Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Toscanaresan

Låt dig förföras av Toscanas böljande landskap och storslagna viner

Vi utforskar Chianti med provning av Munskänkens Chianti-favorit Renzo Marinais viner under en lunch hos machoslaktaren i Panzano. Vår välkomstlunch intas i 500 år gamla villan Villa Machiavelli och här provas Saracenis viner. I Supertoscanarnas Bolgheri spenderar vi en hel temadag med vingårdsbesök hos de förstklassiga producenterna Giovanni Chiappini och Caccia al piano. Vi avnjuter en lunch med stjärnskottet Podere Sapaio. En annan av våra temadagar handlar om ytterligare ett av Italiens stora viner, Brunello di Montalcino. Här tar vi en lunch på mysiga Il Leccio, besöker Poggio Antico samt centrum av Montalcino. Kvällen tillbringas på vackra Borgo Scopeto Relais där vi håller en vinmakarmiddag. Vi hinner även med ett besök i historiskt storslagna Florens, renässansens huvudstad. 

Det är några de upplevelser som väntar våra gäster under vårens resa som guidas av Vinupplevelser och som ges en ”tocco locale”, lokal touch, av vår guide Luisa från San Gimignano. Luisa är sommelier och dennes familj är en erkänt duktig vinproducent. Vårt reseprogram är s k ”Rekommenderad resa” av tidningen Munskänken. 

Vi är stolta över vårt unika Toscana-program och vi har många nyheter för 2021 som här sammanfattas:

Vår nya charmiga och vinkunniga guide som är både sommelier och vinproducent, middag på klassiska Annica Trattoria i vår mysiga by. I Montalcino besöker vi Poggio Antico . I Bolgheri besöker vi Caccia al Piano. Även i Chianti har vi hittat en ny pärla när vi besöker Montemaggio samt besöker mysiga byn Greve in Chianti. På vårt besök i Florens startar vi med en guidad tur ledd av svenska guiden Bodil Jacobsson. Resans sista stopp är en nyhet med matmekkat Fico Eataly World.

Vi bor mitt den i den charmiga byn Colle di Val d’Elsa och det historiska residenset Palazzo Pacini. Vi har två restauranger som ligger på gångavstånd från vårt hotell.

Vi är väldigt stolta över vårt Toscana-program, ännu en innehållsrik resa med fokus på gastronomiska upplevelser. Några andra producenter som vi noggrant valt ut är Caparzo och Borgo Scopeto. Vårt klassiska reseinslag ”Il Gran Finale” håller vi på Ristorante Il Frantoio i en historisk källare med tio högklassiga viner efter en lång och utsökt middag.  

Resans pris inkluderar allt förutom en lunch i Florens samt en middag under en ledig kväll!

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Som vinimportör kan vi erbjuda en unik service med att leverera hem majoriteten av de viner vi provar under resan med en rabatt på mellan 20-30%.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Välkommen till Vinupplevelsers Toscana – ett magiskt stycke land,
en historia och ett kulturarv vars motsvarighet inte finns någon annanstans i världen.

Dag 1 – Lunch i Villa Machiavelli med blått mousserande och välkommen till Palazzo Pacini.

3-MachiavelliPå förmiddagen anländer vi till Bolognas flygplats och här möter även vår lokala guide Luisa upp oss. Luisa är sommelier och hennes familj driver en vingård i San Gimignano. Hennes mamma är också president i det lokala konsortiet. Med Luisas bakgrund är hon givetvis kunnig på både vin och ger resan en lokal prägel. Hon bidrar även med med stor charm och förhoppningsvis många framkallande leenden och skratt. Vi startar resan i kulturell prakt då första stoppet är Villa Machiavelli som är beläget strax söder om Florens. Här bodde Niccolò Machiavelli som var en florentinsk författare, filosof, historiker och politiker. Huset är mer än 500 år gammalt och fantastiska toscanska miljöer väntar oss. Cypresser, ekar och oliv- och vinodlingar omgärdar denna lilla oas där tiden verkar stå still. Idag ägs huset och dess omgivningar av familjen Saraceni. De producerar även vin och under lunchen presenteras husets viner. Resans första skål intas med något helt unikt och nytt, nämligen Saracenis Blumond, som kan beskrivas närmast som en blå Prosecco. Vi sätter oss till bords i Villa Machiavellis restaurang i en rural miljö och intar en elegant och rustik fyrarätters lunch. Saraceni presenterar sina Chianti- viner under lunchen, till desserten avnjuts husets egen Limoncello.

3-PaciniEfter denna fina start anländer vi under eftermiddagen på historiska Palazzo Pacini som ligger mitt i byn Colle val d’Elsa. Byn är världskänd för sin glastillverkning men framförallt är det vackert, med hänförande utsikt och utan att därför drabbats av massturism så som många andra byar i Toscana.

Hotellet är nyrenoverat och har rum med en elegant historisk karaktär. Man kan på egen hand enkelt vandra genom byns charmiga medeltida gator och gränder som ligger på en lång kulle. Förutom att hotellet mer än väl uppfyller våra krav så är det geografiska läget optimalt för resans utflykter till Chianti, Montalcino och Bolgheri.

Resten av eftermiddagen njuter vi vårt fina hotell och dess omgivningar. Vi förser er med en flaska kyld Vermentino som man kan njuta av på egen hand.

3_Trattoria_paradisi

Kvällens middag är ett nytt inslag i vårt program. Restaurangen ligger på gångavstånd från vårt hotell. Vi promenerar gemensamt drygt tio minuter genom de mysiga gatorna i byn till livfulla Piazza Arnolfo di Cambio. Vi håller vår välkomstmiddag på klassiska restaurangen Annica Trattoria och vid en förhoppningsvis varm kväll sitter vi ute på den härliga piazzan. Det är en magisk plats, där smaker och dofter framkallar en autentisk toskansk karaktär, ytterligare förstärkt av köket.

Medan köket som erbjuds av familjen Paradisi verkligen är kopplat till den äldsta toskanska traditionen, är den satt med en tilltalande “tocco” (touch) av kreativitet och innovation.

Till middagen presenterar våra guider fyra olika av oss medtagna viner som fått bra och prisvärda betyg i tidningen Munskänken. Dessa kommer från vingården Caparzo som är en av de historiska gårdarna i Montalcino. Efter en lång första resdag är det extra trevligt att ha en trevlig promenad hem till vårt hotell för att kunna ladda om inför morgondagen.

Dag 2 – Montalcino, nyheten Poggio Antico och vinmakarmiddag på femstjärniga Borgo Scopeto.

Vi börjar dagen med lite sovmorgon innan vi beger oss mot vinområdet Montalcino och Sant’Angelo in Colle.

3-LecchioI denna pittoreska lilla by ligger vårt lunchställe, Trattoria Il Leccio är som ett vykort i verklig storlek. Borden fylls med en kavalkad av olika antipasti som följs av ett antal pastarätter. Till detta provar vi områdets stoltheter i form av Rosso di Montalcino och Brunello di Montalcino. Tiden verkar stå stilla på den lilla piazzan och servitören betjänar oss med en stolthet som bara finns i Italien.

3_poggio_anticoMätta med smaker och vacker atmosfär beger vi oss till Poggio Antico. Detta besök är nytt i vårt program och Poggio Antico är en dold pärla med sin vingård belägen på 480 meters höjd vilket är bland de högsta i Montalcino. Den höga höjden, i kombination med närheten till Tyrrenska havet, säkerställer att det alltid finns en stadig bris, vilket har en gynnsam effekt för druvorna under torra eller regniga årstider. Tack vare denna positionering kännetecknas husets viner av elegans och komplexitet. Från skörden 2020 är gården ekologiskt certifierade. Martina tar hand om oss under besöket och vi får prova fyra av husets viner. Bland annat avnjuter vi Brunello ”Altero”. När Barack Obama var president så gav han en flaska av detta vin till John Boehner, den dåvarande talmanen i USA:s representanthus.

Vi beger oss upp till centrum av byn Montalcino som är en mycket känd och vacker medeltida by.  Den tornar upp sig stolt drygt 500 meter över havet med en hänförande utsikt över det toscanska landskapet. Montalcino var Sienas sista utpost mot fiorentinarnas territorium och präglas av den imponerande fästningen från 1300-talet. Vi utforskar Montalcino på egen hand eller så väljer man att följa med Luisa på en rundvandring med historia och lite lokala tips.

3-Borgo-Scopeto

Nästa inslag är ytterligare en av höjdpunkterna i vårt Toscana program. Vi tillbringar kvällen på Borgo Scopeto som är även namnet på ett av de mest lyxiga Relais i Toscana och härifrån har man en fantastisk utsikt över Siena. På detta relais spelades delar av filmen “Brevet från Julia” in. Till middagen provar vi hela sju viner från Borgo Scopeto. Samtliga viner har fått höga och prisvärda betyg i Munskänken.

Dag 3 – Bolgheri med 100-poängaren Chiappini, lunch på Magona med kultproducenten Sapaio, nyheten Caccia al Piano och ledig kväll

3-ChiappiniPå morgonen beger vi oss till området Bolgheri och vårt första besök blir hos producenten Chiappini. Vår buss tar oss genom gårdens imponerande vackra cypresallé. Ägaren Giovanni med sina döttrar tar emot oss på sina vackra och välskötta ägor med utsträckta händer och med ett glas kyld Vermentino, knaprigt bröd med rosmarin och olio d`oliva. Gården ligger “vägg i vägg” med berömda Ornellaia. Chiappini producerar ett flertal bra viner och Super toscanen Guado di Gemoli är vår favorit som har erhållit bra betyg i olika vinguider. En tidigare årgång fick som enda vin 100 poäng i amerikanska vinmagasinet Wine Enthusiast. Även deras Bolgheri Rosso, Felciaino, har fått högt betyg i t ex Munskänken.

3-MagonaLunchen intar vi på rustika Osteria Magona mysiga terass. Restaurangen är en rymlig Bolgheriversion av Dario Checcinis köttresturang i hjärtat av Chianti. Här som i övriga Bolgheri härskar ett lugn och en skön känsla av närhet till havet.

3-Cavallari-tasting

Det gäller att ha byggt upp en hunger för mycket och god mat väntar denna lunch. Under denna vinmakarlunch möter vi även den sympatiske gentlemannen Massimo Piccin som driver den framgångsrika gården Podere Sapaio. Massimo drev tidigare ett byggbolag innan han bestämde sig för att ändra kurs i sitt liv. Han letade efter vinmarker i flera delar av Italien, bl a Veneto, innan han 1999 bestämde sig för att köpa 25 hektar i Bolgheri. Hans Supertoscan får toppbetyg i italienska och internationella vinguider och i Munskänken blev den snabbt en favorit. Vi avnjuter hans två kultviner tillsammans med kökets kreativa och läckra anrättningar.

Efter lunchen besöker vi Caccia al Piano som är en mycket populär producent och en nyhet i programmet. Deras mest kända vin Ruit Hora, ’tiden rusar’, döpt efter en dikt skriven av Giosuè Carducci, en poet som vann Nobelpriset i Litteratur 1906. Bolgheri ligger i kommunen Castagneto Carducci som således är namngiven efter Giosuè Carducci.  Charmiga och duktiga Caterina tar emot oss och visar vinmarkerna, förklarar gårdens filosofi innan vi provar husets viner och olivolja.

Vi beger oss därpå tillbaka till vår genuina by och nu väntar en ledig kväll. Vi ger er diverse tips på var t ex kvällens middag kan intas.

Dag 4 – Karismatiska Ilaria, lyx-Chiantin Renzo Marinai, Toscanas okrönte köttkonung, Greve och “Il Gran Finale”

3_montemaggioEfter frukost på Palazzo Pacinis balkong beger vi oss till ytterligare en ny pärla när vi besöker Fattoria Montemaggio. Att nå gården är inte lätt för vår busschaufför men väl framme väntar ett besök utöver det vanliga Montemaggio är en fantastisk och genuin vingård med magisk utsikt. Miljön är helt idyllisk och sagolik. Gårdens kvinnliga vinmakare Ilaria tar hand om oss under besöket och vi får även en tur i vinmarkerna. Ilaria är en otroligt passionerad kvinna som fångar ens uppmärksamhet totalt med sin personlighet och stora charm. Vinerna är traditionellt tillverkade ekologiska viner som är skapade från grunden med noggrann omsorg för natur, tradition och terroir. Ekologiskt jordbruk spelar en viktig roll i gårdens vinproduktion. Vi provar fem av husets trevliga viner som håller hög kvalitet. Till vinerna serveras husets olivolja, ostar och lite salamino…

3-RenzowineNästa anhalt blir slaktaren Dario Cecchini i Panzano. Toscana är framför allt ett köttrike och kungen är utan tvekan Dario Cecchini. Lite ironiskt är det att Dario är utbildad veterinär. Här skall vi inta lunch på Darios restaurang Solociccia, ”bara kött”, men innan dess kommer han säkert att visa oss lite av sina konster inne i macellerian.

Om det bjuds på ett glas aperitivo, en fettunta och olio d`oliva så bör vi inte tacka nej, Dario kan ta illa upp. Här brukar antingen klassisk musik eller hårdrock strömma ut från högtalarna beroende på Darios dagshumör… Dario bjuder ofta på spontana citat av Dante på en härlig blandning av italienska och engelska. Solociccia är en rustik men charmig restaurang och här serveras vi en orgie i kött med drygt 10 olika rätter. Som de flesta andra gäster tar vi med vårt eget vin till restaurangen men vi har även med producenten Renzo Marinai… Det är en liten ekologisk “lyx-producent”som tar lite extra hand om sina vinmarker. Vinerna har fått mycket höga och prisvärda betyg i Munskänken och var tidningens naturliga förstaval när det gjordes ett reportage om Chianti producenter under 2020. Bättre Chianti-viner finns inte enligt oss!

Efter denna annorlunda upplevelse tar vi en bensträckare i centrum av Greve in Chianti där vi rekommenderar byns härliga torg med dess fina Enoteca och macelleria. Kanske en gelato eller cappuccio lockar i solen….

Efter lite vila och avkoppling är vi laddade för vårt klassiska reseinslag ”Il Gran Finale”.

3-FrantoioSkådeplatsen för kvällens mäktiga övning är Il Frantoio som nyligen startades om i ny regi. Man har fått en nyinjektion med inspirerade kockar som vill presentera det autentiska toskanska köket med en innovativ touch. Efter en kort promenad från vårt hotell till byns rådhusplats, kliver vi ner i en imponerande källare som från början användes för att producera olivolja, därav namnet Il Frantoio.

Efter maten provar vi  tio olika viner. Vinerna är från flera av de producenter vi besökt eller smakat viner ifrån under resan.  Nu ställs enligt oss resans bästa viner mot varandra för att vi dels får möjligheten att känna igen dem och på ett lättsamt sätt kora en Vincitore!

Dag 5 – Florens, Fico Eataly World och arrivederci!

3-Pacini_balcony

Efter frukost checkar vi ut och tar farväl av vårt Palazzo som tagit hand om oss under dessa intensiva och upplevelserika dagar.

Nu avreser bussen till centrala Florens för kultur, historia och shopping. Vid ”arrivo Firenze” möts vi upp av Bodil Jacobsson som är licensierad guide i denna vackra historiska stad. Hon ger oss en historisk introduktion, därpå tar vi en passeggiata och ser Santa maria del Fiore, Battistero, Dantes kvarter, Piazza della Signoria med dess statyer t ex David, berömda Uffizi byggnaden (äldsta konstgalleriet i världen), Ponte Vecchio, Mercato Nuovo och kända torget Piazza della Republica där vi avslutar turen. Bodil är utan att överdriva en fantastisk guide. Därpå väntar några timmar på egen hand och vi och Bodil ger tips på lunchställen med mera.

3-FirenzeFlorens är till ytan en ganska liten stad vilket gör det lätt att ta sig runt till fots. Hela staden andas kultur, historia och många gamla byggnader finns kvar. I Florens kan man njuta av rustik mat från det toscanska köket och till det dricka Chianti-vin från trakten. Florens är en fantastisk shoppingstad och många kända modeskapare kommer härifrån och flertalet stora modehus finns representerade i staden. Bland annat hittar man Roberto Cavalli, Emilio Pucci och Salvatore Ferragamo. Det finns också många små personliga butiker, tygaffärer och en hel del bra second hand-affärer. I Florens ska man passa på att köpa lädervaror. Utbudet är enormt och priserna bra. Även smycken och juveler tillverkas i staden och framförallt är dessa butiker belägna vid den gamla bron Ponte Vecchio.

3_eatalyResans sista stopp är en nyhet i programmet och för oss utmärkt logistiskt beläget 15 minuter från flygplatsen. FICO Eataly World, är  det nya matmekkat med 100.000 m2. Eataly, som nog bäst kan beskrivas som ett Disneyland för italiensk gastronomi, är en världsomspännande kedja. Detta nya center finns det även plats till marker och stall med husdjur, samt 40 så kallade farming factories där man på nära håll kan följa med på förarbetet i produktionen av kött, fisk, ost, pasta, olja och så vidare, fram tills den färdiga produkten står klar. Här väntar egen tid där man kan se sig runt och prova olika specialiteter.

Väl på Bolognas flygplats säger vi arrivederci, på återseende!

Reseinformation 2022
20-24 april (fullbokad)
23-27 maj
12-16 oktober 

från Köpenhamn och Arlanda

3-Bolgherisnacks

I resans pris ingår:

    • Flyg med SAS från Arlanda/Köpenhamn till Bologna t/r
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • Fyra nätter med del i dubbelrum* på hotell mitt i byn Colle di Val d’Elsa
    • 10 olika vinprovningar
    • Il Gran Finale, Middag med blindprovning av 10 olika viner från område
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom en lunch i Florens och en middag under en ledig kväll
    • Stadsbesök i Florens och byarna Montalcino samt Greve in Chianti
    • Skandinaviska guider under hela resan
    • Engelsktalande lokal guide under hela resan

17 190 kr från Köpenhamn, 17 490 kr från Arlanda

 Tillval
Möjlighet att boka extradagar före eller efter schemalagd resa. Här kan vi hjälpa till med de flesta önskemål, t ex golf, fotboll eller opera. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangerades drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Övrig information:
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige. *Tillägg för enkelrum är 500 kr/natt.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation
Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 2 500 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i och stava för-och efternamn så som de står i ert pass. Använd dock endast tilltalsnamn som förnamn.

 

Resenär 1

Fler än en resenär

Vald resa

Resenär 2

Avresa