Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Prioratresa under vinfestivalen i Falset

Vi är ytterst stolta över att kunna erbjuda denna resa till Priorat. Detta är kanske den mest unika resan vi hittills fått chansen att arrangera och extra passande är det givetvis då Priorat är “Årets vinort” 2016 i Munskänken! Under dessa dagar är det “festa” i Priorat med vinfestival och mycket aktiviteter. Unika detaljer är t ex “provning med vargarna” i Gratallops, en annan provning med de kvinnliga vinmakarna i Gratallops, byn Torrojas producenter presenterar sina viner på vårt hotell och vi upplever den årliga vinfestivalen i Falset. Allt detta kombineras med vårt ordinarie reseprogram i området.

Vi vill visa er det äkta och genuina Priorat, ni kommer att prova områdets kultviner, äta på de bästa restaurangerna och uppleva vackra omgivningar.  Ni får se och känna på den unika terroir som är karakteristisk för området, s k llicorella och se vingårdar med 100-åriga gamla vinstockar. Vi besöker klostret Escala dei där historien om Priorat en gång startade. Vi möter våra egna producenter Celler Joan Simo, Celler Castellet, Clos Galena samt protagonisten Clos l`Obac med den karismatiska Carles Pastrana. Vi provar områdets egen olivolja i mysiga byn Siurana och gör ett besök i den lilla 1100-tals byn Porrera.

Detta är några av de upplevelser som väntar er under vårens resa som guidas av oss på Vinupplevelser. För att ni skall kunna lära känna området på riktigt finns även Rachel, vår guía local, med på resan. Resan inleds med en heldag i trendiga Barcelona med övernattning och på kvällen en middag på den väl utvalda restaurangen Gresca.

Vårt klassiska reseinslag ”La Gran Final” hålls i hotellets vinkällare med 10 högklassiga viner efter en lång och härlig middag.

Vi besöker en av Spaniens främsta producenter, vår egen lilla Cava-producent, Castell Sant`Antoni. 

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-35%.Vårt reseprogram är sk rekommenderad resa, av Munskänkarnas tidning.

Vi garanterar en upplevelse utöver det vanliga. Koppla av, njut och smaka på det stolta Katalonien.

Benvinguts a Catalonia!

Dag 1 – Benvinguts a Barcelona 

3-BarcelonaVi anländer till centrala Barcelona med flyg och checkar in på vårt hotell, Room Mate Pau, som ligger 100 meter från berömda Las Ramblas. Här får ni tid att på egen hand eller med vår hjälp njuta av Barcelonas storstadspuls under eftermiddagen. Kanske shopping på Corte Ingles på Plaça de Catalunya eller på berömda Las Rambla lockar.

Ett smidigt alternativ är att hoppa upp på en av de dubbeldäckare som tar er runt till de mest kända sevärdheterna såsom Sagrada Familia, Museo Picasso, Park Güell, Olympiastadion med mera. För många är staden synonymt med Antoni Gaudí och hans arkitektur. Hans bästa och oavslutade verk, Sagrada Famillia, är givetvis ett bra alternativ att besöka.

På kvällen går vi på den stilfulla paradgatan Passeig de Gràcia. Bl a passerar vi två av Gaudìs huvudattraktioner, Casa Batlló och Casa Milà.  Vi avnjuter en gourmetmiddag på Gresca där vi på ett långbord uppehåller hela restaurangen för oss själva och med Rafa Penya i köket är vi säkra på att något välsmakande och spännande väntar. Till maten serveras vi viner från Carmelo Rodero och La Emperatriz vilket är två av våra ytterst populära producenter från Ribera del Duero samt Rioja.

Dag 2 – Viatge al Priorat

3-Porrera

Efter frukost inleds vår ”Viatge al Priorat” (Priorat-resa) då vår buss tar oss till producenten Ferrer Bobet som är vårt första stopp i Priorat. Vi ankommer till en imponerande futuristisk byggnad belägen på en kulle med en vacker utsikt. Vi kallar platsen för örnnästet. Ägarna är Sergi Ferrer-Salat samt Raül Bobet som tidigare varit teknisk chef på Miguel Torres och producenten anses av många vara en av de mest intressanta i Priorat. Vi provar husets populära viner. Efter en kort busstur beger vi oss vidare till den charmiga byn Porrera.

Porrera är från 1100-talet och belägen i en dal omgiven av vinmarker i branta sluttningar, s k costers. Här bor knappt 500 invånare och 13 vinproducenter har sina “cellers” i byn. Vi släpps av på Plaça de Catalunya vilket ligger nära restaurangen där vi kommer att äta lunch och som man ej når med vår buss. Porrera består nämligen av mysiga och smala smågator som byggts innan det fanns bilar och bussar. Vår lokala guide Rachel möter upp oss och vi är stolta över att ha med henne för att ge våra gäster en ”toc local” (lokal touch). Rachel kommer från England och hon fann kärleken i Spanien och blev snabbt förälskad i Priorat. Hon har bidragit till att göra detta program svårslaget innehållsrikt samt ”äkta”.

Ni förses med ett glas Priorat, lokala kartor och Rachel introducerar oss till området som bl a ansökt om att bli ett världsarv hos Unesco. Rachel är onekligen rätt person att berätta om det stolta Katalonien med sitt eget språk och där majoriteten av befolkningen önskar sin egen stat med självstyre och självständighet. Berikade med lokal kunskap sätter vi oss till bords på Restaurant La Cooperativa. Detta lokala vattenhål är beläget mitt i Porrera och drivs av Mia och Litus. Mias matkonster är frukten av inspiration från sin mormors kokbok men hon har även bott och arbetat i både Barcelona och London, där hon inhämtat kunskap från det internationella och exotiska köket. Bröderna Jordi och Xavi Castellet tillbringar lunchen med oss och beskriver sina fantastiska viner på aningen knagglig engelska. De har en blygsam produktion om ca 13 000 flaskor per år fördelat på 3 olika viner som  bl a har fått mycket bra betyg i Munskänken. Ett av vinerna, Ferral, har även fått en guldmedalj i Decanter och husets toppvin Empit Selecció, som vi givetvis avnjuter, görs det endast 1 200 flaskor av per år.

Efter en lång och mättande lunch tar vi på oss solglasögonen och beger oss ut i Priorats berömda och unika vinmarker. Nu tas vi om hand av Jordi Castellet, Gerard som driver Celler Joan Simo, som tillsammans med Rachel berättar om sin produktion samt om den unika terroir som gjort Priorat till ett kultvin. Vi får se de 100-åriga gamla vinstockarna som ihop med llicorella, Priorats berömda skiffer med hög halt av järn, vilket förklarar det extremt låga skördeutaget. Dessa faktorer är grunden till den komplexitet, mineralitet och fyllighet som kännetecknar en riktig Priorat.

Vi kliver in hos Anna på Cal Compte i Torroja vilket är vårt utvalda boende. Anna köpte Cal Compte år 2000 tillsammans med sin man Joaquin och de har renoverat denna 1700-tals byggnad med stil, allt med tanke att ge återge byggnaden dess tidigare praktfullhet. Nu ges tid till en siesta eller en tur i byn. Torroja ligger i centrum av Priorat med ca 100 invånare och är en liten mysig by med kullerstensgator. Byn har fått sitt namn efter ett tidigare morisk vakttorn, s k Torre Roja, det röda tornet.

3-Prioratpruning

Kvällens middag avnjuts på hotellet och det är Gerard Batllevell som visade oss sina vinmarker som är i centrum när han presenterar sina viner under middagen. Vi provar fyra viner som fått trevliga recensioner i vinvärlden, bl a i tidningen Munskänken. Ett av dessa vann under november 2015 en blindprovning av Decanter med hela 100 olika Priorat-viner. Kvällens sista vin produceras i 588 flaskor per år och är husets toppvin, Les Eres Especial.

Dag 3 – Clos l`Obac, klostret Escala dei och “fri kväll”

3-Scaladei

Clos l`Obac är första stoppet efter frukost på hotellet. Detta är och var en av protagonisterna bakom det s k ”Nya Priorat” då man tillsammans med några andra av dagens producenter 1989 producerade den första årgången av vad som idag kännetecknar vinet Priorat. Vi provar fyra högklassiga viner ihop med ägaren Carles Pastrana. Har Carles vaknat på rätt sida kan det bli något bonusvin…

3-Llicorella

Nästa stopp är ett besök på klostret Cartoixa d’Escala dei. Här började historien om Priorat och där både vinet och området fick sitt namn efter klosterchefen, s k Prior. Scala dei betyder Guds trappa och det var på denna plats en fåraherde en gång drömde att han såg en trappa upp till Gud där änglar klättrade fram och tillbaka. Det var på dessa branta backar munkarna producerade Priorats första viner. Nu är det dags för lunch och provning i byn Gratallops hos producenten Clos Figueras som ägs av engelsmannen Christopher Cannan. Christopher var tidigare en vinhandlare som sålde vin från världens alla hörn. Han föll för Priorat på 80-talet och köpte gården 1997. Redan år 2001 gav Robert Parker detta nya vin 96 poäng. Tala om debut…

Sen eftermiddag tar bussen tar oss tillbaka till vårt hotell där en “fri kväll” väntar. Middag kan t ex avnjutas på hotellet eller på restaurang Cal Joc i byn.

 

3-Torroja-church

Dag 4 – Kvinnliga vinmakare, vinfestival i Falset och provning med vargarna

Efter en stabil frukost tar vi oss tillbaka till Clos Figueras i Gratallops som vi besökt dagen innan. Idag väntar här en provning som på katalanska kallas “Tast amb dones” (provning med kvinnor). Denna provning hålls en gång per år och det är lördagen under den pågående vinfestivalen i Falset. Det är en provning på en underbar terass med kvinnliga vinmakare, vilket det finns åtskilliga i Priorat. Några exempel på dem vi möter är Silvia Puig – En numeros Vermels, Diane Oçafrain – Mas Alta, Marta Rovira – Mas d’en Gil, Anne Josephine Cannan – Clos Figueras med flera…

3-FiraFalset

 

 

 

 

Mera vin och festa väntar oss när vi nu kommer till vinfestivalen i Falset. Detta är den årliga höjdpunkten i Falset och i hela Priorat där drygt 50 producenter serverar sina viner på byns gator. Vi förser er med biljetter och ett vinglas och sedan är ni redo för folkvimlet. Flera av Priorats främsta producenter finns representerade såsom t ex Alvaro Palacios, Bodegas Mas Alta, Celler masroig, Celler Joan Simo, Clos Figueras, Clos Galena, Clos Mogador, Costers del Priorat, Mas d’en Gil, Mas Martinet etcetera. I Falset ges även tid för att inta en lunch på egen hand och vi ger er tips på restauranger.

Vi beger oss tillbaka till vårt boende för en liten “migdiada” (siesta på katalanska). Under kvällen beger vi oss till Gratallops på nytt där “Tast am llops” väntar, vilket betyder provning med vargarna. Byns namn betyder nämligen ungefär klösande vargar. Även detta är en årlig provning under vinfestivalens dagar där många av byns producenter deltar. Eventet sker på ett torg på toppen av byn och förutom provning så är det live musik under kvällen. Vi beger oss därpå tillbaka till hotellet så ni kan äta en middag i vår by Torroja och kanske avnjuta en cervesa efter allt vin som inmundigats under dagen.

3-Gratallops

Dag 5 – Torrojas producenter, fantastiska Siurana och La Gran Final

Efter frukost väntar en provning på vårt hotell. Det är ytterligare en årlig traditionell provning som hålls på Cal Compte och som kallas “Tast de Cal Compte”. Det är producenterna från Torroja som erbjuder oss sina viner och några av de producenter som normalt medverkar är t ex Terroir al Limit, Combier-Fischer-Guerin, Celler Alcalà i Alcait, En Numeros Vermells. Därpå tar vi oss till den ytterst vackra byn Siruana där vi strövar runt i byn som var den sista moriska fästningen i Katalonien.

3-SiuranaSiurana ligger högst upp på en kulle med en hänförande utsikt. Siurana har en egen appellation för olivolja, PDO Siurana, och Rachel presenterar tre olika olivoljor för oss samt förkovrar oss i olivoljans värld och lär oss om den lokala ”juvelen” Arbequina i en mysig inramning. Lunchen avnjuts på Els Tallers som vi anser vara en riktig pärla som är en mycket modern restaurang, främst känd för sina avsmakningsmenyer. Här regerar ägarna Pau and Anäis som sköter det mesta. De möttes i Barcelona när de arbetade tillsammans på den tvåstjärniga Michelin-krogen Can Fabes. Under sen eftermiddag ges tid till lite avkoppling inför en av resans absoluta höjdpunkter. Vår producent Clos Galena presenterar sina utmärkta Priorater som gifter sig väl med maten. Glos Galena startades av Miguel Perez Cerrada som varit enolog och professor på ett universitet. Hans vision är att framställa väldigt självständiga viner och har gjort Clos Galena till sitt livsverk där han i harmoni med naturen framställer starkt präglade viner. Efter Siurana återvänder vi nu till vårt hotell för lite vila och uppladdning inför kvällens middag och La Gran Final.

3-FinaleVår La Gran Final håller vi på hotellet där vi avnjuter en lång middag som lyfts fram utav ett av våra finaste matviner. Vår klassiska stora blindprovning av 10 viner håller vi i hotellets imponerande källare. Alla viner har provats tidigare under resan och de serveras tillsammans med en rad passande ostar. Upplevelsen förstärks säkerligen av de nya kunskaper som ni samlat på er under resan och tillsammans skall vi på ett lättsamt sätt hitta vinet som erhåller titeln ”El Gran Vencedor” (den stora vinnaren)!

Dag 6 – Cavalunch med sympatiska Pere och adéu-siau

3-Pere-Cava

Efter en lite längre sovmorgon än normalt checkar vi ut, lämnar vårt vackra Priorat och tar bussen till byn Sant Sadurni d’Anoia, Cavans ”Mecka”.

Vi möter den trevliga ägaren till Castell Sant Antoni, Pere Canals, som stolt visar sin lilla välskötta celler. Castell Sant`Antoni producerar ca 60 000 flaskor Cava per år och tillhör den absoluta toppen i Spanien. Vi får en visit i källaren innan vi sätter oss till bords och provar hans prisbelönta bubblor till en passande lokal tapaslunch förberedd med kärlek av Peres dona Angela…

Mätta och belåtna är det sedan dags att bege oss till flygplatsen där vi säger adéu-siau – farväl!

Reseinformation 2016

27 april – 2 maj (FULLBOKAD)

från Landvetter, Arlanda eller Köpenhamn till Barcelona via Frankfurt t/r

3-Penedes

I resans pris ingår:

    • Flyg med Lufthansa från Landvetter, Arlanda eller Kastrup till Barcelona via Frankfurt t/r.
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan.
    • En natt med del i dubbelrum* på hotell i centrala Barcelona.
    • Fyra övernattningar med del i dubbelrum* på hotell i Priorat.
    • Elva olika vinprovningar.
    • La Gran Final, middag med blindprovning av 10 olika viner från området
    • Olivoljeprovning
    • vinprovningsbiljett till vinfestivalen i Falset
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom sammanfattat två luncher och två middagar.
    • Skandinaviska guider under hela resan och lokal engelskpråkig guide.

Pris:

17 490 kr från Arlanda
16 990 kr från Göteborg
17 990 från Köpenhamn

Tillval
Möjlighet att boka extradagar före eller efter schemalagd resa. Här kan vi hjälpa till med de flesta önskemål, t ex golf, fotboll eller opera. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har nyligen, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Övrig information och anmälan:
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige.
*Tillägg för enkelrum är 3 400 kronor.

I samband med anmälan sänder vi en faktura på en anmälningsavgift om 2500 kronor per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa. Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation
Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 2 500 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i för-och efternamn så som de står i ert pass.

 

Resenär 1

Fler än en resenär

Vald resa

Resenär 2

Avresa