Ribera del Duero och Rioja resa med Järfälla Munskänkar

Välkommen till denna skräddarsydda resa och upplev två av Spaniens kultförklarade vinregioner Rioja och Ribera del Duero tillsammans med oss! Vi inkluderar även en natt i Madrid och resan avslutas med ett besök i Bilbao!

Resan inkluderar en övernattning i Madrid, fyra i Ribera del Duero och två i Rioja!

Vi besöker noggrant utvalda restauranger och möter flera av våra egna producenter och passionerade vinmakare på olika vingårdsbesök. Allt detta i vackra miljöer och omgivningar.

I Madrid bor vi mycket centralt beläget på fyrstjärniga Room Mate Alba. I Spaniens ståtliga huvudstad ges tid för shopping, kultur och gastronomi av allra högsta klass!

Botiquehotellet Fuente de la Aceña är vårt mysiga hotell beläget i Ribera del Duero som bokstavligen ligger bredvid och ovanpå floden Duero. I denna restaurerade 300 år gamla kvarn trivs vi med elegant boende och deras egen gourmetrestaurang.

I vackra Rioja bor vi centralt i Logroño på trestjärniga Sercohotel Portales. Resan har ett mycket innehållsrikt program och här följer ytterligare en kortare summering:

I Ribera del Duero genomför vi en provning med världsklassviner från Vega Sicilia

Vi håller en vinmakarlunch hos vår egen producent Carmelo Rodero där Carmelo själv är grillmästare, detta gör han endast på våra resor!

En middag intas hos vinproducenten Arzuaga och ett nytt inslag för våra resor i området blir en lunch på en av Spaniens främsta “asadores”, Mannix.

Vi kommer att besöka och prova flera av områdets bästa producenter och viner såsom kultproducenten Aalto. Vi provar även viner från våra egna något mer okända och högkvalitativa producenter vid namn Dominio de Cair och Bodegas Vizcarra. Hos producenten Comenge avnjuts en härlig vinmakarlunch i mysiga miljöer.

Ribera del Duero är en av Spaniens främsta vinregioner och ligger i Castilla y Leon på den iberiska halvön i nordvästra Spanien. Det är inte för intet som Ribera del Duero ibland kallas för Spaniens röda hjärta. Härifrån kommer de dynamiska röda fylliga kraftpaketen till viner som gjort området känt över hela världen.

Området ligger på relativt hög höjd och är välsignat med ett fantastiskt mikroklimat med varma, sol rika dagar och kalla nätter. Temperaturen kan falla med upp till 16 grader nattetid. Den bästa jorden är rik på kalk, och många odlingar kan stoltsera med gamla vinstockar.

En annan efterlängtad nyhet väntar när vi gör ett besök hos den halvgalne fransosen Anthony Terryn och provar Dominio del Benditos kraftiga viner i Toro. Samma dag avnjuts en lunch på Michelinkrogen La Botica.

Innan vi lämnar Ribera del Duero har vi La Pequeña Final vilket är en middag och en blindprovning av fem av resans hittills bästa viner!

Vi upptäcker Spaniens mest kända vinregion, La Hermosa Rioja. Pittoreska byar omfamnar våra sinnen, vi njuter av gastronomiska läckerheter på tavernor och utforskar livfulla Logroño. Rioja erbjuder en oförglömlig blandning av vin, kultur och landskap, perfekt för oss vinälskare! I Rioja finner du en tidlös charm där vintraditioner går hand i hand med moderna vinförädlingstekniker. Vi upplevelser både traditionella och moderna Rioja med besök hos våra mycket omskrivna producenter.

I La Riojas huvudstad Logroño bor vi centralt och under en ledig kväll ges tid för att exploatera stadens fantastiska utbud av tapas.

Energiska Lourdes tar hand om oss när vi besöker vår egna klassiska producent Martinez Lacuesta i Rioja, även denna uppskriven i Munskänken! I området intar vi även en lunch i mycket vackra omgivningar hos kejsarinnan och en av våra egna producenter La Emperatriz!

Vår klassiska ”La Grande Final” hålls på Taberna Herrerías centralt i Logroño där vi håller en provning med tio högklassiga viner efter en härlig middag.

Under majoriteten av resans samtliga måltider avnjuter vi egna viner som vi tagit med oss in på restaurangerna och dessa presenteras av vinproducenterna själva!

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 15-30%.

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Idag är vi troligen Sveriges största arrangör av vinresor och med en väldigt hög andel återkommande resenärer. Under 2023 genomförde vi ett 30-tal resor och vi känner oss en aning stolta över att vårt lilla företag har förtroende från nästan 700 resenärer.

Våra resor anses av de flesta som gourmetresor där inte bara vinerna håller högsta klass utan likaså maten.

Detta är några av de upplevelser som väntar er under resan som guidas av oss från Vinupplevelser. För att ni skall kunna lära känna området på riktigt har vi även en lokal guide som visar oss det som man normalt inte hittar.

Resans pris inkluderar allt förutom tre luncher och tre middagar.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Bienvenido till Vinupplevelsers vinvärld och en el corazón de Duero e La Rioja!

Dag 1 – Bienvenido a Madrid

Under sen eftermiddag landar vi på Madrids flygplats och checkar in på yrstjärniga Room Mate Pau som är mycket centralt beläget. Vi bor 550 meter från pampiga Plaza Mayor och drygt tio minuters promenad från Gran Vía’s eleganta boulevard. Ikväll får ni chansen att uppleva det pulserande hjärtat av Spanien, kultur och gastronomi i världsklass. Njut av utsökt tapas och genuin spansk gästfrihet.

 

Dag 2 – Mas de Madrid…, Ribera del Duero med boende i en ombyggd kvarn och välkomstmiddag 

Idag fortsätter utforskningen av huvudstaden. Varför inte besöka det kungliga palatset, se konst i världsklass på Pradomuseet, livliga marknader som El Rastro eller bara shoppa loss. Under eftermiddagen sätter vi kompassen mot Ribera del Duero och mot vårt posada (boende), Fuente de la Aceña. Här tas vi emot med öppna armar av Azucena och hennes övriga personal. Det råder en mycket familjär stämning på detta boutique hotell.

 

3-Posada-Fuente

Fuente de la Aceña är ett mysigt hotell beläget i Quintanilla de Onesimo som bokstavligen ligger bredvid floden Duero. I denna restaurerade 300 år gamla kvarn trivs vi med elegant boende och deras egen gourmetrestaurang. Rummen har egen balkong med utsikt över floden Duero.  Det finns också en bar med terrass och en bekväm lounge med öppen spis.

Ribera del Duero är en av Spaniens främsta vinregioner och ligger i Castilla y Leon på den iberiska halvön i nordvästra Spanien. Området ligger på relativt hög höjd och är välsignat med ett fantastiskt mikroklimat med varma, solrika dagar och kalla nätter. Temperaturen kan falla med upp till 16 grader nattetid. Den bästa jorden är rik på kalk, och många odlingar kan stoltsera med gamla vinstockar.

Innan kvällens gemensamma middag finns det tid att bekanta sig med omgivningarna eller kanske ta en behövlig siesta. I hotellets populära restaurang träffar vi chefskocken som lagar kreativa rätter baserade på färska och lokala råvaror. Vi har för avsikt att bjuda in en producent som presenterar sina viner under middagen. Efter en lång dag känns det extra skönt att ha nära till rummet och efter middagen säger vi que duermas bien (sov gott)!

Dag 3 – Nya Cair, lunch hos Carmelo Rodero och middag hos Arzuaga

Efter frukost tar bussen oss till Bodegas Dominio de Cair. Detta är ett relativt nytt, ambitiöst vinföretag och vår senaste producent från området. De kontrollerar 90 hektar och produktionen är 300 000 fl per år. Nyckelorden är äldre vinstockar och hög kvalitet! Gården återfinns i La Aguilera som kanske är Riberas del Dueros vackraste kommun. La Aguilera är känt för högsta kvaliteten enligt många då här återfinns mycket äldre vinstockar. Cair marker är belägda i sluttningar på 800-950 meters höjd över havet. Två av vinerna har fått höga och prisvärda betyg i Munskänken och husets toppvin, Tierras de Cair, fick nyligen hela 95 p och Guldmedalj i Decanter.

Dagens nästa besök blir i byn Pedrosa de Duero. En liten by om ca 100 invånare med hela sex olika vingårdar så är givetvis är så gott som alla involverade i vinindustrin.

Här har vår egen topproducent Carmelo Rodero sin moderna Bodega. Carmelo sålde tidigare sina druvor till bl a mytomspunna Vega Sicilia. Men för ca 20 år sedan förstod han att med denna höga kvalitet på hans svarta pärlor, var det bättre att producera egna viner. Protagonisten bland druvorna är Tempanillo och de flesta vinerna innehåller även vanligtvis 5-10% Cabernet Sauvignon. Carmelos ägor ligger i Pedrosa på ca 600-700 meters höjd och på den norra sidan vilket enligt de flesta experter är de bästa markerna i Ribera del Duero. Husets viner hyllas i internationella och nationella vinguider såsom t ex Robert Parker och Guía Penin. Under 2013 blev ett av vinerna dessutom belönat med den prestigefulla utmärkelsen ”Spaniens bästa röda vin” av spanska jordbruksdepartementet. Carmelos vackra döttrar, Beatriz och Maria, tar hand om oss under detta besök där vi avnjuter en deliciös provinsiell lunch. Maten tillagas i husets egna cocina och till detta avnjuter vi husets ovanligt trevliga viner. Carmelo själv är grillmästare och tillagar Lechazo som är det spanska namnet för di-lamm och denna rätt är den mest typiska rätten i området.

Kvällens middag intas hos Bodegas Arzuaga och i deras traditionella restaurang där vi provar två av husets trevliga viner!

 

Dag 4 –  Besök i Toro, lunch på Michelinkrog och världsklassprovning med Vega Sicilias viner! 

Vakna upp och avnjut hotellets härliga frukostbuffé  med ett brett utbud av allt du behöver för en bra start på dagen!

Det märks verkligen att desayuno (frukost) tas på allvar här. Efter frukost åker vi till Toro där ett fantastiskt vingårdsbesök väntar hos den härligt halvgalna fransosen Anthony Terryn som presenterar sina kraftfulla viner från Toro. Toro anses vara det kanske mest intressanta området för vininvestorer i Spanien. För Anthony var det kärlek vid första ögonkastet när han kom till Toro. Han investerade sina pengar och förverkligade sin dröm genom att förvärva ekologiska vinmarker, fria från vinlus med enastående gamla oympade vinrankor. Hans vingård, Dominio del Bendito, rosas i såväl spanska som internationella vinguider och tillhör den absoluta toppen i Toro. Hans viner brukar erhålla 92-95 poäng av Robert Parker och hans Rosé har tidigare blivit vald till “Spaniens bästa“. Tillsammans med Anthony besöker vi Toros berömda vinmarker där Anthony är i sitt esse. Frågan är om han låter oss lämna Toros vinmarker…

Därpå väntar ytterligare en nyhet i årets program med en lunch på La Botica i Matapuzuelos. Detta är en familjedriven restaurang som är belägen i en rustik byggnad som tidigare varit ett apotek. Matsalarna är rustika i design och kompletteras av ett privat rum i det som en gång var apoteket. Den moderna menyn är influerad av områdets traditionella råvaror.

Därpå återvänder vi till vår kvarn och vi ska nu prova viner från fantastiska och mytomspunna Vega Sicilia och detta från deras tre olika gårdar Vega Sicilia, Pintia i Toro samt Alion. Vår lokala guide håller i provningen som hålls på hotellets terass var vi kan höra floden Duero bredvid oss. Efter provningen ges våra gäster möjligheten att köpa dessa klenoder..

Efter en dag full med upplevelser väntar nu en ledig kväll på hotellet. Restaurangen serverar väldigt bra och vällagad mat i mysig miljö, passa på och prova några av vinerna från deras ovanligt välfyllda vinkällare. Vill man ta sig till någon annan restaurang så hjälper hotellet gärna till med bokning. För den som vill slå på extra stort så kan man boka t ex in sig på Michelinkrogarna Refectorio, Ambivium eller Taller Arzuaga. Observera att det bör göras i god tid och hemifrån och då bäst att göra bokningen på egen hand.

Dag 5 – Vår Vizcarra, lunch hos Comenge och La Pequeña Final

Vi beger oss till Vizcarra som också är en producent som finns i vårt breda sortiment. Idag äger och driver Juan Carlos Vizcarra gården och han är även vinmakare. Sedan 2007 använder man sig av gravitation istället för pressar och detta för att uppnå mer kraftiga aromer och mjuka tanniner. Vinerna får mycket höga poäng kontinuerligt av Robert Parker och även Spaniens ledande vinguide Guia Penin gav Vizcarra 95 poäng för ett av toppvinerna och endast bjässarna fick högre med 96 och 97 poäng.

Dagens lunch intas hos Bodegas Comenge, en bodega med modern och ambitiös inriktning. Här provar vi husets trevliga viner under lunchen.

Sedan är det läge att relaxa inför kvällens La Pequña Final! Denna startar med en härlig middag i hotellets restaurang. Därpå håller vi vår blindprovning av fem viner som alla har provats tidigare under resan. Känner vi igen dem och vilket vin är bäst hittills på resan…?

Dag 6 – Kultförklarade Aalto, nya Mannix, llegada La Rioja och La Grande Final

Efter frukost beger vi till kultförklarade Bodegas Aalto som startade 1999 av Mariano García och Javier Zaccagnini. Mariano var under 30 år vinmakare på enligt många Spaniens främsta vinproducent, Vega Sicilia, och Javier var chef för konsortiet i Ribera del Duero mellan 1992 och 1998. Idag äger man 43 hektar vingårdar i de bästa områdena och en del av stockarna är 100 år gamla. Vi får en rundvandring i de moderna och imponerande byggnaderna och därpå bjuds vi på viner som hyllas år efter år av Robert Parker och andra vinskribenter.

Vi njuter av dagens lunch på Mannix som vår lokala guide säger är “ett måste” i programmet och Michelinguiden håller med och skriver så här om Mannix “en av Spaniens mest välkända Castilianska “asadores“, denna familjeägda restaurang med årtionden av historia bakom sig är särskilt känd för sin stjärnrätt: lamm från Churra”.

Vi lämnar därpå Ribera del Duero och tar vår buss till vackra La Rioja, Spaniens mest kända vinregion. Tillsammans med Priorat de enda med den högsta vinklassificeringen i Spanien, DOCa. I La Riojas huvudstad Logroño bor vi centralt på trestjärniga Sercohotel Portales.

Efter incheckning Sedan är det läge att relaxa en stund inför vårt traditionella reseinslag, La Grande Final! Denna startar med en härlig middag på Taberna Herrerías som ligger en kort promenad från vårt hotell. Detta är en mycket populär restaurang i Logroño, där det traditionella och det moderna blandas både när det gäller rätter och atmosfär. Efter huvudrätten håller vi vår stora blindprovning av hela tio viner som alla har provats tidigare under resan. Upplevelsen förstärks säkerligen av era nya kunskaper och upplevelser som ni samlat på er under resan. Tillsammans skall vi på ett lättsamt sätt hitta resans bästa vin, ¡qué gane el mejor vino (må bästa vin vinna)!

 

Dag 7 – Traditionella vs moderna Riojor och fri kväll

Vi beger oss till Haro och vår anrika producent Martinez Lacuesta. Med en historia som börjar redan 1895, tillhör denna producent inte bara historien om Rioja utan de har varit med och skapat den. Félix Martínez Lacuesta grundade bodegan redan som 21-åring och var förste president i Spaniens nationella samling av vinmakare och La Riojas vinsamfund. Idag är det den mycket sympatiska Luis Martínez Lacuesta som driver traditionen vidare och som stolt uppvisar den nya futuristiska bodegan som förvarar mäktiga 8 000 fat i källaren. Tillsammans med tapas provar vi husets ljuvliga viner som bl a fått höga betyg och omdömet “mer än prisvärda” i tidningen Munskänken.

Bussen fortsätter därpå till ytterligare en av våra egna producenter, Bodegas La Emperatriz. Gården har fått sitt namn efter dess tidigare ägare Eugenia de Montijo, Napoleon den III fru, som införde Grand Cru systemet i Bordeaux år 1855. La Emperatriz har på kort tid byggt upp ett starkt varumärke för att producera Riojor av högsta kvalitet vilket ägaren Eduardo Hernaiz stolt berättar för oss. Eduardo och hans bror äger 100 hektar sammanhängande vinmark i Rioja Alta vilket är högst ovanligt. De har här även 80-åriga Garnacha- och Viura vinstockar. Även denna producent mer eller mindre prenumererar på högsta betyg i vinguider såsom Robert Parker, Guía Penin samt i Munskänken. Vi intar en gedigen vinmakarlunch och njuter av husets viner i en hjärtlig miljö.

Väl tillbaka på hotellet väntar en fri kväll för att t ex exploatera stadens fantastiska utbud av t ex tapas.

 

Dag 8 – Bilbao med besök på Guggenheim och hasta la vista

 Vi checkar ut och lämnar Rioja efter frukosten och beger oss nu vidare till Bilbao. Staden imponerar med sin moderna arkitektur, livliga kultur, den charmiga Gamla stan med sina pittoreska gränder, tapasbarer och och kanske slå er ner vid Nerviónflodens kant.. Vi börjar med ett besök på det världsberömda Guggenheimmuseet, ett konstverk i sig själv. Guggenheimmuseet i Bilbao är en banbrytande skatt inom konstvärlden och ett mästerverk arkitektmssigt. Denna moderna konstens mecka hyser en imponerande samling av samtida och modern konst, inklusive verk av Picasso, Warhol och många fler. Utforska de futuristiska gallerierna, vandra längs de skimrande vattenspeglarna och njut av den konstnärliga upplevelsen i världsklass som bara Guggenheim kan erbjuda. En oförglömlig kulturell resa väntar! Det ges därpå tid för lunch på egen hand!

Vi beger oss därefter till Bilbaos flygplats som ritades av den spanska arkitekten Santiago Calatrava. Calatrava är känd för sin karakteristiska moderna arkitektur och har även arbetat på andra framstående projekt runt om i världen. Hans design för flygplatsen kombinerar funktion och estetik på ett imponerande sätt och har bidragit till att göra flygplatsen till en framstående landmärke i regionen. Här säger vi mucho gusto (trevligt att träffas) och hasta la vista – på återseende…!

Reseinformation 2024
4-11 september – OBS fullbokad (anmäl gärna intresse att stå på reservlista)

I resans pris ingår:

    • Flyg med KLM Arlanda-Madrid och Bilbao-Arlanda, båda med mellanlandning i Amsterdam
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • En natt i Madrid med del i dubbelrum* på fyrstjärniga Room Mate Alba. Frukost ingår.
    • Fyra nätter med del i dubbelrum* på fyrstjärniga Fuente de Aceña i Quintanilla de Ònesimo. Frukost ingår.
    • Två nätter på trestjärniga Sercohotel Portales i Logroño. Frukost ingår.
    • 14 olika vinprovningar varav åtta ihop med måltider. Vin och vatten ingår vid alla måltider.
    • La Grande Final, middag med blindprovning av tio olika viner
    • La Pequeña Final middag med blindprovning av fem olika viner på hotellet
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom tre middagar (dag 1, 4 och 7 samt tre luncher dag 1, 2 och 8)
    • Skandinavisk guide under hela resan
    • Engelsktalande lokal guide under hela resan

30 590 kr vid 18-21 personers deltagande

29 990 kr vid 22-26 personers deltagande 

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Övrig information
*Tillägg för enkelrum är 3 500 kr för hela resan.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation

Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 3 000 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i och stava för-och efternamn så som de står i ert pass. Använd dock endast tilltalsnamn som förnamn.

  Resenär 1

  Fler än en resenär

  Vald resa

  Avresa