Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
  • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

  • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Ribera del Duero resan

Välkommen till vårt nya reseprogram-  Ribera del Duero – längs ”Milla de Oro”!

Vi besöker noggrant utvalda restauranger och möter flera av våra egna producenter och passionerade vinmakare på olika vingårdsbesök. Allt detta i vackra miljöer och omgivningar.

Vi bor exklusivt på nyöppnade femstjärniga Spahotellet Castilla Termal Monasterio de Valbuena, ett kloster från 1143. Vi är glada och stolta över att kunna inkludera detta unika, vackra och stilfulla boende. Under resan njuter vi av hotellets olika inomhus- och utomhuspooler och möjlighet finns till många olika Spa-behandlingar.

Vi håller en vinmakarlunch hos vår egen producent Carmelo Rodero där Carmelo själv är grillmästare, detta gör han endast på våra resor!

Vi kommer att besöka och prova flera av områdets bästa producenter och viner såsom Aalto, Arzuaga, Pago de Los Capellanes och Perez Pascuas. Vi provar även viner från våra egna mer okända och högkvalitativa producenter vid namn Bosque de Matasnos, Vizcarra och Trus. På nyöppnade fine dining restaurangen Ambivium provar vi dessutom Pago de Carraovejas omtalade viner!

Ribera del Duero är en av Spaniens främsta vinregioner och ligger i Castilla y Leon på den iberiska halvön i nordvästra Spanien. Det är inte för intet som Ribera del Duero ibland kallas för Spaniens röda hjärta. Härifrån kommer de dynamiska röda fylliga kraftpaketen till viner som gjort området känt över hela världen.

Området ligger på relativt hög höjd och är välsignat med ett fantastiskt mikroklimat med varma, sol rika dagar och kalla nätter. Temperaturen kan falla med upp till 16 grader nattetid. Den bästa jorden är rik på kalk, och många odlingar kan stoltsera med gamla vinstockar.

Vi besöker Aranda de Dueros kända källare och givetvis provar vi den klassiska lokala rätten lechazo på bästa restaurangen för ändamålet!

Vi möter den halvgalne fransosen Anthony Terryn och provar Dominio del Benditos kraftiga viner från Toro under en välkomstmiddag på hotellets restaurang Converso.

Detta är några av de upplevelser som väntar er under vårens resa som guidas av oss från Vinupplevelser. För att ni skall kunna lära känna området på riktigt har vi även en lokal guide som visar oss det som man normalt inte hittar.

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-35%.

Vår klassiska ”La Gran Final” hålls på hotellet i mysiga ”Munkarnas grotta” där vi håller en provning med tio högklassiga viner efter en härlig middag.

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Bienvenido till Vinupplevelsers vinvärld och en el corazón de Duero!

Dag 1 –  Bienvenido till vårt femstjärniga kloster och Spa

3-ValbuenaPå förmiddagen anländer vi till Madrids flygplats och ni välkomnas av Vinupplevelsers guider samt vår lokala guide Carmen. Carmen har en imponerande bred kunskap om vin, historia och geografi i Castilla y Leon. Vi sätter direkt kompassen mot Ribera del Duero. På vägen mot hotellet intar vi en välsmakande baguette. Vi ankommer till vårt minst sagt unika och helt fantastiska boende – nämligen femstjärniga Spahotellet Castilla Termal Monasterio de Valbuena. Vi är glada och stolta över att kunna inkludera boendet i denna resa. Hotellet öppnades så sent som 2015 efter en lång och ytterst påkostad renovering. Klostret som numera är hotell, byggdes 1143 och är ett av de bäst bevarade cisterciensiska arkitekturerna i Europa. 1931 deklarerades klostret som nationellt historiskt monument. Här kommer vi att tillbringa samtliga nätter under resan.

3-ValbuenapoolVåra gäster har tillgång till utomhuspoolen samtliga dagar och det ingår även två halvdagar där vi har möjlighet att utnyttja hotellets flera s k ”thermal pools” vilket är inomhuspooler med särskilt mineral-mediciniskt rikt vatten. Önskar ni någon form av Spa-behandling så kan detta beställas mot tillägg. Rummen är rymliga, moderna och omsorgsfullt inredda. Resten av eftermiddagen fram till kvällens middag är ledig tid. Vi har nu tillgång till hotellets Thermal pool så det rekommenderas att utnyttja detta tillfälle. Är man intresserad av en Spa-behandling så finns även denna möjlighet, dessa ingår ej i resans pris. Som gäst på hotellet åtnjuter vi dock rabatter på dessa behandlingar och det finns åtskilliga behandlingar att välja mellan.  Hela s k ”Thermal arean” består av imponerande 2 000 kvadratmeter. En ”paseo” runt vårt kloster som är omgivet av 4,5 hektar vinmarker är givetvis också ett bra tips! Hotellet har även cyklar som kan lånas ut.

Vi håller vår cena de bienvenido (välkomstmiddag) i hotellets mysiga restaurang Converso. Det är en högklassig slow food restaurang som inriktar sig på moderna samt traditionella maträtter. Middagens huvudnummer är den härligt halvgalna fransosen Anthony Terryn som presenterar sina kraftfulla viner från Toro. För Anthony var det kärlek vid första ögonkastet när han kom till Toro. Han investerade sina pengar och förverkligade sin dröm genom att förvärva ekologiska vinmarker, fria från vinlus med enastående gamla oympade vinrankor. Hans vingård, Dominio del Bendito, rosas i såväl spanska som internationella vinguider och tillhör den absoluta toppen i Toro. Efter en lång dag känns det extra skönt att ha nära till rummet och efter middagen säger vi que duermas bien (sov gott)!

Dag 2 – Spa, lechazo, Vizcarra och fine dining på Ambivium med stjärnviner

3-Ambivium Vakna upp och avnjut hotellets härliga frukostbuffé  med ett brett utbud av allt du behöver för en bra start på dagen! Det märks verkligen att desayuno (frukost) tas på allvar här.  Den här förmiddagen tillbringar vi på hotellet och utnyttjar hotellets faciliteter. Vi har åter igen tillgång till thermal pool området. Man tänker onekligen på den spanska slagdängan ”Despacito” som betyder ungefär “ta det lugnt…” Möjlighet finns även att besöka klostret med en audioguide.

3-Valbuenapool2Efter en riktigt avkopplande förmiddag så åker vi nu till byn Roa för lunch på Asador Nazareno. Lechazo är det spanska namnet för di-lamm och denna rätt är den mest typiska rätten i området. Faktum är att om man frågar alla restauranger vad de helst rekommenderar så svarar så gott som alla att lechazo är deras paradnummer. Vi har omsorgsfullt valt ut Asador Nazareno i Roa som i hård lokal konkurrens anses servera regionens bästa lechazo, buenísimo…  Väl till bords i vår comedor (lunchrum) provar vi viner från Valderiz till maten. Valderiz producerar mycket högkvalitativa viner och ägarna till restaurangen äger denna vingård.

En kort busstur senare kommer vi till vår egen producent Vizcarra. Idag äger och driver Juan Carlos Vizcarra gården och han är även vinmakare. Sedan 2007 använder man sig av gravitation istället för pressar och detta för att uppnå mer kraftiga aromer och mjuka tanniner. Vinerna får mycket höga poäng kontinuerligt av Robert Parker och även Spaniens ledande vinguide Guia Penin gav Vizcarra 95 poäng för ett av toppvinerna och endast bjässarna fick högre med 96 och 97 poäng.

3-NazarenoDärpå återvänder vi till vårt kloster. Kvällens middag intas en kort busstur från vårt hotell. Ambivium är en nyöppnad, modern restaurang med en spektakulär panoramautsikt. Denna restaurang rekommenderades av många av våra kontakter i området och den kändes som ett ”måste” i vårt program. Restaurangen ägs av en av Ribera Del Dueros mest kända och bästa producenter, nämligen Pago de Carraovejas. Vi avnjuter deras omtalade viner ikväll.

 

Dag 3 – Tre besök i Pedrosa de Duero och fri kväll!

3-Pago-CapellanesDen här dagen gör vi tre vingårdsbesök i byn Pedrosa de Duero. En liten by om ca 100 invånare med hela sex olika vingårdar så är givetvis är så gott som alla involverade i vinindustrin. Vi börjar med ett besök hos Pago de los Capellanes som är en av de stora producenterna i Ribera del Duero. Vi möts av en imponerande byggnad i modern arkitektur. Pago de los Capellanes ägs sedan starten 1996 av makarna Paco Rodero och Conchita Villa. Paco Rodero tjänade ihop sina pengar i modeindustrin, och hade ingen tidigare erfarenhet i vinbranchen. Projektet döptes Pago de los Capellanes (ungefär: kaplanernas vingårdar) för att anknyta till det faktum att kyrkan ägde marken till mitten av 1800-talet. Den sympatiska Enrique guidar oss genom besöket och husets mycket uppskattade viner.

3-RoderofamilyEtt stenkast bort väntar vår egen topproducent Carmelo Rodero och deras moderna vingård. Carmelo sålde tidigare sina druvor till bl a mytomspunna Vega Sicilia. Men för ca 20 år sedan förstod han att med denna höga kvalitet på druvor, var det bättre att producera egna viner. Protagonisten bland druvorna är Tempanillo och de flesta vinerna innehåller även vanligtvis 5-10% Cabernet Sauvignon. Carmelos ägor ligger i Pedrosa på ca 600-700 meters höjd och på den norra sidan vilket enligt de flesta experter är de bästa markerna i Ribera del Duero. Husets viner hyllas i internationella och nationella vinguider såsom t ex Robert Parker och Guía Penin. Under 2013 blev ett av vinerna dessutom belönat med den prestigefulla utmärkelsen ”Spaniens bästa röda vin” av spanska jordbruksdepartementet. Carmelos vackra döttrar, Beatriz och Maria, tar hand om oss under detta besök där vi avnjuter en deliciös provinsiell lunch. Maten tillagas i husets egna cocina och till detta avnjuter vi husets ovanligt trevliga viner.

Runt hörnet väntar granngården Perez Pascuas. Denna familjeägda vingård startade sin historia redan 1980 vilket var två år innan regionen fick DO status. Det var nämligen då de tre bröderna Benjamin, Manuel och Adolfo bestämde sig för att försöka göra ett av Spaniens bästa viner. Sedan dess har de arbetat med höga ambitioner, seriös intention och stor kärlek till hantverket. Vinerna som familjen producerar räknas nu till några av Riberas bättre. Den entusiasmerande Pilar guidar oss genom den högklassiga provningen. Bland annat provar vi en Gran Reserva som under 2017 blev vald till ”Year`s Best Ribera del Duero” av Wine & Spirits. Även en viss Robert Parker håller denna producent mycket högt på rankinglistorna! Till vinerna serveras tapas!

Efter en dag full med upplevelser väntar nu en ledig kväll på hotellet. Vi är tillbaka tidig kväll. Man hinner med en simtur i poolen innan denna stängs för kvällen eller någon Spa-behandling. För dem som önskar mer godsaker så är hotellets restaurang öppen och även baren som har lättare rätter att erbjuda.

Dag 4 – Naturskönt besök, Meson 2,39, kultbesök och La Gran Final!

Efter frukost beger vi oss till Arzuaga som hittar vi i grannbyn Quintanilla de Onesimo. Arzuaga startades 1982 när den vinpassionerade Florentino Arzuaga köpte Finca La Planta de Onésimo en egendom där fauna och flora i området samexisterar. Med tallar, ekar och spanska cedrar, vildsvin, får och rådjur, insåg Florentino potentialen i en egendom stor nog att ha en egen horisont. Sedan planterades vinstockarna, källaren byggdes och drömmen om hans egna röda Ribera del Duero viner var några år därpå ett faktum. Arzuaga-familjen kombinerar en entreprenörsanda med en känsla för estetik och perfektion. Vi tar en promenad i La Planta denna morgon och får se en vacker omgivning med vinmarker, djur och natur. Därpå tar vi vår buss till gården och provar Arzuagas högst uppskattade viner. Vinerna får mycket höga betyg i t ex Spaniens ledande vinguide Guìa Peñin!

3-Deers Dagens lunch intas i byn Tudela de Duero och på Mesón 2,39. Detta är en rekommenderad restaurang av Guide Michelin. Det är en välkomnande lokal och här serveras vällagade typiska kastilianska rätter, alltid med säsongens grönsaker. Vi säger ¡Buen provecho (smaklig måltid)! Den välsmakande lunchen paras ihop med viner från Bodegas Trus. Detta är vår senaste producent i området som vi importerar viner från. Trus står för Tierra- Roble-Uva-Sol, dvs jord-ek-druva-sol. Detta refererar till det mikroklimat som finns mellan Pesquera de Duero och Piñel de Abajo. Markerna ligger i en tringel mellan dessa byar på 800 meters höjd. Gården baserar sig på ett ”Chateau-tänk”. Samtliga viner har fått höga och bedömts som prisvärda i tidningen Munskänken! Även Guìa Peñin hyllar denna nya spännande producent.

Nästa stopp blir hos kultförklarade Bodegas Aalto som startade 1999 av Mariano García och Javier Zaccagnini. Mariano var under 30 år vinmakare på enligt många Spaniens främsta vinproducent, Vega Sicilia, och Javier var chef för konsortiet i Ribera del Duero mellan 1992 och 1998. Idag äger man 43 hektar vingårdar i de bästa områdena och en del av stockarna är 100 år gamla. Vi får en rundvandring i de moderna och imponerande byggnaderna och därpå bjuds vi på viner som hyllas år efter år av Robert Parker och andra vinskribenter.

3-MonsjesVäl tillbaka på vårt hotell finns nu möjlighet att ta ett dopp i poolen och una buena idea är att relaxa inför vårt traditionella reseinslag, La Gran Final! Denna startar med en härlig middag i hotellets restaurang Converso. Därpå förflyttar vi oss till ”Munkarnas grotta” där vi håller vår stora blindprovning av hela tio viner som alla har provats tidigare under resan. Upplevelsen förstärks säkerligen av era nya kunskaper och upplevelser som ni samlat på er under resan. Tillsammans skall vi på ett lättsamt sätt hitta resans bästa vin, ¡qué gane el mejor vino (må bästa vin vinna)!

 

Dag 5 – Källarna i Aranda de Duero med Bosque de Matasnos och hasta luego 

3-Lagar_IsillaEfter lite extra sovmorgon och utcheckning beger vi oss till Restaurante Lagar de Isilla som är beläget i centrum av Aranda de Duero. Det är ett rekommenderat stopp i Guide Michelin. Under byn finns kilometervis av underjordiska vinkällare som är sammankopplade. Dessa Cavas var förr det naturliga sättet att lagra och gömma vin och efter 59 trappsteg ner i källaren får vi en guidning av ägarinnan Beatriz som förklarar historien om Aranda och dess källare. Det tillhör inte vanligheterna att Beatriz öppnar källaren för allmänheten… Det serveras även en Cava samt en aptitretare i källaren. Därpå intar vi våra bord i restaurangen för en spansk almuerzo (lunch) med fokus på tapas. Första gången vi hörde talas om restaurangen var genom Maria Rodero (Bodegas Rodero) som anser att detta är Arandas bästa restaurang och tips från lokalbor ska man lyssna på anser vi…

Vi är övertygade om att kunna ha bidragit med några oförglömliga memorias under denna viaje.  Vi beger oss därefter till Madrids flygplats där vi säger mucho gusto (trevligt att träffas) och hasta la vista – på återseende…!

Reseinformation

4-8 juni 2018

från Köpenhamn och Arlanda

I resans pris ingår:

        • Flyg med KLM från Arlanda/Köpenhamn till Madrid t/r med mellanlandning i Amsterdam
        • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
        • Fyra nätter med del i dubbelrum* på femstjärniga Castilla Termal monasterio de Valbuena
        • 12 olika vinprovningar
        • La Gran Final, Middag med blindprovning av 10 olika viner i “Munkarnas grotta”
        • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom en middag under ledig kväll
        • Inträde till Thermal pooler under två halvdagar ingår
        • Tillgång till utomhuspool ingår samtliga dagar
        • Skandinaviska guider under hela resan
        • Engelsktalande lokal guide under hela resan

17 490 kr från Köpenhamn och 17 590 kr från Arlanda

 Tillval
Vi tror att intresset kan finnas att förlänga vistelsen på vårt vackra boende. Därför har vi gjort ett förmånligt avtal för våra gäster med Castilla Termal monasterio de Valbuena. Möjlighet finns alltså att boka extradagar före eller efter schemalagd resa och vi hjälper till med ombokning av flygbiljetter. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Övrig information:
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige. *Tillägg för enkelrum är 1 950 kronor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation
Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 2 500 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i för-och efternamn så som de står i ert pass.

 

Resenär 1

Fler än en resenär

Vald resa

Resenär 2

Avresa