Bourgogne

Vi vill visa er detta mytomspunna och svårtillgängliga vinområde från sin bästa sida

I hjärtat av Bourgogne, Côte d’Or, som endast är 60 km långt, produceras troligtvis världens bästa viner gjorda på druvorna Pinot Noir och Chardonnay. Första gången man står framför någon av de historiska vingårdarna eller kör in i en by med ett namn som man läst om eller provat ett vin ifrån blir man lite “starstruck”. I Bourgogne kan man skryta om både sina vita och röda viner och hela världen trånar efter dem.

Vi har valt ut ett centralt beläget boende i den charmiga och mysiga lilla staden Beaune som ligger i gränslandet mellan Côte de Nuit i norr och Côte de Beaune i söder. Vårt 4-stjärniga och historiska hotell, Henry II är nyrenoverat och ligger idealiskt för att utforska Beaune på egen hand och Bourgogne tillsammans med gruppen. Här förlägger vi också vårt klassiska inslag, La Grande Finale där vi efter en fin middag genom en blindprovning röstar fram resans bästa röda och vita vin. Förutom minst en skandinavisk guide har vi även vår lokal guide Marion på plats som ger oss en djupare inblick i områdets alla detaljer och finesser.

Våra smaklökar lockar oss till en lunch på enstjärniga restaurangen Em Em i Chassagne Montrachet men även till ett flertal andra genuina och skickliga krögare. Au Clos Napoleon som ligger i Fixin bjuder på en typisk burgundisk lunch och vi avnjuter en middag i 1400-tals källaren i Beaune på eleganta 21 Boulevard.

Vi hinner med att uppleva Chablis och dess kända Grand Cru sluttning samt dess förföriska, mineraliska och eftertraktade viner. En vinmakarlunch med Courtault Michelet ger oss svar på varifrån Chablis vinerna får sin speciella karaktär.

Ett exklusivt vingårdsbesök får vi uppleva hos Joseph Drouhin som har en av de äldsta källarna i Bourgogne. Efter en guidad tur hos denna anrika vingård provar några noga utvalda apellationer.

Vi besöker även Louis Bouillot som är kanske mest kända producenten av Cremant de Bourgogne. Vi besöker deras L’Imaginarium och lär oss om Bourgognes terroir och deras mycket fina mousserande viner.

 Ett intressant och lärorikt besök väntar oss även hos Art de Tonneau. Här kommer vi att få lära oss allt om de tunnor som är så viktiga för viner av hög klass. Vi kommer även att ha en workshop där vi själva får bygga en barrique.

Bourgogne handlar inte bara om sniglar, vin, tunnor och munkar, här finns kanske också världens godaste senap. Vi får en historisk guidning hos Moutarderie Fallot i Beaune och avslutar med att vi var och får blanda ihop vår egen senap.

Den som inte blivit sugen på att följa med oss till Bourgogne ännu måste läsa det detaljerade programmet nedan.

Resan inkluderar allt utom en middag under en ledig kväll!

Under en del av resans måltider avnjuter vi egna viner som vi tagit med oss in på restaurangerna som ofta presenteras av producenterna själva!

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 15-30%.

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Idag är vi troligen Sveriges största arrangör av exklusiva vinresor och med en väldigt hög andel återkommande resenärer. Under 2022 genomförde vi ett 30-tal resor och vi känner oss en aning stolta över att vårt lilla företag har förtroende från nästan 700 resenärer.

Våra resor är lika mycket gourmetresor som vinresor och både vinerna och maten håller högsta klass.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Välkommen till Vinupplevelsers vinvärld!

Dag 1 – Restaurang La Gloire, och välkomna till Henry II och Beaune

Efter en tidig avresa från Skandinavien landar vi på Paris flygplats, Charles de Gaulle. Så fort vi samlat ihop gruppen och vårt bagage beger vi oss sydost mot Bourgogne. Vi har lite drygt 2 timmars bussresa till vår fina lunch restaurang La Gloire i Montargis. Vårt mat- och vinäventyr börjar med en exklusiv och välsmakande lunch.

Efter dagens andra bussresa på ca 2 timmar genom vackra och böljande landskap anländer vi till vårt fyrstjärniga hotell Henry II i centrala Beaune och checkar in. Första kvällen på denna resa är fri så att var och en skall ha möjlighet att vila upp sig efter resan.

Under bussresan kommer vi att hjälpa dem som vill med att hitta en trevlig och passande restaurang eller bistro för denna kväll på egen hand.

Dag 2 – Anrika Drouhin, lunch hos Clos Napoleon, tunnbindaren och finmiddag på 21 Boulevard

Börja dagen med att upptäcka hotellets goda frukostbuffé.

Vi startar med en djupdykning i några av Bourgognes finare appellationer och en av områdets mest anrika och exklusiva producenter, Joseph Drouhin. Drouhin drivs både som en domaine och som en negociant, dvs de både driver egna vingårdar och köper druvor för att kunna presentera viner från samtliga regioner i Bourgogne. Familjen äger idag hela 82 hektar som samtliga odlas ekologiskt sedan 2009. Vi får en guidad tur uppdelade i två mindre grupper i Beaunes kanske äldsta vinkällare och detta efterföljs av en lyxig provning.

Vi beger oss nu till Nuits Saint Georges för ett trevligt vingårdsbesök hos vår egen producent Domaine Guy & Yvan Dufouleur och vinprovning tillsammans med Yvan och Gaëlle. Vi har valt ut några vita och röda viner som vi dessutom kan erbjuda er på vår vinlista. Yvan är en mycket skicklig vinmakare och utgör gårdens 16:e generation. Vinerna har fått höga betyg i tidningen Munskänken och vinprofilen Anders Öhman som drivit sommelierskolan Gustibus i Malmö skriver:

“Domaine Guy & Yvan Dufouleur levererar viner av mycket god kvalitet till priset, speciellt sett till prisbilden i Bourgogne. Att vinerna dessutom har stor personlighet är bara ett plus.”

Troligen är nu samtliga i gruppen hungriga och sugna på lite vin. Vi beger oss till byn Fixin och restaurangen Au Clos Napoleon. Detta är vår producent Dufouleurs favorit restaurang och här smakar vi på två av deras viner tillsammans med en läcker lunch. Kanske vågar vi smaka områdets specialitet, Escargots?

Med nya krafter är det dags för en underhållande undervisning som kan stilla våra nyfikna sinnen. Vi besöker Art du Tonneau, en före detta tunnmakare som specialiserat sig på att släppa in nyfikna i denna lite dolda värld. De flesta med vinintresse pratar om tunnornas och ekens påverkan och betydelse för viner av hög kvalitet. Inte många har fått lära sig skillnaderna mellan olika eksorter eller hur man klyver stavar, rostar dem och binder ihop dem till en färdig tunna. Efter denna workshop har ni alla byggt en 228 liters barrique och provat två Chardonnay viner med olika ekbehandlingar.

Väl tillbaka på vårt trevliga hotell i centrala Beaune kan man vila upp sig ett par timmar och smälta dagens intryck. Kanske en kort promenad genom vackra Beaune för att titta närmare på fantastiska Hospice de Beune jagar upp hungern inför kvällen?

Aftonens middag är en finare tillställning med läcker mat i vackra miljöer. Vi promenerar tillsammans till 21 Boulevard som ligger ca 10 minuter från hotellet. Vi välkomnas ner i deras historisk källare från 1400-talet där alkemin mellan atmosfär och kokkonst fullbordas av kocken Christophe Reuillon. Han tillreder rätterna med enkelhet och generositet och inspireras av färska och lokala råvaror. Kvällens meny kombinerar restaurangens sommelier med viner från några av de högre apellationerna.

 

Dag 3 – Louis Bouillot, Michelin-lunch, Moutarderie och “La Grande Finale” 

Vi börjar dagen med ett exklusivt och mousserande besök. Vi kör in genom grindarna till välkända cremantproducenten Louis Bouillot.  Vi kommer att besöka deras speciella L’Imaginarium där vi lär oss lite mer om Bourgognes terroir samt husets mycket fina mousserande viner. Vi avslutar detta besök med en intressant provning av 6 exklusiva cremanter.

Vi väljer att hålla en fortsatt hög nivå och beger oss till byn Chassagne Montrachet, ett namn som ger alla Chardonnay älskare ett drömskt och lyckligt leende. Enstjärniga restaurangen Ed Em med kocken Edouard Mignot skall nu skämma bort oss under ett par timmar. Koppla av och njut av en av de restauranger som definierar fransk matlagningskonst. I finrummet tar deras uppmärksamma och duktiga servitörer hand om oss och bjuder på anrättningar som ni troligen kommer att tala om ett par dagar efteråt.

Nu kör vi tillbaka till Cote de Nuits och producenten Domaine Nudant i Ladoix Serrigny som bjuder på en spännande provning. Nudant har både viner från sina egna domäner och från vinmarker som de sköter och köper druvorna ifrån. Denna mix gör att de kan erbjuda en fin bredd med många olika etiketter. Vi hoppas att inte alla flaskor av deras Grand Cru Corton Charlemagne är slut så att vi kan få smaka på ett par droppar. Som ni kanske vet har de senaste åren och framförallt 2021 gett vinproducenterna i Bourgogne en väldigt snål skörd och har därför endast ett mycket begränsat sortiment till försäljning.

Dagens sista besök för oss tillbaka till Beaune och familjeägda Moutarderie Fallot. Här tillverkar man alla möjliga och omöjliga sorter och smaker på senap. Vi får en historisk och lärorik rundtur som avslutas med en workshop där vi får prova på att göra vår egen senap. Här finns även en trevlig butik där man kan handla deras olika delikatesser.

Väl tillbaka på vårt hotell är ni väl värda “en petite repos” innan vårt klassiska reseinslag, “La Grande Finale”. Vi kommer att avnjuta en trevlig och god middag tillagad av Côté Gourmand som samarbetar nära med vårt hotell. Vi avslutar med en stor blindprovning och skall tillsammans rösta fram och kora resans bästa röda och vita vin.

Dag 4 –  Meursault, Chablis och au revoir!

Efter frukost och utcheckning beger vi oss till Chardonnay-meckat Meursault. Hèléne på Domaine Yves Boyer Martenot tar hand om oss och låter oss smaka på deras breda linje med både village och 1er Cru Meursault samt även en Puligny Montrachet. Liksom många duktiga producenter har de endast ett fåtal flaskor till försäljning men vi ser fram emot att lansera den lite rikligare årgången 2022 i vårt sortiment om något år.

Nu lämnar vi Côte d’Or och beger oss återigen mot Chablis. Vi skall avsluta detta Bourgogne äventyr med en vinmakarlunch på Le Soleil d’Or i Montagny la Resle. Restaurangen har gott rykte i Chablis och har dessutom nyligen lämnats över till stolt och ny regi.

Vid lunchen kommer Stéphanie från vingården Courtault Michelet som ligger några kilometer utanför byn Chablis i Lignorelles att presentera några av sina fina Chablis-viner. Restaurangen gör sitt yttersta för att imponera på oss medan Steéphanie lär oss mer om jordmånen Kimmeridge.

Vingården Courtault Michelet startades 1984 och består nu av totalt 29 hektar. Med hög planteringstäthet, vinmarker med upp till 40% lutning och hög ålder på vinrankorna utlovas mycket hög kvalitet. Huset med Stéphanie i spetsen serverar en vinmakarlunch samtidigt som vi provar husets olika Chablis viner, från Petit Chablis till 1er Cru Chablis

Mätta och belåtna med nya kunskaper om Chablis beger vi oss mot flygplatsen i Paris och säger – Au revoir – på återseende!

Reseinformation 2024
21-24 maj (fullbokad)
14-18 maj (nytt program, lanseras om 2 veckor, välkomna med föranmälan!)


I resans pris ingår:

     • Flyg med SAS från Arlanda eller Kastrup till Paris t/r
     • “All-inclusive” resa förutom en middag under resans lediga kväll
     • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar med WC
     • 3 nätter med del i dubbelrum* på centralt fyrstjärnigt hotell med frukostbuffé
     • 5 olika vinprovningar
     • en exklusiv cremant provning
     • en blindprovning under La Grande Finale
     • Workshop på tunnbinderi
     • Besök hos senapstillverkare
     • Mat och dryck enligt program
     • Skandinavisk samt lokal guide under hela resan

Pris 20 990 kr från Köpenhamn eller Arlanda

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Övrig information
Tillägg för enkelrum är 1 200 kr för hela resan.
Tillägg för superior rum är 900 kr per person för hela resan.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0708 504545 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation

Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 3 000 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i och stava för-och efternamn så som de står i ert pass. Använd dock endast tilltalsnamn som förnamn.

  Resenär 1

  Fler än en resenär

  Vald resa

  Avresa