middag som lyfts fram utav ett av våra finaste matviner. Vår klassiska stora blindprovning av 10 viner håller vi i hotellets imponerande källare. Alla viner har provats tidigare under resan och de serveras tillsammans med en rad passande ostar. Upplevelsen förstärks säkerligen av de nya kunskaper som ni samlat på er under resan och tillsammans skall vi på ett lättsamt sätt hitta vinet som erhåller titeln ”El Gran Vencedor” (den stora vinnaren)!

Dag 5 – Cavalunch med sympatiska Pere och adéu-siau

3-Pere-Cava

Efter en lite längre sovmorgon än normalt checkar vi ut, lämnar vårt vackra Priorat och tar bussen till byn Sant Sadurni d’Anoia, Cavans ”Mecka”.

Vi möter den trevliga ägaren till Castell Sant Antoni, Pere Canals, som stolt visar sin lilla välskötta celler. Castell Sant`Antoni producerar ca 80 000 flaskor Cava per år och tillhör den absoluta toppen i Spanien. Vi får en visit i källaren innan vi sätter oss till bords och provar hans prisbelönta bubblor till en passande lokal tapaslunch förberedd med kärlek av Peres dona Angela…

Mätta och belåtna är det sedan dags att bege oss till flygplatsen där vi säger adéu-siau – farväl!

Reseinformation från Arlanda eller Köpenhamn 

2-6 maj 2024 (fullbokad)

Direktflyg med SAS från Arlanda till Barcelona  t/r

3-Penedes

I resans pris ingår:

    • Direktflyg med SAS från Arlanda till Barcelona och med mellanlandning i Köpenhamn vid returresa
    • Direktflyg med SAS från Kastrup till Barcelona t/r
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • Fyra övernattningar med del i dubbelrum* på hotell i Priorat
    • Tolv olika vinprovningar
    • La Grande Finale, middag med blindprovning av 10 olika viner från området
    • Besök i klostret Scala Dei
    • Olivoljeprovning
    • Biljetter till samtliga evanemang enligt program under vinfestivalen i Falset
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom sammanfattat en lunch och eventuellt en middag (Se under reseprogrammet “Dag 3”)
    • Skandinaviska guider under hela resan och lokal engelskspråkig guide

Pris:
21 890 kr
från Arlanda eller Köpenhamn
 

Tillval
Möjlighet att förlänga resan före eller efter schemalagd resa. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är entreprenören som arbetat som egen företagare i framförallt finansbranschen i många år. Han har troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Övrig information och anmälan:
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige.

Då resan endast anordnas en gång per år samt att efterfrågan är mycket stor så är antalet platser högre än vid våra normala resor och därmed fastställd till 30 maximalt gäster.

*Tillägg för enkelrum är 2 000 kronor.

I samband med anmälan sänder vi en faktura på en anmälningsavgift om 2500 kronor per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa. Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation

Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 3 000 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i och stava för-och efternamn så som de står i ert pass. Använd dock endast tilltalsnamn som förnamn.

  Resenär 1

  Fler än en resenär

  Vald resa

  Avresa