Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Ribera Del Duero och Riojaresa

Upplev två av Spaniens kultförklarade vinregioner Rioja och Ribera del Duero tillsammans med oss!

Vi besöker noggrant utvalda restauranger och möter flera av våra egna producenter och passionerade vinmakare på olika vingårdsbesök. Allt detta i väldigt vackra miljöer och omgivningar. Vi har med omsorg valt ut två genuina, högklassiga och charmiga boenden, ett i hjärtat av Ribera del Duero och ett i en av de vackra byarna i Rioja. En lokal sommelier håller vinprovning på det högt belägna och vackra slottet i Peñafiel. 

Vi håller tre vinmakarluncher i unika och underbara miljöer hos våra egna producenter Carmelo Rodero, Bosque de Matasnos och La Emperatriz. Vi provar även Dominio del Benditos kraftiga viner från Toro.

Detta är några av de upplevelser som väntar er under vårens resa som guidas av oss från Vinupplevelser. För att ni skall kunna lära känna området på riktigt har vi även en lokal guide som visar oss det som man normalt inte hittar.

I Rioja bor vi i  den idylliska och logistiskt väl valda byn San Vicente de La Sonsierra. Vår klassiska ”La Gran Final” hålls på La cueva de Dona Isabela där vi håller en provning med tio högklassiga viner efter en härlig middag. 

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken. Allt ingår i resans pris förutom en middag i Valladolid.

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-35%.

Vi garanterar en upplevelse utöver det vanliga. Koppla av, njut och smaka på det genuina Spanien.

Bienvenido!

Dag 1 – Ribera del Duero med boende i en ombyggd kvarn samt introduktion till Toro

Vid lunchtid anländer vi på Madrids flygplats och sätter direkt kompassen mot Ribera del Duero. På vägen intar vi en lunch i Segovia på Restaurante Jose Maria. Denna restaurang har ett mycket gott anseende och här avnjuts en lokal kastiliansk comida (måltid). Vi har som vanligt tagit med oss egna och passande matviner vilket blir ett första smakprov på vad som kommer under resan. Mätta och belåtna fortsätter vår färd mot vårt posada (boende), Fuente de la Aceña. Här tas vi emot med öppna armar av den charmiga och serviceinriktade Azucena.

3-Posada-Fuente

Fuente de la Aceña är ett mysigt hotell beläget i Quintanilla de Onesimo som bokstavligen ligger bredvid floden Duero. I denna restaurerade 300 år gamla kvarn trivs vi med elegant boende och deras egen gourmetrestaurang. Rummen har egen balkong med utsikt över floden Duero.  Det finns också en bar med terrass och en bekväm lounge med öppen spis.

Ribera del Duero är en av Spaniens främsta vinregioner och ligger i Castilla y Leon på den iberiska halvön i nordvästra Spanien. Området ligger på relativt hög höjd och är välsignat med ett fantastiskt mikroklimat med varma, solrika dagar och kalla nätter. Temperaturen kan falla med upp till 16 grader nattetid. Den bästa jorden är rik på kalk, och många odlingar kan stoltsera med gamla vinstockar.

Innan kvällens gemensamma vinmakarmiddag finns det tid att bekanta sig med omgivningarna eller kanske ta en behövlig siesta. I hotellets populära restaurang träffar vi chefskocken Pedro de Rodrigo som lagar kreativa rätter baserade på färska och lokala råvaror. Middagens huvudnummer är den härligt halvgalna fransosen Antony Terryn som presenterar sina kraftfulla viner från Toro. För Antony var det kärlek vid första ögonkastet när han kom till Toro. Han investerade sina pengar och förverkligade sin dröm genom att förvärva ekologiska vinmarker, fria från vinlus med enastående gamla oympade vinrankor. Hans vingård, Dominio del Bendito, rosas i såväl spanska som internationella vinguider och tillhör den absoluta toppen i Toro.

Dag 2 – Skogen som dödar åsnor, Aalto och tapaskväll i Valladolid

3-vinedo

Efter en stärkande frukost beger vi oss till  kultförklarade Bodegas Aalto som startade 1999 av Mariano García och Javier Zaccagnini. Mariano var under 30 år vinmakare på enligt många Spaniens främsta vinproducent, Vega Sicilia, och Javier var chef för konsortiet i Ribera del Duero mellan 1992 och 1998. Idag äger man 43 hektar vingårdar i de bästa områdena och en del av stockarna är 100 år gamla. Vi får en rundvandring i de moderna och imponerande byggnaderna och därpå bjuds vi på viner som hyllas år efter år av Robert Parker och andra vinskribenter.

3-JaimeNu är det dags för ett besök hos den originelle Jaime Postigo Gómez. Han är ägare till vinhuset Bosque de Matasnos som betyder ”skogen som dödar åsnor”. Jaime förklarar säkert bakgrunden till namnet när han visar oss sina vinmarker. Detta är en relativt ny producent i området som gör två Ribera viner av högsta klass på druvorna Tempranillo och Merlot. Vinerna har nyligen fått 96 respektive 94 poäng i Guía Peñin. Jaime och hans familj dukar upp en lunch åt oss ute på familjens ägor i spansk barbacoa stil. Det bjuds på njutning av god mat så väl som av härliga personligheter, vackra omgivningar och utsökta viner. Det är vår övertygelse att detta unika inslag erbjuder upplevelser och intryck som ni länge kommer att minnas.

3-Castillo-Penafiel

Efter detta besök och långlunch beger vi oss till Castillo de Peñafiel, som är ett vackert beläget slott med en hänförande panoramautsikt. Slottet byggdes år 1013 av greven av Kastilien. Denna medeltida fästning förklarades till nationalmonument 1917 och är idag en symbol för viner från Ribera del Duero. I ett av tornen håller slottets egen sommelier, Miguel Angel Benito Rodriguez, en provning på tre olika prisbelönta viner från Castilla y León samt ett vin speciellt utvalt av Miguel.

På kvällen tar vi oss till förföriska Valladolid som är Castilla y Leóns huvudstad och lite av ett Mecka för spansk plockmat, s k tapas. Ni ges möjligheten att utforska den livfulla gamla staden med mysiga Plaza Mayor och kyrkan La Antigua. Vi förser er med vår egenkomponerade ”tapaskarta”, med lokala tapasrestauranger som vi anser ha det lilla extra och släpper loss er på en spansk tapasrunda.

Dag 3 – Vizcarra, vinmakarlunch hos Rodero och llegada Rioja

3-VizcarrafamilyEfter frukost och utcheckning har vi två pärlor till att upptäcka innan vi fortsätter mot La Rioja. Vi åker till vår egen producent Vizcarra. Idag äger och driver Juan Carlos Vizcarra gården och han är även vinmakare. Sedan 2007 använder man sig av gravitation istället för pressar och detta för att uppnå mer kraftiga aromer och mjuka tanniner. Vinerna får mycket höga poäng kontinuerligt av Robert Parker och även Spaniens ledande vinguide Guia Penin gav Vizcarra 95 poäng för ett av toppvinerna och endast bjässarna fick högre med 96 och 97 poäng.

3-RoderofamilyEtt stenkast bort väntar vår egen topproducent Carmelo Rodero och deras moderna vingård. Carmelo sålde tidigare sina druvor till bl a mytomspunna Vega Sicilia. Men för ca 20 år sedan förstod han att med denna höga kvalitet på druvor, var det bättre att producera egna viner. Protagonisten bland druvorna är Tempanillo och de flesta vinerna innehåller även vanligtvis 5-10% Cabernet Sauvignon. Carmelos ägor ligger i Pedrosa på ca 600-700 meters höjd och på den norra sidan vilket enligt de flesta experter är de bästa markerna i Ribera del Duero. Husets viner hyllas i internationella och nationella vinguider såsom t ex Robert Parker och Guía Penin. Under 2013 blev ett av vinerna dessutom belönat med den prestigefulla utmärkelsen ”Spaniens bästa röda vin” av spanska jordbruksdepartementet. Carmelos vackra döttrar, Beatriz och Maria, tar hand om oss under detta besök där vi avnjuter en deliciös provinsiell lunch. Maten tillagas i husets egna cocina och till detta avnjuter vi husets läckra och publika viner.

3-San-VicenteNu styr skutan mot Spaniens och en av världens mest kända vinregioner, Rioja som står för ca 40% av landets vinproduktion. Namnet kommer efter Rio Oja (floden Oja) och här satsas det intensivt på kvalitet, både på druvor och viner. Vi checkar in på nyöppnade, gemytliga och för de flesta okända Casona del Boticario som ligger mitt i den trivsamma byn San Vicente de la Sonsierra.

3-CasonadelboticarioVårt boende erbjuder bra service, mycket charm och prydliga rum. Kvällens middag avnjuts på La Vieja Bodega som har högsta klass och är ett “Rekommenderat stopp” i Guide Michelin. Här erbjuds traditionellt lokalt kök och till middagen avnjuts Artadis viner som presenteras av Ana Rodrigues. Vi kan förvänta oss en intressant presentation då Artadi är rebeller i Rioja. De är den första producenten som brutit sig ur Riojas konsortium vilket skedde hösten 2015. Anledningen är flera, terroir är en väldigt viktig aspekt för Artadi samt att ej låta klassificeringsregler styra vinmakningen. Artadi vill vidare att det ska vara tillåtet att nämna vilken by vinet kommer från på etiketten, vilket är ett krav i andra viktiga vinregioner, och vilket skulle ge konsumenten värdefull information.

Dag 4 – Historisk producent, Rioja Alta och La Gran Final

3-Lacuesta Dagens första visit sker i Haro hos vår anrika producent Martinez Lacuesta. Med en historia som börjar redan 1895, tillhör denna producent inte bara historien om Rioja utan de har varit med och skapat den. Félix Martínez Lacuesta grundade bodegan redan som 21-åring och var förste president i Spaniens nationella samling av vinmakare och La Riojas vinsamfund. Idag är det den mycket sympatiska Luis Martínez Lacuesta som driver traditionen vidare och som stolt uppvisar den nya futuristiska bodegan som förvarar mäktiga 8 000 fat i källaren. Tillsammans med tapas provar vi husets ljuvliga viner som bl a fått höga betyg och omdömet “mer än prisvärda” i tidningen Munskänken.

3-La-EmperatrizBussen fortsätter därpå till en av våra egna producenter, La Emperatriz. Gården har fått sitt namn efter dess tidigare ägare Eugenia de Montijo, Napoleon den III fru, som införde Grand Cru systemet i Bordeaux år 1855. La Emperatriz har på kort tid byggt upp ett starkt varumärke för att producera Riojor av högsta kvalitet vilket ägaren Eduardo Hernaiz stolt berättar för oss. Eduardo och hans bror äger 100 hektar sammanhängande vinmark i Rioja Alta vilket är högst ovanligt. De har här även 80-åriga Garnacha- och Viura vinstockar. Även denna producent mer eller mindre prenumererar på högsta betyg i vinguider såsom Robert Parker, Guía Penin samt i Munskänken. Vi intar en gedigen vinmakarlunch och njuter av husets viner i en hjärtlig miljö.

Väl tillbaka i vår lilla by, San Vicente de la Sonsierra, rekommenderas ett besök hos den lokala slaktaren. Eller varför inte en ”paseo” i byn eller ett besök hos byns förnämliga vinbar, La III Estación. Denna ägs av en av de mest prestigefulla producenterna i Rioja, Bodega Contador.

3-DonaisabelaNu är det dags för vårt klassiska inslag, La Gran Final. Vi har  valt en pärla i den mysiga byn Casalarreina, nämligen restaurangen La cueva de Dona Isabela. Restaurangen är utan tvekan en av de bästa i Rioja och byggnaden är från 1600-talet. Den serviceinriktade och sympatiske ägaren Jorge Blanco bjuder på en aperitif i den mysiga “cuevan” (källaren). Med chefskocken Nicolas Fuentes i köket har vi en härlig kväll att se fram emot. Efter middagen är det dags för vår stora blindprovning av tio viner som alla har provats tidigare under resan. Upplevelsen förstärks säkerligen av era nya kunskaper och upplevelser som ni samlat på er under resan. Tillsammans skall vi på ett lättsamt sätt hitta vinet som erhåller titeln ”El Gran Vencedor” (den stora vinnaren)!

Dag 5 – Pittoreska Laguardia, den gamla bodegan samt hemresa…

3-LaguardiaEfter utcheckning besöker vi byn Laguardia som är en vacker medeltida by belägen högt uppe på en kulle. Laguardia var tidigare en viktig fästning där dess höga murar skyddade byn från morerna. Idag är centrum av byn stängd för biltrafik och ett populärt utflyktsmål för turister. Byn är full med mysiga trånga gränder och erbjuder en panoramautsikt över Rioja Alavesa. Vi tar en promenad i byn och nu finns tid för lite shopping. Lunchen intas på en av Riojas bästa restauranger som också är ett rekommenderat stopp i Guide Michelin, La Vieja Bodega. Denna gamla bodega är från 1700-talet och här erbjuds “cocina tradicional” med en kreativ twist och väl utvalda viner därtill.

Vi är övertygade om att kunna ha bidragit med några oförglömliga memorias under denna viaje.  Vi beger oss därefter till Bilbaos flygplats där vi säger hasta la vista – på återseende…!

Reseinformation

Resdatum för 2018 inom kort

från Köpenhamn och Arlanda

3-Riojavineyard

I resans pris ingår:

    • Flyg med KLM från Arlanda/Köpenhamn till Madrid och retur från Bilbao
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • Två övernattningar med del i dubbelrum* på hotell i Ribera del Duero
    • Två övernattningar med del i dubbelrum* på hotell i Rioja
    • Fem olika vinmakarmiddagar och luncher samt ytterligare fyra vinprovningar
    • Besök i Valladolid och Laguardia
    • La Gran Final, middag och blindprovning med tio av resans bästa viner
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom en tapaskväll i Valladolid
    • Skandinaviska guider under hela resan och lokal engelskspråkig guide

15 590 kr från Köpenhamn
15 890 kr från Arlanda

Tillval
Möjlighet att boka extradagar före eller efter schemalagd resa. Här kan vi hjälpa till med de flesta önskemål, t ex golf, fotboll eller opera. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har som kursetta fullgjort WSET-advanced, som är en internationell sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät.

Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som våra utvalda områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Övrig information:
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige.
*Tillägg för enkelrum är 1 300 kronor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation
Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 2 500 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i för-och efternamn så som de står i ert pass.

 

Resenär 1

Fler än en resenär

Vald resa

Resenär 2

Avresa