Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Ribera Del Duero och Riojaresa

Upplev två av Spaniens kultförklarade vinregioner Rioja och Ribera del Duero tillsammans med oss!

Vi besöker noggrant utvalda restauranger och möter flera av våra egna producenter och passionerade vinmakare på olika vingårdsbesök. Allt detta i väldigt vackra miljöer och omgivningar. Vi har med omsorg valt ut två genuina, högklassiga och charmiga boenden, ett i hjärtat av Ribera del Duero och ett i en av de vackra byarna i Rioja.

Vi besöker Aranda de Dueros kända källare där vi förses med historia och Cava!

En nyhet för 2019 är att välkomstlunchen intas i Unesco-staden Segovia med dess alldeles intilliggande berömda akvedukt!

Vi öppnar de “svåröppnade” dörrarna till en av Ribera del Dueros absolut bästa producenter, kultproducenten Bodegas Aalto och även kända Viña Pedrosa besöks. Vi håller två vinmakarluncher i unika och underbara miljöer hos våra egna producenter Carmelo Rodero och La Emperatriz. Vi provar även Dominio del Benditos fantastiska och kraftiga viner från Toro samt även trevliga Ribera del Duero viner från våra andra egna producenter i Ribera vid namn Bosque de Matasnos, Dominio de Cair Bodegas Trus. Samtliga uppskrivna med höga betyg av internationell press samt Munskänken!

Detta är några av de upplevelser som väntar er under vårens resa som guidas av oss från Vinupplevelser. För att ni skall kunna lära känna området på riktigt har vi även en lokal guide i respektive område som visar oss det som man normalt inte hittar.

I bedårande byn Laguardia får vi en guidad tur av en overkligt underhållande och kunnig guide. Detta följt av en lunch i byn!

En annan nyhet för 2019 är vårt boende i Rioja där vi numera bor på under augusti 2018 invigda och vackra Palacio Tondón i charmiga byn Briñas, beläget vackert med utsikt över Ebro-floden och vinmarker. Här håller vi även första måltiden i området med viner från “rebellen” Artadi. Energiska Lourdes tar hand om oss när vi besöker vår egna klassiska producent Martinez Lacuesta, även denna uppskriven i Munskänken!

Vår klassiska ”La Grande Finale” hålls på La cueva de Doña Isabela där vi håller en provning med tio av resans mest högklassiga viner efter en härlig middag. 

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Som vinimportör kan vi erbjuda en unik service med att leverera hem majoriteten av de viner vi provar under resan med en rabatt på mellan 20-30%.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Välkommen till Vinupplevelsers vinvärld!

 

 

 

Dag 1 – Unesco-staden Segovia, Ribera del Duero med boende i en ombyggd kvarn samt introduktion till Toro

3-Meson_candidoVid lunchtid anländer vi Madrids flygplats och sätter kompassen mot Ribera del Duero. På vägen intar vi en lunch i Segovia på Meson Candido. Denna restaurang har ett mycket gott anseende och här avnjuts en lokal kastiliansk comida (måltid). Denna måltid tas med utsikt över stadens berömda och vackra akvedukt, El Puente, som är det största romerska byggnadsverket i Spanien! Vi säger ¡Buen provecho (smaklig måltid)! Den välsmakande lunchen paras ihop med viner från Bodegas Trus. Namnet Trus står för Tierra- Roble-Uva-Sol, dvs jord-ek-druva-sol. Detta refererar till det mikroklimat som finns mellan Pesquera de Duero och Piñel de Abajo. Markerna ligger i en tringel mellan dessa byar på 800 meters höjd. Gården baserar sig på ett ”Chateau-tänk”. Samtliga viner har fått höga och bedömts som prisvärda i tidningen Munskänken! Även Guìa Peñin hyllar denna nya spännande producent. Mätta och belåtna fortsätter vår färd mot vårt posada (boende), Fuente de la Aceña. Här tas vi emot med öppna armar av en service minded personal.

3-Posada-Fuente

Fuente de la Aceña är ett mysigt hotell beläget i Quintanilla de Onesimo som bokstavligen ligger bredvid floden Duero. I denna restaurerade 300 år gamla kvarn trivs vi med elegant boende och deras egen gourmetrestaurang. Rummen har egen balkong med utsikt över floden Duero.  Det finns också en bar med terrass och en bekväm lounge med öppen spis.


Ribera del Duero
är en av Spaniens främsta vinregioner och ligger i Castilla y Leon på den iberiska halvön i nordvästra Spanien. Området ligger på relativt hög höjd och är välsignat med ett fantastiskt mikroklimat med varma, solrika dagar och kalla nätter. Temperaturen kan falla med upp till 16 grader nattetid. Den bästa jorden är rik på kalk, och många odlingar kan stoltsera med gamla vinstockar.

Innan kvällens gemensamma vinmakarmiddag finns det tid att bekanta sig med omgivningarna eller kanske ta en behövlig siesta. I hotellets populära restaurang träffar vi chefskocken Pedro de Rodrigo som lagar kreativa rätter baserade på färska och lokala råvaror. Middagens huvudnummer är den härligt halvgalna fransosen Antony Terryn som presenterar sina kraftfulla viner från Toro. För Antony var det kärlek vid första ögonkastet när han kom till Toro. Han investerade sina pengar och förverkligade sin dröm genom att förvärva ekologiska vinmarker, fria från vinlus med enastående gamla oympade vinrankor. Hans vingård, Dominio del Bendito, rosas i såväl spanska som internationella vinguider och tillhör den absoluta toppen i Toro. Senast i år fick han högsta betyg av samtliga Toro-viner av gurun Robert Parker!

Dag 2 – Kultproducenten Aalto, lunch hos vår Carmelo Rodero, Viña Pedrosa och ledig kväll

3-AaltoEfter en stärkande frukost öppnas de svåröppnade dörrarna hos närmast kultförklarade Bodegas Aalto som startade 1999 av Mariano García och Javier Zaccagnini. Mariano var under 30 år vinmakare på enligt många Spaniens främsta vinproducent, Vega Sicilia, och Javier var chef för konsortiet i Ribera del Duero mellan 1992 och 1998. Idag äger man 43 hektar vingårdar i de bästa områdena och en del av stockarna är 100 år gamla. Vi får en rundvandring i de moderna och imponerande byggnaderna och därpå bjuds vi på viner som hyllas år efter år av Robert Parker och andra vinskribenter.

3-RoderotrioNästa stopp blir i byn Pedrosa de Duero som har circa 100 invånare och hela sju vinproducenter. Vi besöker vår egen topproducent Carmelo Rodero och deras moderna vingård. Carmelo sålde tidigare sina druvor till bl a mytomspunna Vega Sicilia. Men för ca 20 årsedan förstod han att med denna höga kvalitet på druvor, var det bättre att producera egna viner. Protagonisten bland druvorna är Tempanillo och de flesta vinerna innehåller även vanligtvis 5-10% Cabernet Sauvignon. Carmelos ägor ligger i Pedrosa på ca 600-700 meters höjd och på den norra sidan vilket enligt de flesta experter är de bästa markerna i Ribera del Duero. Husets viner hyllas i internationella och nationella vinguider såsom t ex Robert Parker och Guía Penin. Tidigare blev ett av vinerna dessutom belönat med den prestigefulla utmärkelsen ”Spaniens bästa röda vin” av spanska jordbruksdepartementet. Carmelos vackra döttrar, Beatriz och Maria, tar hand om oss under detta besök där vi avnjuter en deliciös provinsiell lunch tillagad av familjen själva. Maten tillagas i husets egna cocina och till detta avnjuter vi husets fantastiskt läckra och publika viner.

Runt hörnet ankommer vi sedan Viña Pedrosa som är en “Sverige-bekant” då de har viner på Systembolaget. Energiska Pilar tar hand om oss i deras provningsrum där vi provar fyra av husets välrenommerade viner!

Väl tillbaka på “kvarnen” väntar en välförtjänt ledig kväll på hotellet. Kanske lockar ett glas rosado ute på terassen med ljudet från floden Duero och därpå en lättare måltid på hotellets trevliga restaurang…?

Dag 3 – Nya stjärnskottet Cair, källarna i Aranda, lunch med “skogen som dödar åsnor” och llegada vårt 1700-tals palats i Rioja

Efter frukost och utcheckning har vi två pärlor till att upptäcka innan vi fortsätter mot La Rioja. Först ut är gett besök  hos Bodegas Dominio de Cair. Detta är ett nytt, ambitiöst vinföretag och vår senaste producent från området. De kontrollerar 90 hektar och produktionen är 300 000 fl per år. Nyckelorden är äldre vinstockar och hög kvalitet! Gården återfinns i La Aguilera som kanske är Riberas del Dueros vackraste kommun. La Aguilera är känt för högsta kvaliteten enligt många då här återfinns mycket äldre vinstockar. Cair marker är belägda i sluttningar på 800-950 meters höjd över havet. Två av vinerna har fåt höga och prisvärda betyg i Munskänken och husets toppvin, Tierras de Cair, fick nyligen hela 95 p och Guldmedalj i Decanter.

3-Lagar_IsillaVi tar oss nu oss till Restaurante Lagar de Isilla som är beläget i centrum av Aranda de Duero. Det är ett rekommenderat stopp i Guide Michelin. Under byn finns kilometervis av underjordiska vinkällare som är sammankopplade. Dessa Cavas var förr det naturliga sättet att lagra och gömma vin och efter 59 trappsteg ner i källaren får vi en guidning av ägarinnan Beatriz som förklarar historien om Aranda och dess källare. Det tillhör inte vanligheterna att Beatriz öppnar källaren för allmänheten… Det serveras även en Cava samt en aptitretare i källaren. Därpå intar vi våra bord i restaurangen för en spansk almuerzo (lunch) med fokus på tapas. Första gången vi hörde talas om restaurangen var genom Maria Rodero (Bodegas Rodero) som anser att detta är Arandas bästa restaurang och tips från lokalbor ska man lyssna på anser vi… Till lunchen serveras två toppviner från Bosque de Matasnos, vilket betyder “skogen som dödar åsnor” på spanska… Detta är en producent som vi varit med sedan deras första årgång. Det känns stimulerande att ha hittat nya okända producenter som sedan blir hyllade i media. Toppvinet Edidion limitada fick under året 95 poäng och Guldmedalj i välrenommerade Decanter.

3-San-VicenteNu styr skutan mot Spaniens och en av världens mest kända vinregioner, Rioja som står för ca 40% av landets vinproduktion. Namnet kommer efter Rio Oja (floden Oja) och här satsas det intensivt på kvalitet, både på druvor och viner. Vi checkar in på nyöppnade, smakfullt renoverade och samtidigt pampiga Palacio Tondón i byn Briñas. Detta hotell öppnade så sent som augusti 2018 och vår lokala guide var snabb med att rekommendera detta nyrenoverade palats från 1700-talet. Här har vi en härlig utsikt över vinmarkerna Tondón och floden Ebro som ligger rinner förbi intill vårt hotell.
3-Palacio1Vårt boende erbjuder bra service, mycket charm och prydliga rum. Kvällens middag avnjuts på hotellet och härtill avnjuts Artadis viner. Vi kan förvänta oss en intressant presentation då Artadis viner är allmänt hyllade i vinpressen och de anses vara rebeller i Rioja. De var den första producenten som bröt sig ur Riojas konsortium vilket skedde hösten 2015. Anledningen är flera, terroir är en väldigt viktig aspekt för Artadi samt att ej låta klassificeringsregler styra vinmakningen. Artadi vill vidare att det ska vara tillåtet att nämna vilken by vinet kommer från på etiketten, vilket är ett krav i andra viktiga vinregioner, och vilket skulle ge konsumenten värdefull information.

Dag 4 – Mysiga Laguardia och La Grande Finale

3-LaguardiaBussens första anhalt blir den charmerande byn Laguardia som är en vacker medeltida by belägen högt uppe på en kulle. Laguardia var tidigare en viktig fästning där dess höga murar skyddade byn från morerna. Idag är centrum av byn stängd för biltrafik och ett populärt utflyktsmål för turister. Byn är full med mysiga trånga gränder och erbjuder en panoramautsikt över Rioja Alavesa. Vi får en guidad tur av den minst sagt entusiasmerande och energiska lokala guiden Javier. Javier är en härlig personlighet som under vår paseo återger Laguardias historia, kultur och traditioner. Javier har en härlig humor och därför vågar vi utlova några goda skratt. Turen avslutas med några goda glas och “chorizo fresco” i hans egna vinbutik. Lunchen intas därpå också i byn på mysiga Castillo Collado. Vi har som brukligt tagit med oss egna egna viner som avnjuts under lunchen!

Innan återkomst till vårt palats tar vi ett kortare stopp utanför Marqués de Riscal och dess fantastiska moderna arkitektritade byggnad. Denna byggnad ritades av Frank Gehry som även var arkitekten bakom bl a världsberömda Guggenheim museet i Bilbao.

3-DonaisabelaNu är det dags för vårt klassiska inslag, La Grande Finale. Vi har valt en pärla i den mysiga byn Casalarreina, nämligen restaurangen La cueva de Dona Isabela. Restaurangen är utan tvekan en av de bästa i Rioja och byggnaden är från 1600-talet. Den serviceinriktade och sympatiske ägaren Jorge Blanco bjuder på en aperitif i den mysiga “cuevan” (källaren). Med chefskocken Nicolas Fuentes i köket har vi en härlig kväll att se fram emot. Efter middagen är det dags för vår stora blindprovning av tio viner som alla har provats tidigare under resan. Upplevelsen förstärks säkerligen av era nya kunskaper och upplevelser som ni samlat på er under resan. Tillsammans skall vi på ett lättsamt sätt hitta vinet som erhåller titeln ”El Gran Vencedor” (den stora vinnaren)!

Dag 5 – Historiska Lacuesta, lunch hos kejsarinnan samt hasta luego…

3-LacuestaEfter utcheckning tar vi oss till Haro hos vår anrika producent Martinez Lacuesta. Med en historia som börjar redan 1895, tillhör denna producent inte bara historien om Rioja utan de har varit med och skapat den. Félix Martínez Lacuesta grundade bodegan redan som 21-åring och var förste president i Spaniens nationella samling av vinmakare och La Riojas vinsamfund. Idag är det den mycket sympatiska Luis Martínez Lacuesta som driver traditionen vidare och som stolt uppvisar den nya futuristiska bodegan som förvarar mäktiga 8 000 fat i källaren. Den teatraliska och energiska Lourdes tar hand om oss under besöket. Tillsammans med tapas provar vi husets ljuvliga viner som bl a fått höga betyg och omdömet “mer än prisvärda” i tidningen Munskänken.

3-La-EmperatrizBussen fortsätter därpå till ytterligare en av våra egna producenter, La Emperatriz. Gården har fått sitt namn efter dess tidigare ägare Eugenia de Montijo, Napoleon den III fru, som införde Grand Cru systemet i Bordeaux år 1855. La Emperatriz har på kort tid byggt upp ett starkt varumärke för att producera Riojor av högsta kvalitet vilket ägaren Eduardo Hernaiz stolt berättar för oss. Eduardo och hans bror äger 100 hektar sammanhängande vinmark i Rioja Alta vilket är högst ovanligt. De har här även 80-åriga Garnacha- och Viura vinstockar. Även denna producent mer eller mindre prenumererar på högsta betyg i vinguider såsom Robert Parker, Guía Penin samt i Munskänken. Vi intar en gedigen vinmakarlunch och njuter av husets viner i en hjärtlig miljö.

3-Palacio2Vi är övertygade om att kunna ha bidragit med några oförglömliga memorias under denna viaje. Vi beger oss därefter till Bilbaos flygplats där vi säger hasta la vista – på återseende…!

Reseinformation

18-24 oktober

från Arlanda eller Kastrup

3-Riojavineyard

I resans pris ingår:

    • Flyg med KLM från Arlanda/Köpenhamn till Madrid och retur från Bilbao
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • Två övernattningar med del i dubbelrum* på hotell i Ribera del Duero
    • Två övernattningar med del i dubbelrum* på hotell i Rioja
    • Fyra olika vinmakarmiddagar och luncher samt ytterligare fyra vinprovningar
    • Guidat besök i Laguardia
    • La Gran Final, middag och blindprovning med tio av resans bästa viner
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom en middag under en ledig kväll
    • Skandinaviska guider under hela resan och lokal engelskspråkig guide

19 390 kr 

Övrig information:

Möjlighet att boka extradagar före eller efter schemalagd resa. Här kan vi hjälpa till med de flesta önskemål, t ex golf, fotboll eller opera. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

*Tillägg för enkelrum är 2 400 kronor.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet. Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Tillval
Möjlighet att boka extradagar före eller efter schemalagd resa. Här kan vi hjälpa till med de flesta önskemål, t ex golf, fotboll eller opera. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

 

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Bokningsinformation
Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 2 500 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i för-och efternamn så som de står i ert pass.

 

Resenär 1

Fler än en resenär

Vald resa

Resenär 2

Avresa