Prioratresan

Vi vill visa er det äkta, bedårande vackra och genuina Priorat, ni kommer att prova områdets kultviner, äta på några av områdets bästa restauranger och uppleva vackra omgivningar. Ni får se och känna på den unika terroir som är karakteristisk för området, s k llicorella och se vingårdar med 100-åriga gamla vinstockar. 

Vi träffar vår egen producent, Decantervinnaren, Celler Joan Simo både under en middag och ute i vinmarkerna. Bästa Priorat av 100 Priorater 2015!

Fantastiska och unika besök väntas när stängda portar öppnas då båda pionjärerna Clos Mogador och Clos l`Obac sagt ja till att ta emot oss under samma dag! Deras viner är eftertraktade och anses vara några av de bästa i Spanien.

Vi provar “Spaniens bästa röda vin under 2023” enligt Decanter när vår egen producent Marco Abella presenterar sina viner under en lunch!

Lunch på Michelinkrogen Rincon de Diego med vår ekologiska producent Clos Galena (som bl a producerar vinet som serverades till huvudrätten på Nobel-middagen 2017).

Vi njuter av områdets egna högkvalitativa olivolja i mysiga byn Siurana. 

Vi gör ett besök i den lilla 1100-tals byn Porrera. Här avnjuter vi även en härlig lunch på La Cooperativa, ett lokalt vattenhål, ihop med vår producent Sangenis och den charmiga dottern Maria Sangenis!

Vi gör även toppbesök såsom hos nya högintressanta Merum Priorati och örnästet Ferrer Bobet

Detta är några av de upplevelser som väntar er under höstens resa som guidas av oss på Vinupplevelser. Förutom minst en guide från Vinupplevelser så har vi även en fantastisk lokal guide med oss under hela resan!

Vårt klassiska reseinslag ”La Grande Finale” hålls i hotellets vinkällare med 10 högklassiga viner efter en lång och härlig middag.

Vi besöker vår egen lilla Cava-producent, Castell Sant`Antoni. Här bjuder ägaren Pere Canals på en tapas-lunch som kombineras med husets ädla bubblor.

Under resans samtliga måltider avnjuter vi egna viner som vi tagit med oss in på restaurangerna och dessa presenteras oftast av vinproducenterna själva!

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 15-30%.

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Idag är vi troligen Sveriges största arrangör av vinresor och med en väldigt hög andel återkommande resenärer. Under 2023 genomförde vi ett 30-tal resor och vi känner oss en aning stolta över att vårt lilla företag har förtroende från nästan 700 resenärer.

Våra resor anses av de flesta som gourmetresor där inte bara vinerna håller högsta klass utan likaså maten.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Vi garanterar en upplevelse utöver det vanliga. Koppla av, njut och smaka på det stolta Katalonien.

Benvinguts a Catalonia!

Dag 1 – Tapaslunch med Lyx-Cavor, benvinguts a Priorat och Decanter-vinnaren på Brichs 

Vi anländer till Barcelonas flygplats och möter vår lokala guide Ania som är en fantastiskt duktig och trevlig. På bussen förses vi med lokala kartor och blir introducerade till området som bl a ansökt om att bli ett världsarv hos Unesco. Vår guide Ania är onekligen rätt person att berätta om det stolta Katalonien med sitt eget språk och där majoriteten av befolkningen önskar sin egen stat med självstyre och självständighet.

3-Pere-Cava

Första stopp blir byn Sant Sadurni d’Anoia, Cavans ”Mecka”.I centrum av byn tas vi emot av den trevliga ägaren till Castell Sant Antoni, Pere Canals, som stolt visar sin lilla välskötta celler. Castell Sant`Antoni producerar ca 60 000 flaskor Cava per år och tillhör den absoluta toppen i Spanien. Vi får en visit i källaren innan vi sätter oss till bords och provar hans prisbelönta bubblor till en
passande lokal tapas brunsch förberedd med kärlek av Peres dona Angela.

3-Porrera

Vi tar oss ner till Priorat och Marta på Hotel Hostal Sports mitt i Priorats huvudstad Falset för incheckning. Falset är en mindre stad med knappt 3 000 invånare och dess centrum erbjuder en mysig promenad och trevliga caféer. Kanske en tur till vinmuseumet Castell del Vi kan locka?

På kvällen har vi gångavstånd till vällens middag intas i vår hemby på Brichs. Detta är en relativt nyöppnad restaurang i Falset och som snabbt blivit en av byns absolut bästa restauranger. Till middagen har vi sympatiska Gerard Batllevell som är i centrum när han presenterar sina viner under middagen.  Vi provar fyra viner som fått trevliga recensioner i vinvärlden, bl a i tidningen Munskänken. Ett av dessa vann under november 2015 en blindprovning av Decanter med hela 100 olika Priorat-viner. Kvällens sista vin produceras årligen mellan 300-600 flaskor och är husets toppvin, Les Eres Especial. Förutom fantastiska viner är det en god vän till oss som vi arbetat ihop med i tio år.

Dag 2 – Intro i Priorat, Merum Priorati, “Spaniens bästa vin?” på lunch i Porrera och fri kväll

3-LlicorellaEfter en stabil katalansk frukost tar bussen oss till strax utanför byn Porrera. Vi tar på oss solglasögonen och beger oss ut i Priorats berömda och unika vinmarker. Nu får vi en bra introduktion i Priorat då vi tas hand av Ania samt Gerard Batllevell som driver gården Celler Joan Simo och som vi även hade en middag med på Brichs.  Tillsammans berättar de och visar oss den unika terroir som gjort Priorat till ett kultvin. Vi får se de 100-åriga gamla vinstockarna som ihop med llicorella, Priorats berömda skiffer med hög halt av järn, förklarar det extremt låga skördeutaget. Dessa faktorer är grunden till den komplexitet, mineralitet och fyllighet som kännetecknar en riktig Priorat. Såklart har vi med oss vin från 100-åriga stockar…!

Nu besöker vi den relativt nya och högintressanta producenten Merum Priorati. Själva byggnaden är nybyggd och utrustad med “state of- the -art tehnology”, designad för att på bästa sätt värna om miljön. Förutom en hänförande byggnad väntar ett besök med mycket eleganta viner och välstrukturerade tanniner.

Därpå tar vi oss ner till Porrera som en by från 1100-talet och belägen i en dal omgiven av vinmarker i branta sluttningar, s k costers. 3-PorreraHär bor knappt 500 invånare och 17 vinproducenter har sina “cellers” i byn. Vi släpps av på Plaça de Catalunya vilket ligger nära restaurangen där vi kommer at äta lunch och som man endast når till fots. Porrera består nämligen av mysiga och smala smågator som byggts innan det fanns bilar och bussar. Vi sätter oss till bords på Restaurant La Cooperativa. Detta lokala vattenhål är beläget mitt i Porrera och drivs av Mia och Litus. Mias matkonster är frukten av inspiration från sin mormors kokbok men hon har även bott och arbetat i både Barcelona och London. Där har hon inhämtat kunskap från det internationella och exotiska köket. Till lunchen kommer en av våra nya producenter, Marco Abella, i Priorat som kommer och presenterar sina viner. Gården startade 2005 och har 40 hektar fördelat på sju vinmarker. Vinerna har fått mycket uppmärksamhet med höga betyg både i Munskänken och internationella tidningar såsom t ex nyligen i Decanter! Husets toppvin, Clos Abella, fick högsta betyg av alla spanska viner i Decanter under 2023 med 97 poäng och Platinum!

Efter lunchen tar vi oss tillbaka till vårt hotell och byn Falset. Här väntar en fri kväll. Vi ger tips på var kvällens middag kan intas.

Dag 3 – Två besök hos “Big 5”, vackra Siurana med olivolja, Sangenis och Grande Finale

Dagens första stopp blir ytterligare en höjdpunkt och vi är stolta över att båda pionjärerna Clos Mogador och Clos l`Obac sagt ja till att ta emot oss idag vilket de normalt ej gör för allmänheten! Dessa ligger dörr i dörr med varandra och vi besöker dem bägge under förmiddagen. Clos Mogador grundades av René Barbier, en fransk vinmakare, på 1980-talet. Han var en av pionjärerna som hjälpte till att återuppliva Priorat-regionen och förvandla den till en av Spaniens mest ansedda vinregioner. Clos Mogador har engagerat sig i ekologiskt och biodynamiskt jordbruk och använder hållbara metoder för att odla sina vingårdar. Detta bidrar till att bevara miljön och skapa viner med tydlig terroir. Clos Mogadors viner har fått många utmärkelser och höga betyg från vinbedömare och kritiker över hela världen. Clos l`Obac grundades av Carles Pastrana som alltså också var en av pionjärerna. Deras flaggskeppsblend, även kallad Clos l’Obac, är en blandning av traditionella druvsorter som Grenache, Carignan, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Deras viner är vanligtvis djärva och fylliga med komplexa smaker och en imponerande struktur. Båda dessa gårdars viner är eftertraktade och anses vara några av de bästa i Spanien.

Efter en bra start på dagen tar vi oss till den ytterst vackra byn Siurana där vi strövar runt i byn som var den sista moriska fästningen i Katalonien. Siurana ligger högst upp på en kulle med en hänförande utsikt. Siurana har en egen appellation för olivolja, PDO Siurana, och vi har fått tillstånd från byns borgmästare att hålla en provning på ett stenbord i centrum av byn. Vi förkovrar oss i olivoljans värld med en olivoljeprovning och lär oss om den lokala ”juvelen” Arbequina i denna mysiga inramning. Lunchen avnjuts på Els Tallers som vi anser vara en riktig pärla som är en mycket modern restaurang, främst känd för sina avsmakningsmenyer. Här regerar ägarna Pau and Anäis som sköter det mesta. De möttes i Barcelona när de arbetade tillsammans på den tvåstjärniga Michelin-krogen Can Fabes. Som brukligt för Vinupplevelsers resekoncept bär vi med oss egna viner in på restaurangen som provas. Till lunchen kommer María från producenten Sangenis i Vaque som är ett av våra nya stjärnskott i portföljen. María är dottern till denna familjeägda gård som håller till mitt i byn. Vi får prova några viner med “lite extra ålder” och som nyligen fått finfina betyg i Munskänken.

Bussen tar oss tillbaka till vårt hotell för en siesta inför vår spännande kväll.

3-FinaleVår La Grande Finale håller vi på hotellet i deras imponerande källarvalv där vi avnjuter en lång och härlig middag som lyfts fram av ett av våra finaste matviner.

Middagen fortsätter med vårt klassiska reseinslag, den stora blindprovningen av 10 viner. Alla viner har provats tidigare under resan och de ackompanjeras av en rad passande ostar. Upplevelsen förstärks säkerligen av de nya kunskaper som ni samlat på er under resan och tillsammans skall vi på ett lättsamt sätt hitta vinet som erhåller titeln ”El Gran Vencedor” (den stora vinnaren)!

Dag 4 – Örnnästet, Michelin-krogen med Nobel-vinet och -adéu-siau

Vi checkar ut, och besöker nu producenten Ferrer Bobet. Vi ankommer till en imponerande futuristisk byggnad belägen på en kulle med en vacker utsikt. Vi kallar platsen för örnnästet. Ägarna är Sergi Ferrer-Salat samt Raül Bobet som tidigare varit teknisk chef på Miguel Torres och producenten anses av många vara en av de mest intressanta i Priorat. Vi provar husets populära viner.

Vi lämnar nu vårt älskade Priorat. På vägen mot flygplatsen tar vi ett sista stopp för lunch på Rincon de Diego i Cambrils på Costa Daurada, Guldkusten. Denna restaurang har en stjärna i Michelinguiden och guiden skriver bl a att Rincon de Diego erbjuder toppkvalitet på menyn och ett traditionellt kök med en modern twist.  Clos Galena, är med oss under lunchen och presenterar sina viner till maten. Glos Galena startades av Miguel Perez Cerrada som varit enolog och professor på ett universitet. Tyvärr avled Miguel för ett par år sedan och hans energiska och sympatiska fru Merche driver vidare projektet . Miguels vision var att framställa väldigt självständiga viner vilket sannerligen de lyckats med. Clos Galena producerar starkt präglade viner som hyllats av både internationella vinpressen och tidningen Munskänken. Bl a avnjuter vi den ekologiska Formiga de Vellut (den sammetslena myran), som serverades till huvudrätten under Nobel-middagen 2017.

Mätta och belåtna är det sedan dags att bege oss till flygplatsen där vi säger adéu-siau – farväl!

Reseinformation

15-18 oktober 2024

från Köpenhamn eller Arlanda

3-Penedes

I resans pris ingår:

    • Direktflyg med Air France från Kastrup eller Arlanda till Barcelona t/r med mellanlandning i Paris
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • Tre övernattningar med del i dubbelrum* på hotell i Priorat
    • Åtta olika vinprovningar varav fem ihop med måltider
    • Olivoljeprovning
    • La Grande Finale, middag med blindprovning av tio olika viner från området
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom en middag under ledig kväll
    • Skandinavisk guide under hela resan och lokal engelskspråkig guide.

19 690 kr från Köpenhamn eller Arlanda

Tillval
Möjlighet att förlänga resan före eller efter schemalagd resa. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning.Mikael Ekeblom är entreprenören som arbetat som egen företagare i framförallt finansbranschen i många år. Han har troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone.  Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Till samma områden organiserar Vinupplevelser Sverige sina vinresor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Övrig information:
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige.
*Tillägg för enkelrum är 1 500 kronor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation

Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 3 000 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i och stava för-och efternamn så som de står i ert pass. Använd dock endast tilltalsnamn som förnamn.

  Resenär 1

  Fler än en resenär

  Vald resa

  Avresa