Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Sicilienresa med Munskänkarna i Järfälla 

Välkommen till vår skräddarsydda sektionsresa till Sicilien! Följ med oss till det vackra, genuina, äkta och smakfulla Sicilien! 

Den här resan tar er till Medelhavets största ö, allra längst söderut i Italien. Här är kanske Italien som allra bäst, bra spännande och variationsrika viner, ett fantastiskt kök, dramatiska landskap med förbluffande vyer, charmerande byar, underbara stränder, historiska lämningar samt ett brett utbud av shopping.

Vi besöker noggrant utvalda restauranger och möter flera av våra egna nya passionerade producenter på olika vingårdsbesök. Allt detta i vackra miljöer och omgivningar.

Vi har två boenden under resa. Resans tre första nätter bor vi mitt i charmiga Taormina, på fyrstjärniga Il Piccolo Giardino och här har vi kort gångavstånd till resans två noga utvalda restauranger i staden. Under välkomstmiddagen provar vi viner från producenten Calcagno från Etna. Övriga fyra nätter bor vi  exklusivt på femstjärniga Spa-hotellet Esperia Palace beläget på Etnas sluttningar i byn Zafferana Etnea. På Esperia njuter vi av hotellets pool och möjlighet finns till olika Spa-behandlingar.

I Taormina får vi dessutom en guidad tur och tid för shopping och kanske ett besök på den vackra antika teatern.  En annan höjdpunkt i Taormina är en matlagningskurs under ledning av mästerkocken Pietro d`Agostini. Pietro innehar har på sin restaurang Capinera en stjärna i Michelin-guiden!

Vi håller en vinmakarlunch hos vår egen producent Barone di Villagrande där med fantastisk utsikt över vinmarker!

Vi har lyckats hitta en lokal guide som inte utför guidning åt någon annan aktör. Vår vulkaniskt energiska Lisa arbetar med export åt ett antal mindre producenter med hög kvalitet. Dessa ligger på östra Sicilien och därmed har hon stor kunskap och kontaktnät i området!

Vi kommer att besöka och prova flera av områdets bästa producenter såsom kultproducenten Franchetti, Benanti och Tenuta di Fessina. Hos de två sistnämnda bjuds vi även på lunch och provning av deras viner i vackra autentiska sicilianska miljöer.

Unikt för denna resa är bl a även en heldagsutflykt på sydöstra Sicilien där vi i den genuina byn Modica först går på en chokladprovning på kända Antica Dolceria Bonajuto och därpå äter lunch på stjärnkocken Accursios nya osteria i staden. Denna dag inkluderar även besök hos en av Siciliens mest kända producenter, Planeta i Noto, samt besök i den pittoreska byn Marzamemi.

Vi är stolta över att presentera våra mindre mer okända och högkvalitativa producenter så som Palari som blev uppskriven i Decanter och Munskänken! Även nya Federico Curtaz som anses vara en av Etnas bästa vinmakare och som arbetat hos legendariska Angelo Gaja under 20 år! Hos betydligt större producenten Firriato ges en provning på många av Siciliens druvtypiska viner! Denna producent har nyligen fått bra och prisvärda betyg i tidningen Munskänken!

Det odlas vin över hela Sicilien och på grund av dess storlek är det omöjligt att hinna besöka hela ön under dessa dagar. Vi har valt att koncentrera resan till Etna och Taormina med omnejd. Det betyder vinodlingarna i den svarta lavajorden runt Etna. Vi anser att här produceras de bästa vinerna även om vi givetvis kommer att prova merparten av de bästa och viktigaste sicilianska vinerna.

De lokala druvorna ger fylliga kraftfulla viner med bra syra så att de blir friska, fruktiga och välbalanserade. Vi kommer att bekanta oss med för många okända och unika namn så som Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Cataratto, Carricante, Nero d`Avola, Grillo och Inzolia med mera. Bredden är enorm! Vi har tillsammans med restauranger och producenter lagt ner mycket tid på att välja ut bra kombination av vin och mat. Vi vågar utlova många gastronomiska höjdpunkter under resan!

Givetvis besöker vi Europas mest aktiva vulkan, Etna, där vi tar en lättare guidad vandring och avnjuter ett glas lokalt vulkanvin. Här har vi en hänförande utsikt och imponerande kratrar!

Vi besöker även den charmiga staden Catania som bl a är känt för sin fiskmarknad och sin katedral som är byggts av vulkansten.

Hos Oro dell`Etna på vår vistelseort provar vi honung och några andra sicilianska specialiteter.

Detta är några av de upplevelser som väntar er under resan som guidas av oss från Vinupplevelser.

Resans pris inkluderar allt förutom två middagar samt en lunch!

Vår klassiska ”Il Gran Finale” hålls på hotellets egen gourmet-restaurang Sabir Gourmanderie där vi håller en provning med tio högklassiga viner efter en härlig middag.

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Som vinimportör kan vi erbjuda en unik service med att leverera hem majoriteten av de viner vi provar under resan med en rabatt på mellan 20-30%.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Välkommen till Vinupplevelsers vinvärld!

Dag 1 – Arrivo Sicilia och vackra Taormina, välkomstmiddag med Etna producenten Calcagno 

På tidig eftermiddag anländer anländer vi med direktflyg från Stockholm till Catanias flygplats. Här möter även vår lokala guide Lisa upp oss. Lisa är född i USA och har italienska föräldrar. Hon beskriver sig som en “Jersey girl” och har varit bosatt på Sicilen under de senaste 35 åren. Lisa bor nära Etnas sluttningar vilket man kan misstänka då hon har en ”vulkanisk energi”. Vi har lyckats hitta Lisa som inte utför guidning åt någon annan aktör. Hon har arbetat hos de kända producenterna Benanti och Franchetti under sammanlagt nästa 30 år. Hon arbetar idag med export åt ett antal mindre producenter med hög kvalitet på östra Sicilien och har en gedigen kunskap och kontaktnät! Hon kommer att bidra med mycket kunskap och troligtvis många glada skratt under dessa dagar tillsammans.

3_TaorminateaterEfter att vår förväntansfulla grupp är samlad så beger vi oss till den förtrollande staden Taormina som sedan medeltiden har fascinerat gäster från hela världen. Staden med ca 11 000 invånare ligger bedårande vackert på en dramatisk sluttning på Siciliens östkust.

3_Piccolo_giardino_poolVi kommer att bo centralt på fyrstjärniga Il Piccolo Giardino under resans tre första nätter. Hotellet har ett fantastiskt läge och erbjuder utsikt över staden och bergen från den lilla takterrassen och poolen. Detta hotell med en mysig trädgård och restaurang ligger längs gågatan i Taorminas historiska centrum, nära affärer, restauranger och den grekiska amfiteatern. Hotellet har moderna eleganta rum. Efter incheckning så ges möjligheten att på egen hand uppleva Taormina med dess vackra omgivningar. Staden har ett gynnsamt klimat och många minnesmärken, bland annat en grekisk antik teater. Detta har gjort staden till en populär turistort. Man kan enkelt ta linbanan ner till stranden och bl a besöka vackra Isola Bella!

På kvällen tar vi en tvåminuters promenad för att inta vår välkomstmiddag på Osteria Villa Zuccaro som ligger i hjärtat av Taormina på huvudgatan Corso Umberto. Detta var ett tips från en guide i Taormina och hon anser detta vara stadens bästa restaurang. Det är en liten mysig restaurang. Vi kommer att prova viner från Etna producenten Calcagno under middagen. Detta är en mycket uppskriven producent av bl a Robert Parker. Calcagno har vinmarker på några av de mest erkända contrada (sicilianska benämningen motsvarande ungefär “Cru”) i Passopisciaro. Efter en lång resdag och nya bekantskaper är det nog några gäster som tycker det är skönt att ha en kort promenad till hotellets sköna sängar. För dem som önskar mer av det goda finns många barer och caféer i mysiga gränder i vår fantastiska stad. Vi säger sogni d’oro (dröm guld) och laddar inför nya äventyr!

Dag 2 – Matlagningskurs med “Michelinkock”, Palari, havets läckerheter hos Da Nino och middag i trånga gränden

D_agostinoEfter en stärkande frukost  kliver vi in i Pietro d`Agostinis kökslaboratorium där han genomför ”corso di cucina” (matlagningskurs). Pietro är en riktig mästerkock och hans restaurang Capinera innehar en stjärna i Michelin-guiden. Här ska vi tillbringa förmiddagen med att tillsammans tillaga och avnjuta en fyrarätters lunch, under ledning av Pietro själv! Han är uppväxt i Taormina och han är mån om att bevara den sicilianska matkulturen. Vi får en intressant bakgrund till Siciliens matkultur innan vårt gastronomiska äventyr börjar. Här läggs det stor fokus på smakupplevelser med säsongens lokala råvaror. Pietro bjuder även på sitt egna vin, både mousserande, vitt och rött, samt olivolja.

3-TaorminaBerikade med kunskap och glatt humör  får vi nu en guidad tur genom Taorminas centro som har en oslagbar charm med gator fulla av atmosfär, blomsterklädda balkonger och spännande restauranger och caféer. Vi får en lagom porzione kultur och historia. Taorminas charm består framförallt av läget och de vackra originella byggnaderna som präglar stadens centrum. Efter den guidade turen ges resten av eftermiddagen fri tid för t ex shopping . Kanske kan ett glas Spumante på en mysig piazza i folkvimlet locka…

Kvällens middag intas 200 meter från hotellet på Vicolo Stretto som är en rekommenderad restaurang i Michelinguiden. Namnet på restaurangen betyder trång gränd och är passande för trappan upp till restaurangen är väldigt smal. Det är en elegant restaurang varifrån vi kan på terassen njuta av en hänförande havsutsikt och här serveras vackert upplagda, typiska sicilianska rätter. Ikväll har vi valt ut viner från restaurangens vinlista.

Dag 3 – Sydöstra Sicilien med chokladprovning, stjärnkockens nya osteria, Kända Planeta, pittoreska Marzamemi och fri kväll 

3_AccursioVi åker något tidigare den här morgonen då det är en lång och händelserik dag som väntar när vi sätter sydvästra Sicilien i fokus. Vi startar dagen med en chokladprovning på Dolceria Bonajuto, centralt belägen i charmiga byn Modica som är mest känd just för sin choklad. Bonajuto är den äldsta chokladfabriken på hela Sicilien. Vi får en härlig provsmakning av deras hantverk. En kort promenad därifrån ska dagens lunch intas på Accursios nyligen öppnade restaurang, Radici L`Osteria di Accursio. Accursio är områdets mest respekterade kock och han innehar en stjärna i Michelinguiden med sin andra restaurang vid namn Accursio. Köket erbjuder en autentisk siciliansk “street food” känsla. Namnet “radici” betyder rötter och detta är Accursios version av att hylla det sicilianska kökets rötter. Avsikten är att finna en producent som kan presentera sina viner under lunchen.

3_PlanetaVi tar oss vidare till en av Siciliens mest kända producenter, Planeta, beläget på gården med det gamla namnet Buonivini (goda viner) utanför Noto. Gården är beläget bara några kilometer från havet och förvärvades 1998. Här produceras framför allt druvorna Nero D’Avola och Moscato Bianco. Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket lång och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN., där man nått den högsta graden. Man arbetat mycket med kultur och välgörenhetsarbete. Vi kommer att prova några av husets viner och olivolja i mysiga omgivningar.

3_MarzameniEn kort busstur härifrån tar vi ett stopp i pittoreska byn Marzamemi som är en gammal fiskeby som tidigare hade stor produktion av tonfisk. Marzamemi anses vara en av de vackraste fiskebyarna i Italien. Idag är byn känt resmål för bl a kända italienska skådespelare och såväl som utländska. Sedan år 2000 hålls årligen en filmfestival i Marzamemi, med filmer och kortfilmer från olika delar av världen. Samtidigt som turismen är viktig och stor för byn idag så kan vi förvänta oss ett besök med lugn, tysthet, vackra vyer och fina stränder i denna by från barrocktiden.

Dag 4 – Vini Palari, lunch på stranden, femstjärnigt hotell och middag

3-Palari
Vi checkar ut och säger arrivederci till vårt Taormina. Nu ska vi besöka i vårt tycke en av Italiens mest spännande vinproducenter och med viner från ett högst okänt område. Vini Palari drivs av en vinpassionerad arkitekt vid namn Salvatore Geraci som mer eller mindre ”uppfunnit” en egen appellation, nämligen lilla DOC Faro, en appellation om blygsamma 40 totalt hektar söder om Messina, med utsikt över Messinasundet. Salvatore äger sju hektar av den totala appellationen och producerar årligen ca 33 000 buteljer fördelat på tre olika etiketter. Salvatore äger en vacker och charmig villa från 1700-talet som ligger i Santo Stefano Briga på de branta sluttningarna ovanför Messinasundet i DOC-området Faro med anor från romartiden (Julius Caesar lär ha importerat viner från Faro till sina banketter i Rom).
Ett av hans viner fick tidigare i år högsta betyg i Decanter med 95 poäng, nyligen fick han även höga betyg i tidningen Munskänken där vinerna bedömdes som prisvärda.

3-Da-ninoVi åker därpå till Ristorante Da Nino som antagligen är den mest kända fisk- och skaldjursrestaurangen på Siciliens ostkust. Det är starka ord men när vi frågat oss runt bland våra nya sicilianska vänner så är det oftast detta namn som nämns. Den är belägen på stranden i Letojanni och drivs idag av Giovanni  (Ninos son). Förutom vacker havsutsikt väntar under lunchen väntar underbara rätter med havets läckerheter. 

3-Sicilien-hotellDärpå ankommer vi vårt hotell, femstjärniga Spa-hotellet Esperia Palace, som blir vårt boende under resten av resan. Boendet invigdes så sent som 2011 och ligger i Zafferana Etnea, mellan Etna och Ioniska havet, utmärkt logistiskt beläget för resans utflykter. Från hotellet kan man promenera till centrum av vår charmiga by. Esperia Palace är ett modernt designhotell med 34 rum och här kan vi förvänta oss elegant boende med hög komfort. Alla rum har balkong med havsutsikt.

3-CurtazMiddagen äter vi i byn Pedara på restaurangen La Tana del Lupo. Denna restaurang drivs av Guiseppe som är en god vän till vår lokala guide. Det känns som Guiseppe lägger ner hela sin själ på sin restaurang där han samspråkar med alla sina gäster. Han har lovat att vi ska få prova många olika sicilianska antipasti. Det är en mindre restaurang med mycket rustik charm. Här äter många av Etnas producenter och man får verkligen en “casa dolce casa” känsla här. Ikväll har vi äran att få viner presenterade av Federico Curtaz. Vi bedömer honom som ett nytt stjärnskott bland Etnas producenter och vi är stolta över att ha hittat honom. Federico Curtaz är en helt ny producent som endast producerar ca 16 000 flaskor, fördelat på tre olika etiketter, varav ett rött och ett vitt från Etna samt en Nero d`Avola. Federico är en känd vinmakare från Aosta och har arbetat som agronom hos legendariska  Angelo Gaja i över 20 år. Under perioden 2007-2015 arbetade han som vinmakare på uppskrivna Tenuta di Fessina och förutom sitt egna projekt hjälper han bl a även producenten Firriato. Federico anses vara en av de absolut främsta vinmakarna på Etna! Efter denna middag och händelserika första dag väntar hotellets sköna sängar på oss.

Dag 5 – Franchetti, vinmakarlunch hos Tenuta di Fessina, Firriato och ledig kväll

3_FranchettiDagen tillbringas på norra Etna där de främsta Etna producenterna huserar. Morgonens första besök  blir hos Etnas kanske mest legendariska producent, Andrea Franchetti. Han startade sin vinmakarkarriär på idag kultförklarade Tenuta di Trinoro i Toscana. Genom att sälja en tavla av sin farbror, konstnären Cy Twombley, fick han kapital att investera på Sicilien. Han köpte övergivna vingårdslägen 1 100 m över havet på Etnas sluttningar. Här hittade han även en terrasserad vingård med 80-100 år gamla stockar av den lokala blå druvsorten Nerello Mascalese och därefter var Passopisciaro (sedermera Franchetti) född.
Idag erhåller både Tenuta di Trinoro och Franchetti varje år fina utmärkelser från internationella vinguider. Vi får en högklassig och intressant provning av husets viner.

3-Fessina

Vi beger oss till Rovittello som är en liten pittoresk by i hjärtat av Castiglione di Sicilia. Här ankommer vi en unik siciliansk vingård, Tenuta di Fessina. Gården grundades så sent som 2007 av vinmakaren Silvia Maestrelli och hennes make Roberto Silva. Det som gör gården så fantastisk är dess läge i skuggan av Etna. Här kan man verkligen tala om ett speciellt klimat och en unik jordmån som är uppblandad med sand och många lager av lava. Vinerna från området har en mycket speciell karaktär och uppfattas av många vara något av det bästa området kan erbjuda. Eleganta och lätta men samtidigt mycket smakrika. Vi intar en aperitivo på la terrazza i form av husets Etna Rosato och vi får en introduktion av husets filosofi. Vi tar en rundtur i vinmarkerna och vi får bl a se en klassisk siciliansk palmento innan vi intar en lunch hos producenten. Till lunchen serveras vi husets välrenommerade viner och varje maträtt känns extra noga utvald till husets viner!

3_CavaneraNästa stopp ligger inte långt borta. Firriato är en för Vinupplevelser unik producent i portföljen med drygt 5 miljoner flaskor i årsproduktion. Denna storlek brukar inte väcka vår uppmärksamhet men efter ett antal interna vinprovningar av deras sortiment så fastslog vi att Firriato har ett närmare oslagbart brett sortiment av i stort sett alla olika typer av sicilianska viner och druvor med en gemensam nämnare, nämligen hög prisvärdhet! Vi besöker deras gård som ligger vackert beläget utanför Castiglione di Sicilia på egendomen Cavanera Etnea. Firriato har nyligen förvärvat ytterligare 35 hektar på Etna och kommer inom något år att vara den största producenten på DOC Etna. Här kommer vi att prova ett stort antal viner som samtliga återfinns i vårt sortiment och majoriteten av dessa har nyligen fått mycket prisvärda betyg i tidningen Munskänken!

Väl tillbaka väntar en ledig kväll. Vår by Zafferana Etnea är en mysig by med ca 8 000 invånare och vi kan rekommendera en promenad i centrum av byn. Donna Peppina är känd för sina pasticcierier men framförallt för sin pizza, tillagad på ricetta siciliana… En Birra Moretti ikväll på piazzan och livet kan anses vara högst rättvist…
Så sent som 2013 nåddes byn av stora mängder aska efter ett utbrott på Etna. 1992 lyckades det italienska luftvapnet i sista stund att stoppa en lavaström genom att släppa ner stora isblock så att den lilla byn lyckligtvis blev räddad. Hotellets ägare har även två restauranger fem minuters promenad från hotellet.

Dag 6 – Vulkanen Etna, vinmakarlunch på Etnas sluttningar och Il Gran Finale!

3-EtnaVi ägnar förmiddagen åt ett äventyr på Etna. Europas största aktiva vulkan Etna eller ”Muncibeddu” som berget heter på sicilianska, har varit mer eller mindre aktiv i 600 000 år. Etna är även Siciliens högsta topp på 3 323 meters höjd och vulkanen anses som en av de mest aktiva i världen på grund av sina upprepade mindre utbrott under senare år.
Vi stannar på ca 2 000 meters höjd och tar en lättare vandring var vi kan se åtskilliga mäktiga kratrar. Området med dess krater är en otrolig upplevelse på nära håll. Vi får en guidad visning av en guide som är specialiserad på just Etna. Givetvis har vi tagit med oss ett Etna-vin som intas med en mäktig utsikt över Etna och dess kratrar samt Siciliens ostkust!

3-VillagrandeEfter vårt Etna-äventyr anser vi det vara lägligt att prova några av dessa vulkaniska viner hos vår producent Barone di Villagrande vars gård är belägen på 700 meters höjd Etnas sluttningar. Den oerhört vackert belägda gården drivs idag av det unga paret Marco Nicolosi samt hustrun Barbara Liuzzo, som tar emot oss på terrassen. Vi njuter av en välkomstskål med en hänförande utsikt över gårdens vinmarker samt Catanias kustområde. Barbara berättar om familjens traditioner där de sedan 1727 producerar vin. När appellationen DOC Etna bildades 1968 var det Carlo Nicolosi Asmundo som skrev appellationens bestämmelser.
Vi tar en promenad i de vackra vinmarkerna och Barbara visar stolt källaren som byggdes redan 1850. Idag är gården ekologiskt certifierad och den årliga produktionen är 80 000 flaskor. Vi äter därpå en femrätters lunch i de vackra omgivningarna och Barbara har valt ut fem av husets viner som provas under lunchen.

3-SabirVi får sedan chansen att vila upp oss inför kvällen. Vi har nu nått fram till vårt tradizionale inslag, nämligen Il Gran Finale! Vi tar en kort promenad genom hotellets egna park och förväntningarna är höga när vi sätter oss till bords i Seby Serbellos restaurang, Sabir Gourmanderie och intar en femrättersmeny. Det är en rekommenderad restaurang i Michelin-guiden och som har en uttalad ambition nå en stjärna inom snar framtid. Efter denna gastronomiska upplevelse väntar vår klassiska blindprovning bestående av tio av resans bästa viner som vi tidigare har provat. Nu ska vi på ett lättsamt sätt och under festliga former kora resans bästa röda och vita vin! En egen målsättning kan kanske vara att kunna placera någon eller några av kvällens viner.

Dag 7 – Fri förmiddag med Spa, lunch hos pionjären Benanti, delikatessprovning och middag hos “Slow Saro”

3-Esperia_SpaEfter frukosten väntar en fri förmiddag och nu ges tid för att utnyttja hotellets pool och Spa-anläggning och inträdet är inkluderat den här dagen. Lagom till lunch åker vi till en av Etnas pionjärer inom vinproduktion, Cantina Benanti som ligger i Viagrande.

3-BenantiFamiljen Benanti var ursprungligen en familj med apotekare men har under de senaste 30 åren byggt upp ett kommersiellt vineri. Familjen har haft vingårdar på Etna sedan slutet av 1800-talet. Dock buteljerade man endast för eget bruk och sålde druvor till andra producenter. Giuseppe Benanti tog över 1988. Han ville något mer med sina vingårdar och såg potentialen i Etnas speciella terrior och druvor. 2007, fick Giuseppe titeln ”årets vinmakare” av Gambero Rosso. Giuseppe driver idag vingården tillsammans med sina söner Antonio och Salvino. Här är man måna om att få oss att förstå att vulknviner inte alls liknar övriga viner från ön. Vi får en guidad visning där vi bl a får se 100 år gamla oympade vinstockar i Monte Serras vackra vinmarker som är beläget på en vulkanisk krater. Efteråt intar vi en vinmakarlunch hos Benanti i trivsamma och rustika miljöer

Väl tillbaka i år by Zafferana Etnea väntar ett besök hos Oro dell`Etna.  Det är en producent med en nyligen invigd butik på Etnas sluttningar. På denna plats hade Etna ett utbrott 1992. Vi kommer att få möjligheten att prova honung med många olika smaker, även vitlökspaté, pistagepaté, oliver och andra specialiteter står framdukat. Oro dell`Etna producerar även egna viner vilka vi givetvis också avnjuter.

Vår sista gemensamma middag intas på en av områdets best kända restauranger, Quattro Archi. Detta är en av lokalbefolkningens verkliga pärlor och som drivs av den lite galne och karismatiske Saro Grosso, kallad “Slow Saro”, då det är en rekommenderad restaurang av Slow Food och även av Guide Michelin. Maten är rustik och baserad på lokala råvaror. Restaurangen är mysig och med något udda inredning. Ett bra ställe att prova typiska och läckra italienska rätter! Vår avsikt är att bjuda in en producent som får presentera sina viner under middagen.

 

Dag 8 – Catania och arrivederci!

3_CataniaEfter frukosten och utcheckning besöker vi Siciliens näst största stad, Catania. På 1600-talet skakades Catania av ett vulkanutbrott och en jordbävning som jämnade staden med marken. Staden byggdes upp igen med storslagna byggnader där man använde den lava som hade ödelagt staden. Vi har en en för staden licensierad guide som tar oss till Piazza Duomo och titta på den blågrå barockfasaden till Catanias katedral, som byggts av vulkansten. Inuti kan du titta på ett kapell som hyser helgonet Agatas kvarlevor. Runt torget ligger andra storslagna byggnader som S:ta Agatas klosterkyrka och Palazzo degli Elefanti, som är stadens rådhus. Vi går även genom de för staden välkända gatorna Via Crocfieri och Piazza Università. Det ges därpå tid för lunch på egen hand och vi har givetvis tips att ge. Du kan också ägna dig åt mer shopping på närliggande Via Etnea, stadens främsta shoppingstråk, med moderna varuhus och exklusiva klädmärken. Strax intill finns den lummiga trädgården Bellini och här kan man njuta av en lugn stund bland växter, träd, statyer och fontäner. Här ges även tid för att inta en lunch på egen hand. Därpå tar vi oss till flygplatsen och säger – arrivederci, på återseende!

 

Reseinformation

3-1o oktober 2020

3-Bolgherisnacks

I resans pris ingår:

    • Direktflyg Arlanda-Catania med Norwegian
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • Fyra nätter med del i dubbelrum* på femstjärniga Esperia Palace (frukost ingår)
    • Tre nätter med del i dubbelrum* på fyrstjärniga Il Piccolo Giardino (frukost ingår
    • Inträde på hotellets Spa-avdelning 1 dag
    • Matlagningskurs med siciliansk stjärnkock
    • Elva olika vinprovningar
    • Il Gran Finale, middag med blindprovning av 10 olika viner från området
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom två middagar samt en lunch
    • Provning av honung och andra sicilianska specialiteter
    • Chokladprovning
    • Guidat besök på vulkanen Etna
    • Guidat besök i Taormina
    • Guidat besök i Catania
    • Skandinaviska guider under hela resan
    • Engelsktalande lokal guide under hela resan

Resans pris är 25 990 kr

 

Övrig information:

Ni har möjlighet att köpa viner på ett antal av de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige.

*Tillägg för enkelrum är 3 400 kr.

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation
Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 2 500 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i för-och efternamn så som de står i ert pass.

 

Resenär 1

Fler än en resenär

Vald resa

Resenär 2

Avresa