Ribera del Duero resan

Välkommen till vårt reseprogram-  Ribera del Duero – längs ”Milla de Oro”!

Vi besöker noggrant utvalda restauranger och möter flera av våra egna producenter och passionerade vinmakare på olika vingårdsbesök. Allt detta i vackra miljöer och omgivningar.

Fuente de la Aceña är vårt mysigt hotell beläget i Quintanilla de Onesimo som bokstavligen ligger bredvid floden Duero. I denna restaurerade 300 år gamla kvarn trivs vi med elegant boende och deras egen gourmetrestaurang.

Ett nytt inslag i årets resa är en provning med världsklassviner från Vega Sicilia!

Vi håller en vinmakarlunch hos vår egen producent Carmelo Rodero där Carmelo själv är grillmästare, detta gör han endast på våra resor!

Vi kommer att besöka och prova flera av områdets bästa producenter och viner såsom kultproducenten Aalto. Vi provar även viner från vår egen mer okända och högkvalitativa producent vid namn Dominio de Cair. Hos producenten Comenge avnjuts en härlig vinmakarlunch i mysiga miljöer.

Ytterligare en nyhet blir besök hos vår egen topproducent Bodegas Vizacarra!

Ribera del Duero är en av Spaniens främsta vinregioner och ligger i Castilla y Leon på den iberiska halvön i nordvästra Spanien. Det är inte för intet som Ribera del Duero ibland kallas för Spaniens röda hjärta. Härifrån kommer de dynamiska röda fylliga kraftpaketen till viner som gjort området känt över hela världen.

Området ligger på relativt hög höjd och är välsignat med ett fantastiskt mikroklimat med varma, sol rika dagar och kalla nätter. Temperaturen kan falla med upp till 16 grader nattetid. Den bästa jorden är rik på kalk, och många odlingar kan stoltsera med gamla vinstockar.

Vi besöker Aranda de Dueros kända källare och restaurangen Lagar de Isilla där vi provar husets egna viner och där ägarinnan Beatriz presenterar vinerna!

En annan efterlängtad nyhet väntar när vi gör ett besök hos den halvgalne fransosen Anthony Terryn och provar Dominio del Benditos kraftiga viner i Toro.

Samma dag har vi ytterligare en nyhet med en lunch på Michelinkrogen La Botica.

Detta är några av de upplevelser som väntar er under vårens resa som guidas av oss från Vinupplevelser. För att ni skall kunna lära känna området på riktigt har vi även en lokal guide som visar oss det som man normalt inte hittar.

Resans pris inkluderar allt förutom en middag under en ledig kväll!

Vår klassiska ”La Grande Finale” hålls på hotellet i mysiga där vi håller en provning med tio högklassiga viner efter en härlig middag.

Resans pris inkluderar allt förutom en middag under en ledig kväll!

Under resans samtliga måltider avnjuter vi egna viner som vi tagit med oss in på restaurangerna och dessa presenteras av vinproducenterna själva!

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 15-30%.

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Idag är vi troligen Sveriges största arrangör av vinresor och med en väldigt hög andel återkommande resenärer. Under 2023 genomförde vi ett 30-tal resor och vi känner oss en aning stolta över att vårt lilla företag har förtroende från nästan 700 resenärer.

Våra resor anses av de flesta som gourmetresor där inte bara vinerna håller högsta klass utan likaså maten.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Bienvenido till Vinupplevelsers vinvärld och en el corazón de Duero!

 

Dag 1 – Bienvenido a Ribera del Duero med boende i en ombyggd kvarn, provning med Vega Sicilia samt välkomstmiddag 


Vid lunchtid anländer vi Madrids flygplats
och sätter kompassen mot Ribera del Duero. På vägen tar vi en bocadillo till lunch och skålar med Cava. Vi fortsätter vår färd mot vårt posada (boende), Fuente de la Aceña. Här tas vi emot med öppna armar av en service minded personal.

3-Posada-Fuente

Fuente de la Aceña är ett mysigt hotell beläget i Quintanilla de Onesimo som bokstavligen ligger bredvid floden Duero. I denna restaurerade 300 år gamla kvarn trivs vi med elegant boende och deras egen gourmetrestaurang. Rummen har egen balkong med utsikt över floden Duero.  Det finns också en bar med terrass och en bekväm lounge med öppen spis.
Ribera del Duero
är en av Spaniens främsta vinregioner och ligger i Castilla y Leon på den iberiska halvön i nordvästra Spanien. Området ligger på relativt hög höjd och är välsignat med ett fantastiskt mikroklimat med varma, solrika dagar och kalla nätter. Temperaturen kan falla med upp till 16 grader nattetid. Den bästa jorden är rik på kalk, och många odlingar kan stoltsera med gamla vinstockar.

Efter incheckning ska vi nu prova viner från fantastiska och mytomspunna Vega Sicilia och detta från deras tre olika gårdar Vega Sicilia, Pintia i Toro samt Alion. Vår lokala guide håller i provningen och efter provningen ges våra gäster möjligheten att köpa dessa klenoder…

Innan kvällens gemensamma middag finns det tid att bekanta sig med omgivningarna eller kanske ta en behövlig siesta. I hotellets populära restaurang träffar vi chefskocken Pedro de Rodrigo som lagar kreativa rätter baserade på färska och lokala råvaror. Vi har för avsikt att bjuda in en producent som presenterar sina viner under middagen. Efter en lång dag känns det extra skönt att ha nära till rummet och efter middagen säger vi que duermas bien (sov gott)!

Dag 2 – Besök i Toro, lunch på Michelinkrog och middag 

Vakna upp och avnjut hotellets härliga frukostbuffé  med ett brett utbud av allt du behöver för en bra start på dagen!

Det märks verkligen att desayuno (frukost) tas på allvar här. Efter frukost åker vi till Toro där ett fantastiskt vingårdsbesök väntar hos den härligt halvgalna fransosen Anthony Terryn som presenterar sina kraftfulla viner från Toro. Toro anses vara det kanske mest intressanta området för vininvestorer i Spanien. För Anthony var det kärlek vid första ögonkastet när han kom till Toro. Han investerade sina pengar och förverkligade sin dröm genom att förvärva ekologiska vinmarker, fria från vinlus med enastående gamla oympade vinrankor. Hans vingård, Dominio del Bendito, rosas i såväl spanska som internationella vinguider och tillhör den absoluta toppen i Toro. Hans viner brukar erhålla 92-95 poäng av Robert Parker och hans Rosé har tidigare blivit vald till “Spaniens bästa“. Tillsammans med Anthony besöker vi Toros berömda vinmarker där Anthony är i sitt esse. Frågan är om han låter oss lämna Toros vinmarker…

Därpå väntar ytterligare en nyhet i årets program med en lunch på La Botica i Matapuzuelos. Detta är en familjedriven restaurang som är belägen i en rustik byggnad som tidigare varit ett apotek. Matsalarna är rustika i design och kompletteras av ett privat rum i det som en gång var apoteket. Den moderna menyn är influerad av områdets traditionella råvaror.
Därpå återvänder vi till vår kvarn. Kvällens gemensamma vinmakarmiddag intas på Molino de Palacios i Peñafiel som erbjuder traditionell kastilianskt kök och man arbetar med säsongens råvaror. Här tar vi med egna viner eller en producent som ej är fastställt just nu.

Dag 3 – Besök hos tre av våra egna topproducenter och fri kväll!

Dagens första besök är en nyhet i programmet och blir hos Vizcarra som också är en producent som finns i vårt breda sortiment. Idag äger och driver Juan Carlos Vizcarra gården och han är även vinmakare. Sedan 2007 använder man sig av gravitation istället för pressar och detta för att uppnå mer kraftiga aromer och mjuka tanniner. Vinerna får mycket höga poäng kontinuerligt av Robert Parker och även Spaniens ledande vinguide Guia Penin gav Vizcarra 95 poäng för ett av toppvinerna och endast bjässarna fick högre med 96 och 97 poäng.

En kort bussfärd därpå och vi når byn Pedrosa de Duero. En liten by om ca 100 invånare med hela sex olika vingårdar så är givetvis är så gott som alla involverade i vinindustrin.  Här väntar väntar ytterligare en höjdpunkt när vi besöker vår egen topproducent Carmelo Rodero och deras moderna vingård. Carmelo sålde tidigare sina druvor till bl a mytomspunna Vega Sicilia. Men för ca 20 år sedan förstod han att med denna höga kvalitet på hans svarta pärlor, var det bättre att producera egna viner. Protagonisten bland druvorna är Tempanillo och de flesta vinerna innehåller även vanligtvis 5-10% Cabernet Sauvignon. Carmelos ägor ligger i Pedrosa på ca 600-700 meters höjd och på den norra sidan vilket enligt de flesta experter är de bästa markerna i Ribera del Duero. Husets viner hyllas i internationella och nationella vinguider såsom t ex Robert Parker och Guía Penin. Under 2013 blev ett av vinerna dessutom belönat med den prestigefulla utmärkelsen ”Spaniens bästa röda vin” av spanska jordbruksdepartementet. Carmelos vackra döttrar, Beatriz och Maria, tar hand om oss under detta besök där vi avnjuter en deliciös provinsiell lunch. Maten tillagas i husets egna cocina och till detta avnjuter vi husets ovanligt trevliga viner. Carmelo själv är grillmästare och tillagar Lechazo som är det spanska namnet för di-lamm och denna rätt är den mest typiska rätten i området.

Nästa besök blir hos Bodegas Dominio de Cair. Detta är ett nytt, ambitiöst vinföretag och vår senaste producent från området. De kontrollerar 90 hektar och produktionen är 300 000 fl per år. Nyckelorden är äldre vinstockar och hög kvalitet! Gården återfinns i La Aguilera som kanske är Riberas del Dueros vackraste kommun. La Aguilera är känt för högsta kvaliteten enligt många då här återfinns mycket äldre vinstockar. Cair marker är belägda i sluttningar på 800-950 meters höjd över havet. Två av vinerna har fåt höga och prisvärda betyg i Munskänken och husets toppvin, Tierras de Cair, fick nyligen hela 95 p och Guldmedalj i Decanter.

Efter en dag full med upplevelser väntar nu en ledig kväll på hotellet.

Dag 4 – Kultförklarade Aalto, lunch på vingården Comenge, provning och La Grand Final!

Efter frukost beger vi till kultförklarade Bodegas Aalto som startade 1999 av Mariano García och Javier Zaccagnini. Mariano var under 30 år vinmakare på enligt många Spaniens främsta vinproducent, Vega Sicilia, och Javier var chef för konsortiet i Ribera del Duero mellan 1992 och 1998. Idag äger man 43 hektar vingårdar i de bästa områdena och en del av stockarna är 100 år gamla. Vi får en rundvandring i de moderna och imponerande byggnaderna och därpå bjuds vi på viner som hyllas år efter år av Robert Parker och andra vinskribenter.

Dagens lunch intas hos Bodegas Comenge, en bodega med modern och ambitiös inriktning. Här får vi ett besök och provar husets trevliga viner.

Sedan är det läge att relaxa inför vårt traditionella reseinslag, La Gran Final! Denna startar med en härlig middag i hotellets restaurang. Därpå håller vi vår stora blindprovning av hela tio viner som alla har provats tidigare under resan. Upplevelsen förstärks säkerligen av era nya kunskaper och upplevelser som ni samlat på er under resan. Tillsammans skall vi på ett lättsamt sätt hitta resans bästa vin, ¡qué gane el mejor vino (må bästa vin vinna)!

Dag 5 – Källarna i Aranda de Duero med husets viner och hasta luego 

3-Lagar_IsillaEfter lite extra sovmorgon och utcheckning beger vi oss till Restaurante Lagar de Isilla som är beläget i centrum av Aranda de Duero. Det är ett rekommenderat stopp i Guide Michelin. Under byn finns kilometervis av underjordiska vinkällare som är sammankopplade. Dessa cavas var förr det naturliga sättet att lagra och gömma vin och efter 59 trappsteg ner i källaren får vi en guidning av ägarinnan Beatriz som förklarar historien om Aranda och dess källare. Det tillhör inte vanligheterna att Beatriz öppnar källaren för allmänheten… Det serveras även en Cava samt en aptitretare i källaren. Därpå intar vi våra bord i restaurangen för en spansk almuerzo (lunch) med fokus på tapas. Första gången vi hörde talas om restaurangen var genom Maria Rodero (Bodegas Rodero) som anser att detta är Arandas bästa restaurang och tips från lokalbor ska man lyssna på anser vi… Till lunchen avnjuter vi husets egna viner som kommer att passa perfekt till menyn. Den charmiga ägarinnan Beatriz presenterar vinerna.

Vi är övertygade om att kunna ha bidragit med några oförglömliga memorias under denna viaje.  Vi beger oss därefter till Madrids flygplats där vi säger mucho gusto (trevligt att träffas) och hasta la vista – på återseende…!

Reseinformation 2024

10-14 september (fyra platser kvar)

I resans pris ingår:

    • Flyg med Air France från Arlanda/Köpenhamn till Madrid t/r med mellanlandning i Amsterdam
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • Fyra nätter med del i dubbelrum* på fyrstjärniga Fuente de Aceña
    • Tio olika vinprovningar varav fem ihop med måltider
    • La Grand Final, middag med blindprovning av 10 olika viner på hotellet
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom en middag under ledig kväll
    • Skandinaviska guider under hela resan
    • Engelsktalande lokal guide under hela resan

22 790 kr från Köpenhamn och Arlanda

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Övrig information
*Tillägg för enkelrum är 1 900 kr för hela resan.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.