Amaroneresan med Consensus

Vi vill visa er det Valpolicella som vi älskar!

Välkomna till vår skräddarsydda resa ihop med Consensus.

Vi vill visa er områdets bästa restauranger, ostar och delikatesser, härliga Amaroneviner, små passionerade vinproducenter vars högklassiga viner ej återfinns på Systembolagets hyllor, matlagningskurs och vinmakarlunch på Villa de Winckels, shopping och kultur i Verona och boende mitt i Valpolicellas med panoramautsikt över områdets vackra vinmarker. 

Detta är några av de upplevelser som väntar er under vårens och höstens resa som guidas av av oss från Vinupplevelser. För att ni skall kunna lära känna området på riktigt finns även Gaia, vår italienska och vinkunniga guide, med på resorna. 

Vi lagar mat tillsammans med flera kockar på mysiga Villa de Winckels. Vår välkomstlunch intas på en av områdets mest kända och klassiska restauranger, Enoteca della Valpolicella.

Vi besöker andra av våra små och fantastiska vinodlare såsom Terre di Leone och Ferragu, de energiska syskonen Meroni besöker vi och äter i deras egna trattoria.  Hos favoritrestaurangen Trattoria alla Ruota provar vi Fraccarolis matvänliga Valpolicella-viner! 

Vi intar en vinmakarmiddag på vår agriturismo där vi numera provar husets egna viner som hyllats av Decanter samt Gilbert & Gaillard. Vi intar även en middag med husets viner på vackra Villa Spinosa. 

Vi möter flera andra av våra små och fantastiska vinodlare såsom Terre di Leone,  Latium och Ferragu. 

Vi njuter av ostar och salami hos Corrado Benedetti med egna medtagna viner och så klart vår klassiska Il Gran Finale på gourmet-restaurangen Locanda 800 med en blindprovning på tio olika Amarone-viner efter en härlig middag.

Under resans måltider har vi tagit med egna viner som oftast presenteras av vinproducenten själv!

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 15-30%.

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Idag är vi troligen Sveriges största arrangör av vinresor och med en väldigt hög andel återkommande resenärer. Under 2022 genomförde vi ett 30-tal resor och vi känner oss en aning stolta över att vårt lilla företag har förtroende från nästan 700 resenärer.

Våra resor anses av de flesta som gourmetresor där inte bara vinerna håller högsta klass utan likaså maten.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Välkommen till Vinupplevelsers vinvärld!

Dag 1 – Benvenuti a Valpolicella, Välkomstlunch på “Enotecan” och arrivo charmiga Cà dei Maghi 

Vi lämnar Skandinavien på morgonkvisten och via Milanos flygplats anländer vi till Valpolicella, Amaronens hemmaplan!

Resans första gemensamma lunch intas på en av områdets mest anrika och kända restauranger, Enoteca della Valpolicella, som är beläget nere i byn Fumane. Det är en av Valpolicellas mest kända restauranger och nästintill en institution bland områdets vinmakare. Ägarinnorna Ada och Carlotta tar emot oss med öppna armar och vi intar en härlig lunch tillsammans.

Nu beger beger vi oss till det genuina och charmiga Cà dei Maghi där Giovanna tar emot oss med öppna armar. Cà dei Maghi är en liten agriturismo med panoramautsikt över Valpolicelladalen. Vid ankomst väntar en välkyld flaska Prosecco från vår producent Cà del Colle. Perfekt att avnjutas vid poolen eller med utsikt över Valpolicellas vinmarker. Nu känns livet rättvist…

3-Maghi_paoloEfter en liten “sonnelino”, siesta på italienska, äter vi middag tillsammans på hotellets egen restaurang och vi provar husets egna underbara viner. Dessa har nyligen fått stor uppmärksamhet då Amaronen fått otroliga 95 poäng av både Decanter och av franska Gilbert & Gaillard. Även husets Ripasso fick höga 93 poäng. Ägaren och tillika vinmakaren Paolo Creazzi presenterar stolt sina viner under vår välkomstmiddag. Nu har vi lagt ribban högt…

Efter en lång resdag och nya bekantsskaper är det nog några gäster som tycker det är skönt att ha sängen i samma byggnad som restaurangen. Vi säger sogni d’oro (dröm guld) och laddar inför nya äventyr i Valpolicellas dalar.

Dag 2 – Matlagningskurs och lunch på Villa de Winckels, Platinum-vinnaren, Latium och middag hos Meroni

Efter en stärkande italiensk frukost ges det tid för en morgonpromenad innan vi beger vi oss nu österut mot Illasi-dalen och det som kallas Valpolicella Allargata, det utökade Valpolicella. Här produceras framförallt en modernare Amarone, en kraftigare stil med fatlagring på barrique, gärna av amerikansk ek.

Dagens första stopp är ett nytt inslag när vi möter “mannen, myten, legenden” (i våra ögon i alla fall), nämligen Carlo Ferragu. Carlo startade att producera eget vin med årgången 2005 och detta med bakgrund av ett vad med vänner på en bar. Vadet gällde att Carlo menade att han skulle kunna producera lika bra viner som den legendariska grannen, Romano Dal Forno. Dal Forno gör bl a en Amarone som kostar runt 3 000 kr flaskan och enligt oss håller Carlo samma höga kvalitet. Bl a provar vi en Superiore som var det enda vinet från regionen Veneto som vann Platinum 2018 vid den högst prestigefulla Merano vinfestival.  Naturligtvis provar vi även Carlos ljuvliga Amarone! Carlo producerar endast ca 14 000 flaskor per år, det är en tystlåten man som istället låter vinerna tala…

3-WinckelsDärpå tar vi oss till ytterligare en av resans många pärlor, Villa de Winckels. Här skall vi njuta av miljöerna och lära känna varandra lite bättre. Förutom vin är nog mat det viktigaste i Italien så därför vill vi att ni får slipa era matlagningskunskaper. Vi kommer att dela upp er i små grupper och ni kommer alla att få prova på att laga riktig italiensk mat med några mycket duktiga kockar.  Därpå intar vi en lunch på Villa de Winckels som troligtvis är Östra Valpolicellas bästa restaurang. Troligtvis är Villa de Winckels Eugenio Morinis, dvs Latiums ägares, smultronställe numero 1 då han höll sin bröllopsmottagning och bröllopsnatt här. Enligt restaurangens tradition bar han sin nyblivna fru uppför de många trappstegen till La Torretta. Till lunchen provar vi just Latium Morinis viner, de anses vara en av de hetaste producenterna i Valpolicella. Deras viner har fått medaljer i Decanter, höga betyg av bl a Robert Parker och de flesta vinskribenter hyllar Latiums viner. Deras ena Amarone har utsetts till “Sveriges mest prisvärda Amarone” av Henrik Ungerth.

Väl tillbaka på vårt charmiga boende finns det nu tid för ett dopp i poolen eller kanske en promenad!

Kvällens middag avnjuter vi hos vår egen producent Meroni som invigt sin egen osteria (restaurang). Carlo och Katia Meroni stolt presenterar sina sammetslena och eleganta viner. De energiska syskonen visar stor gästfrihet. Meroni gör viner i den, för Valpolicella, klassiska stilen, fruktdrivna och långlagrade på stora slavonska fat.

Dag 3 – Nya kungen av Valpolicella, lunch på La Ruota och ”Il Gran Finale”

Vad kan vara bättre än att börja dagen med en vinprovning. Vi börjar med ett stopp i Terre di Leones vackert belägna vinmarker med utsikt ända till Gardasjön. Terre di Leone har beskrivits i Venetiansk media som ”Il Re della Valpolicella”, Kungen av Valpolicella. Ägarna Federico och Chiara visar oss runt och förklarar deras unika tillverkningsprocesser, bl a så görs flera av deras viner på torkade druvor, inte bara Amaronen.

Nu anländer vi till Trattoria alla Ruota, utan tvekan, en av Valpolicellas mest populära restauranger med sin stil, ljuvliga mat och underbara utsikt. Här ses ofta flera av amaroneproducenterna äta privat. Tillsammans med en lokalt inspirerad och välkomponerad lunch, tar vi med egna viner in på restaurangen. Något som är brukligt under våra resor. Vi provar familjen Fraccarolis viner under lunchen. Fantastiska viner och verkligen producerade för att kombineras med mat.

3-ProvningVi återvänder nu till vårt hotell för lite vila och uppladdning inför kvällens middag och ”Il Gran Finale”. Locanda 800 är troligen områdets finaste gourmet restaurang och byggnaderna härstammar från 1790. Franco och Emilio skapar en familjär och samtidigt professionell atmosfär och man producerar även en egen Amarone. Efter måltiden, som lyfts fram av ett av våra finaste matviner, provar vi hela tio olika Amarone, och på ett lättsamt sätt korar vi Il vincitore (vinnaren)! Vinerna ackompanjeras av en rad passande ostar och upplevelsen förstärks säkerligen av de nya kunskaper som ni samlat på er under resan.

Dag 4 – Delikatessfrosseri, romantiska Verona och hemresa…

3-Corrado

Efter frukost och utcheckning från hotellet förflyttar vi oss till Valpolicellas utkant, Lessinia, där Corrado Benedetti skapar regionens finaste ostar och delikatesser. I deras nybyggda VIP-rum, med fat fulla av smakliga ostar och bl a amaronesalami, provar vi viner som vi själva tagit med oss. Här ges även tillfälle att shoppa delikatesser till priser som är ca 1/3 av hemma.

Med ”dalen med de många källarna” i ryggen sätter vi oss bekvämt i våra bussar och beger oss in till centrala Verona för en portion kultur och shopping. Här står vi till ert förfogande om ni vill se närmare på t ex den historiska amfiteatern och Romeo & Julia-balkongen eller njuta av folkvimlet på Piazza Brà med en Spritz Veneziano i handen. Våra guider har även erfarenhet och tips för de som vill hinna med lite shopping.

En doppio espresso macchiato eller tre kulor gelato i solen på Piazza Erbe är kanske just hur du vill avsluta denna resa innan vi tar er till flygplatsen och säger – Arrivederci, på återseende.

Reseinformation

12-16 oktober

3-Allegro

I resans pris ingår:

    • Direktflyg med SAS från Arlanda till Milano t/r
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan.
    • Tre nätter med del i dubbelrum* på hotell i Valpolicelladalen, Fumane.
    • Åtta olika vinprovningar
    • Il Gran Finale, middag med blindprovning av tio olika Amarone-viner
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom en lunch i Verona
    • En ost- och delikatessprovning
    • Lättsam utbildning i sensorisk analys, dvs grunderna i vinprovning.
    • Skandinavisk guide under hela resan.
    • Engelsktalande lokal guide under större delen av resan.

18 390 kr från Arlanda och Köpenhamn 

Tillval
Möjlighet att förlänga resan före eller efter schemalagd resa. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är entreprenören som arbetat som egen företagare i framförallt finansbranschen i många år. Han har troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Övrig information:
Ni har möjlighet att de flesta viner vi provar under resan till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige. *Tillägg för enkelrum är totalt 1 000 kr.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation

Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 3 000 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i och stava för-och efternamn så som de står i ert pass. Använd dock endast tilltalsnamn som förnamn.

  Resenär 1

  Fler än en resenär

  Vald resa

  Avresa