Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Toscanaresan

Låt dig förföras av Toscanas böljande landskap och storslagna viner. 

Vi utforskar Chianti med provning av i Munskänken uppskrivna Renzo Marinai hos machoslaktaren i Panzano. Även i Supertoscanarnas Bolgheri spenderar vi en hel temadag med vingårdsbesök hos de förstklassiga producenterna Giovanni Chiappini samt en lunch med Podere Sapaio. En annan av våra temadagar handlar om ytterligare ett av Italiens stora viner, Brunello di Montalcino. Kvällen tillbringas på vackra Borgo Scopeto Relais där vi håller en vinmakarmiddag. Vi hinner även med ett besök i historiskt storslagna Florens, renässansens huvudstad. 

Det är några de upplevelser som väntar våra gäster under vårens resa som guidas av Vinupplevelser och som ges en ”tocco locale”, lokal touch, av vår guide Francesco från Volterra. Vårt reseprogram är s k ”Rekommenderad resa” av tidningen Munskänken. 

Vi är stolta över vårt unika Toscana-program och vi har många nyheter för 2018-2019 som här sammanfattas:

Lunch i 500 år gamla Villa Machiavelli där vi äter lunch i härliga miljöer och serveras bl a ett unikt blått mousserande vin samt husets egna Limoncello, I Montalcino träffar vi Solaria och de passionerade döttrarna Cencioni. I Bolgheri besöker vi Caccia al Piano. Även i Chianti har vi hittat en ny pärla när vi besöker Castello Monterinaldi in Radda in Chianti samt besöker mysiga byn Greve in Chianti. På vårt besök i Florens startar vi numera med en guidad tur ledd av Bodil Jacobsson.

Vi bor mitt den i den charmiga byn Colle di Val d’Elsa och det historiska residenset Palazzo Pacini. Vi har tre restauranger som ligger på gångavstånd från vårt hotell.

Vi är väldigt stolta över vårt Toscana-program, ännu en innehållsrik resa med fokus på gastronomiska upplevelser. Några andra producenter som vi noggrant valt ut är Caparzo och Borgo Scopeto. Vårt klassiska reseinslag ”Il Gran Finale” håller vi på Ristorante Il Frantoio i en historisk källare med tio högklassiga viner efter en lång och utsökt middag.  

Resans pris inkluderar allt förutom en lunch i Florens samt en middag under en ledig kväll!

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem
de viner ni önskar
och med en rabatt på mellan 20-30%.

Välkommen till Vinupplevelsers Toscana – ett magiskt stycke land,
en historia och ett kulturarv vars motsvarighet inte finns någon annanstans i världen.

Dag 1 – Lunch i Villa Machiavelli med blått mousserande och välkommen till Palazzo Pacini.

3-MachiavelliPå förmiddagen anländer vi till Bolognas flygplats och vi startar resan i kulturell prakt då första stoppet är Villa Machiavelli som är beläget strax söder om Florens. Här bodde Niccolò Machiavelli som var en florentinsk författare, filosof, historiker och politiker. Huset är mer än 500 år gammalt och fantastiska toscanska miljöer väntar oss. Cypresser, ekar och oliv- och vinodlingar omgärdar denna lilla oas där tiden verkar stå still. Idag ägs huset och dess omgivningar av familjen Saraceni. De producerar även vin och under lunchen presenteras husets viner. Resans första skål intas med något helt unikt och nytt, nämligen Saracenis Blumond, som kan beskrivas närmast som en blå Prosecco. Vi sätter oss till bords i Villa Machiavellis restaurang i en rural miljö och intar en elegant och rustik fyrarätters lunch. Saraceni presenterar sina Chianti- viner under lunchen, till desserten avnjuts husets egen Limoncello.

Efter denna fina start anländer vi under eftermiddagen på historiska Palazzo Pacini som ligger mitt i byn Colle val d’Elsa. Byn är världskänd för sin glastillverkning men framförallt är det vackert, med hänförande utsikt och utan att därför drabbats av massturism så som många andra byar i Toscana.

Hotellet är nyrenoverat och har rum med en elegant historisk karaktär. Man kan på egen hand enkelt vandra genom byns charmiga medeltida gator och gränder som ligger på en lång kulle. Förutom att hotellet mer än väl uppfyller våra krav så är det geografiska läget optimalt för resans utflykter till Chianti, Montalcino och Bolgheri.

3-PaciniPå hotellet kommer ni att för första gången få bekanta er med vår guide, Francesco, vår egen ”Signore Toscana”. Han är född och uppvuxen i en annan historisk och närbelägen by, nämligen Volterra. Hans vinkunskaper såväl som lokala kännedom är utöver det vanliga. Det känns tryggt att lämna oss i hans händer när vi ska bekanta oss med området och dess kultviner.

Resten av eftermiddagen njuter vi vårt fina hotell och dess omgivningar. Vi förser er med en flaska kyld Vermentino som man kan njuta av på egen hand.

3-Molino_il_moro

Kvällens middag ligger på gångavstånd från vårt hotell. Vi promenerar gemensamt ca tio minuter genom de mysiga gatorna i byn till restaurangen Il Mollino il Moro vilket betyder den mörka kvarnen. Här har man malt säd, pressat olivolja och haft pappersbruk sedan 1000-talet. Sergio och Gigliola som driver restaurangen strävar efter att bibehålla den historiska känslan och Toscanska miljön och erbjuda en menu med god lokal och vällagad mat. Till middagen provar vi ett antal olika viner från vingården Cavallari som är en ny men redan omtalad producent av Bolgheri viner. Vi provar bl a två supertoscanare som båda fått höga poäng och bedöms som mer än prisvärda i Munskänken. Vi provar även husets populära vita vin på druvorna Vermentino och Viognier. Efter en lång första resdag är det extra trevligt att ha en trevlig promenad hem till vårt hotell för att kunna ladda om inför morgondagen.

Dag 2 – Montalcino, mysiga Solaria och vinmakarmiddag på femstjärniga Borgo Scopeto.

3-Lecchio

Vi börjar dagen med lite sovmorgon innan vi beger oss mot vinområdet Montalcino och Sant’Angelo in Colle.

I denna pittoreska lilla by ligger vårt lunchställe, Il Leccio är som ett vykort i verklig storlek. Borden fylls med en kavalkad av olika antipasti som följs av ett antal pastarätter. Till detta provar vi områdets stoltheter i form av Rosso di Montalcino och Brunello di Montalcino. Tiden verkar stå stilla på den lilla piazzan och servitören betjänar oss med en stolthet som bara finns i Italien.

3-SolariaMätta med smaker och vacker atmosfär beger vi oss till Solaria där de passionerade och sympatiska döttrarna Cencioni verkligen tar emot oss med öppna armar och bjuder på mumsiga lokala viner. Kanske väntar någon lite äldre årgång av husets Brunello…

V beger oss upp till Montalcino som är en mycket känd och vacker medeltida by.  Den tornar upp sig stolt drygt 500 meter över havet med en hänförande utsikt över det toscanska landskapet. Montalcino var Sienas sista utpost mot fiorentinarnas territorium och präglas av den imponerande fästningen från 1300-talet. Vi utforskar Montalcino på egen hand eller så väljer man att följa med Francesco på en rundvandring med historia och lite lokala tips.

3-Borgo-Scopeto

Nästa inslag är ytterligare en av höjdpunkterna i vårt Toscana program. Vi tillbringar kvällen på  Borgo Scopeto som är även namnet på ett av de mest lyxiga Relais i Toscana och härifrån har man en fantastisk utsikt över Siena. På detta relais spelades delar av filmen “Brevet från Julia” in. Till middagen provar vi hela sju viner från gårdarna Borgo Scopeto och Caparzo. Samtliga viner har fått höga och prisvärda betyg i Munskänken.

Dag 3 – Bolgheri med Chiappini, Sapaio, Caccia al Piano och ledig kväll

3-ChiappiniPå morgonen beger vi oss till området Bolgheri och vårt första besök blir hos producenten Chiappini. Ägaren Giovanni med sina döttrar tar emot oss på sina vackra och välskötta ägor med utsträckta händer med ett glas kyld Vermentino, knaprigt bröd med rosmarin och olio d`oliva. Gården ligger “vägg i vägg” med berömda Ornellaia. Chiappini producerar ett flertal bra viner och Super toscanen Guado di Gemoli är vår favorit som har erhållit bra betyg i olika vinguider. Den senaste årgången, 2009, fick som enda vin 100 poäng i Amerikanska vinmagasinet Wine Enthusiast. Även deras Bolgheri Rosso, Felciaino, har fått högt betyg i t ex Munskänken.

3-MagonaLunchen intar vi på nyöppnade och rustika Osteria Magona som startades och drivs av Omar Barsacchi. Restaurangen är en rymlig Bolgheriversion av Dario Checcinis köttresturang i hjärtat av Chianti. Här som i övriga Bolgheri härskar ett lugn och en skön känsla av närhet till havet.

 

3-Cavallari-tastingUnder denna vinmakarlunch möter vi även den sympatiske gentlemannen Massimo Piccin som driver den framgångsrika gården Podere Sapaio. Massimo drev tidigare ett byggbolag innan han bestämde sig för att ändra kurs i sitt liv. Han letade efter vinmarker i flera delar av Italien, bl a Veneto, innan han 1999 bestämde sig för att köpa 25 hektar i Bolgheri. Hans Supertoscan får toppbetyg i italienska och internationella vinguider och i Munskänken blev den snabbt en favorit. Vi avnjuter hans två viner tillsammans med kökets kreativa och läckra anrättningar.

Efter lunchen besöker vi Caccia al Piano som är en mycket populär producent och en nyhet i programmet. Deras mest kända vin Ruit Hora, ’tiden rusar’, döpt efter en dikt skriven av Giosuè Carducci, en poet som vann Nobelpriset i Litteratur 1906. Bolgheri ligger i kommunen Castagneto Carducci som således är namngiven efter Giosuè Carducci.  Caterina tar emot oss och visar vinmarkerna, förklarar gårdens filosofi innan vi provar husets viner och olivolja.

Vi beger oss därpå tillbaka till vår genuina by och nu väntar en ledig kväll. Vi ger er diverse tips på var t ex kvällens middag kan intas.

Dag 4 – Chianti Classico och Toscanas okrönte köttkonung

Efter frukost på Palazzo Pacinis balkong beger vi oss till ytterligare en ny pärla när vi besöker Castello Monterinaldi i Radda in Chianti. Vi börjar turen med en tur i vingården med de vackra omgivningarna. Här får vi en intressant genomgång av gårdens filosofi i vinproduktion och en bra insikt i Chianti, Italiens kanske mest kända vid internationellt. Denna producent är ekologiskt certifierade från skörden 2017. Efter turen bjuds vi på en provning i de vackra Villa Pensanella som är från 17-talet. Provningen avslutas med husets Super-Toscan från årgång 1990…

3-RenzowineNästa anhalt blir slaktaren Dario Cecchini i Panzano. Toscana är framför allt ett köttrike och kungen är utan tvekan Dario Cecchini. Lite ironiskt är det att Dario är utbildad veterinär. Här skall vi inta lunch på Darios restaurang Solociccia, ”bara kött”, men innan dess kommer han säkert att visa oss lite av sina konster inne i macellerian.

Om det bjuds på ett glas aperitivo, en fettunta och olio d`oliva så bör vi inte tacka nej, Dario kan ta illa upp. Här brukar antingen klassisk musik eller hårdrock strömma ut från högtalarna beroende på dagens humör… Dario bjuder ofta på spontana citat av Dante på en härlig blandning av italienska och engelska. Solociccia är en rustik men charmig restaurang och här serveras vi en orgie i kött med drygt 10 olika rätter. Som de flesta andra gäster tar vi med vårt eget vin till restaurangen men vi har även med producenten Renzo Marinai… Det är en liten ekologisk “lyx-producent”som tar lite extra hand om sina vinmarker. Vinerna har fått mycket höga och prisvärda betyg i Munskänken samt särskilda omnämnanden.

Efter denna annorlunda upplevelse tar vi en bensträckare i centrum av Greve in Chianti där vi rekommenderar byns härliga torg med dess fina Enoteca och macelleria. Kanske en gelato eller cappuccio lockar i solen….

Efter lite vila och avkoppling är vi laddade för vårt klassiska reseinslag ”Il Gran Finale”.

Skådeplatsen för kvällens mäktiga övning är Il Frantoio som nyligen startades om i ny regi. Man har fått en nyinjektion med inspirerade kockar som vill presentera det autentiska toskanska köket med en innovativ touch. Efter en kort promenad från vårt hotell till byns rådhusplats, kliver vi ner i en imponerande källare som från början användes för att producera olivolja, därav namnet Il Frantoio.

3-FrantoioEfter maten provar vi tio olika viner blint. Vinerna är från de producenter vi besökt eller smakat viner ifrån under resan.  Nu ställs de mot varandra för att vi dels får möjligheten att känna igen dem och på ett lättsamt sätt kora en Vincitore!

Dag 5 – Florens, Outlet och arrivederci!

3-Pacini_balcony

Denna sista dag börjar vi med frukost i lugn och ro. Vi checkar ut och tar farväl av vårt Palazzo som tagit hand om oss under dessa intensiva och upplevelserika dagar.

Nu avreser bussen till centrala Florens för kultur, historia och shopping. Vid ”arrivo Firenze” möts vi upp av Bodil Jacobsson som är licensierad guide i denna vackra historiska stad. Hon ger oss en historisk introduktion, därpå tar vi en passeggiata och ser Santa maria del Fiore, Battistero, Dantes kvarter, Piazza della Signoria med dess statyer t ex David, berömda Uffizi byggnaden (äldsta konstgalleriet i världen), Ponte Vecchio, Mercato Nuovo och kända torget Piazza della Republica där vi avslutar turen. Därpå väntar några timmar på egen hand.

3-FirenzeFlorens är till ytan en ganska liten stad vilket gör det lätt att ta sig runt till fots. Hela staden andas kultur, historia och många gamla byggnader finns kvar. I Florens kan man njuta av rustik mat från det toscanska köket och till det dricka Chianti-vin från trakten. Florens är en fantastisk shoppingstad och många kända modeskapare kommer härifrån och flertalet stora modehus finns representerade i staden. Bland annat hittar man Roberto Cavalli, Emilio Pucci och Salvatore Ferragamo. Det finns också många små personliga butiker, tygaffärer och en hel del bra second hand-affärer. I Florens ska man passa på att köpa lädervaror. Utbudet är enormt och priserna bra. Även smycken och juveler tillverkas i staden och framförallt är dessa butiker belägna vid den gamla bron Ponte Vecchio.

3-BarberinoVårt sista stopp innan Bolognas flygplats är Barberino Designer Outlet vilket innebär en chans att spendera både tid och

pengar. Här finns bl a Prada, Dolce & Gabbana och Ralph Lauren bland totalt ca 100 butiker som erbjuder 30-70%rabatt.

Väl på Bolognas flygplats säger vi arrivederci, på återseende!

Reseinformation

9-13 maj 2019 (fullbokad)
9-13 oktober (fullbokad)

från Köpenhamn och Arlanda

3-Bolgherisnacks

I resans pris ingår:

    • Flyg med SAS från Arlanda/Köpenhamn till Bologna t/r
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • Fyra nätter med del i dubbelrum* på hotell mitt i byn Colle di Val d’Elsa
    • 10 olika vinprovningar
    • Il Gran Finale, Middag med blindprovning av 10 olika viner från område
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom en lunch i Florens och en middag under en ledig kväll
    • Stadsbesök i Florens och byarna Montalcino samt Greve in Chianti
    • Skandinaviska guider under hela resan
    • Engelsktalande lokal guide under hela resan

16 590 kr från Köpenhamn, 16 790 kr från Arlanda

 Tillval
Möjlighet att boka extradagar före eller efter schemalagd resa. Här kan vi hjälpa till med de flesta önskemål, t ex golf, fotboll eller opera. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Övrig information:
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige. *Tillägg för enkelrum är 500 kr/natt.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation
Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 2 500 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i för-och efternamn så som de står i ert pass.

 

Resenär 1

Fler än en resenär

Vald resa

Resenär 2

Avresa