Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Prioratresa under vinfestivalen i Falset

Vi är ytterst stolta över att kunna erbjuda denna resa till Priorat. Detta är kanske den mest unika resan vi hittills fått chansen att arrangera och som under 2019 arrangeras av oss för tredje gången! Under dessa dagar är det “festa” i Priorat med vinfestival och mycket aktiviteter. Flera olika unika detaljer upplevs under den här resan såsom “provning med vargarna” i Gratallops, provning med de kvinnliga vinmakarna i Gratallops, byn Torrojas producenter presenterar sina viner på mysiga Cal Compte, den årliga vinfestivalen i Falset med ett 50-tal producenter och vi besöker även Carineyna-kvällen i Porrera. Alla dessa godbitar kombineras med vårt ordinarie reseprogram i området.

Vi vill visa er det äkta och genuina Priorat, ni kommer att prova områdets kultviner, äta på de bästa restaurangerna och uppleva vackra omgivningar.  Ni får se och känna på den unika terroir som är karakteristisk för området, s k llicorella och se vingårdar med 100-åriga gamla vinstockar. Vi möter våra egna producenter Celler Joan Simo, Celler Castellet, Clos Galena (med bl a Nobel-vinet 2017)  samt “örnnästet” Ferrer Bobet. Vi provar områdets egen olivolja i mysiga byn Siurana och gör ett besök i den lilla 1100-tals byn Porrera.

Detta är några av de upplevelser som väntar er under vårens resa som guidas av oss på Vinupplevelser. För att ni skall kunna lära känna området på riktigt finns även Ania, vår guía local, med på resan. 

Resans första måltid intas på Rincon de Diego i Cambrils som innehar en stjärna i Michelin. Vårt klassiska reseinslag ”La Gran Final” hålls i Hostal Sports vinkällare med 10 högklassiga viner efter en lång och härlig middag.

Vi besöker en av Spaniens främsta bubbelproducenter, vår egen lilla Cava-producent, Castell Sant`Antoni. 

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-35%. Vårt reseprogram är sk rekommenderad resa, av Munskänkarnas tidning.

Vi garanterar en upplevelse utöver det vanliga. Koppla av, njut och smaka på det stolta Katalonien.

Benvinguts a Priorat en Catalonia!

Dag 1 – Michelinkrogen, Clos Galena med Nobel-vinet och Decanter-vinnaren 

Vi anländer till Barcelonas flygplats under förmiddagen. Vi sätter oss förväntansfulla i vår moderna luftkonditionerade buss på väg mot vårt vackra Priorat. Vår lokala guide Ania tar emot oss. Vi är stolta över att ha med henne för att ge våra gäster en ”toc local” (lokal touch).  Hon har bidragit till att göra detta program svårslaget innehållsrikt samt ”äkta”. På bussen förses vi med lokala kartor och Ania introducerar oss till området som bl a ansökt om att bli ett världsarv hos Unesco.

3-RinconPå vägen mot Priorat tar vi ett första stopp för lunch på Rincon de Diego i Cambrils på Costa Daurada. Denna restaurang har en stjärna i Michelin och guiden skriver bl a att Rincon de Diego erbjuder toppkvalitet på menyn och ett traditionellt kök med en modern twist. Vår producent, Clos Galena, är med oss under lunchen och presenterar sina viner till maten. Glos Galena startades av Miguel Perez Cerrada som varit enolog och professor på ett universitet. Tyvärr avled Miguel för ett par år sedan och hans fru driver vidare projektet med bl a sin kusin Enric Toral. Miguels vision var att framställa väldigt självständiga viner vilket sannerligen de lyckats med. Clos Galena producerar starkt präglade viner som hyllats av både internationella vinpressen och tidningen Munskänken. Bl a avnjuter vi vinet Formiga de Vellut (den sammetslena myran), som serverades till huvudrätten under Nobel-middagen 2017.Ägaren till Clos Galena, Merche, är god vän med ägaren till restaurangen varför vi kan erbjuda denna höjdpunkt i programmet.

Vi tar oss ner till Priorat och mitt i Priorats huvudstad Falset för incheckning. För denna specialresa har vi boenden på två olika hotell som ligger på gångavstånd från varandra. Vi har bedömt dessa likvärdiga och ni guidas till just ert boende. Nu ges tid till en siesta eller en tur i staden. Falset är en mindre stad med ca 3 000 invånare och dess centrum erbjuder en mysig promenad och trevliga caféer. Kanske en tur till vinmuseumet Castell del Vi kan locka?

På kvällen har vi gångavstånd till Restaurant Aspic som anses vara byns bästa restaurang. Ikväll är det sympatiska Gerard Batllevell som är i centrum när han presenterar sina viner under middagen. Vi provar fyra viner som fått trevliga recensioner i vinvärlden, bl a i tidningen Munskänken. Ett av dessa vann under november 2015 en blindprovning av Decanter med hela 100 olika Priorat-viner. Kvällens sista vin produceras i 588 flaskor per år och är husets toppvin, Les Eres Especial.

Dag 2 – “Örnnästet”, llicorella och Carinyena-festa i Porrera

 

3-BobetEfter frukost inleds vår ”Viatge al Priorat” (Priorat-resa) då vår buss tar oss till producenten Ferrer Bobet som är vårt första stopp i Priorat. Vi ankommer till en imponerande futuristisk byggnad belägen på en kulle med en vacker utsikt. Vi kallar platsen för örnnästet. Ägarna är Sergi Ferrer-Salat samt Raül Bobet som tidigare varit teknisk chef på Miguel Torres och producenten anses av många vara en av de mest intressanta i Priorat. Vi provar husets populära viner.

Efter denna upplevelse tar vi på oss solglasögonen och beger oss ut i Priorats berömda och unika vinmarker. Nu tas vi om hand av Ania. Ni förses med ett glas Priorat, lokala kartor och Ania introducerar oss till området som bl a ansökt om att bli ett världsarv hos Unesco. Även vinmakaren och ägaren till Celler Castellet, Jordi Castellet, Gerard som driver Celler Joan Simo som vi träffade igår, kommer och informerar om den unika terroir som gjort Priorat till ett kultvin.

3-PorreraVi får se de 100-åriga gamla vinstockarna som ihop med llicorella, Priorats berömda skiffer med hög halt av järn, vilket förklarar det extremt låga skördeutaget. Dessa faktorer är grunden till den komplexitet, mineralitet och fyllighet som kännetecknar en riktig Priorat. Berikade med lokal kunskap tar vi nu en kort busstur till den charmiga byn Porrera. Porrera är från 1100-talet och belägen i en dal omgiven av vinmarker i branta sluttningar, s k costers. Här bor knappt 500 invånare och 13 vinproducenter har sina “cellers” i byn. Vi släpps av på Plaça de Catalunya vilket ligger nära restaurangen där vi kommer att äta lunch och som man ej når med vår buss. Porrera består nämligen av mysiga och smala smågator som byggts innan det fanns bilar och bussar.

Vi sätter vi oss till bords på Restaurant La Cooperativa. Detta lokala vattenhål är beläget mitt i Porrera och drivs av Mia och Litus. Mias matkonster är frukten av inspiration från sin mormors kokbok men hon har även bott och arbetat i både Barcelona och London, där hon inhämtat kunskap från det internationella och exotiska köket. Bröderna Jordi och Xavi Castellet tillbringar lunchen med oss och beskriver sina fantastiska viner på aningen knagglig engelska. De har en blygsam produktion om ca 14 000 flaskor per år fördelat på 3 olika viner som  bl a har fått mycket bra betyg i Munskänken. Ett av vinerna, Ferral, har även fått en guldmedalj i Decanter och husets toppvin Empit Selecció, som vi givetvis avnjuter, görs det endast 1 800 flaskor av per år. Därpå tar vi oss tillbaka till vårt boende i Falset för några timmar på egen hand.

3-Porrera-tastPå kvällen tar vi oss tillbaka till byn Porrera för en “Carinyena-kväll”. Porrera är känt för sin excellenta kvalitet på Carinyena-druvan. Detta är ett traditionellt event som endast äger rum under vinfestivalen. Det innebär att denna mysiga bys samtliga 15 producenter har tagit fram vars ett Carinyena-fat som vi får möjligheten att prova, hårt arbete väntar således… Det är också mat och livemusik inkluderat och vi vågar utlova “festa” i Porrera.

 

Dag 3 –  Kvinnliga vinmakare, Fira del Vi och “provning med vargarna”

3-LlicorellaEfter en stabil frukost tar vi oss till Clos Figueras i byn Gratallops. Här väntar en provning som på katalanska kallas “Tast amb dones” (provning med kvinnor). Denna provning hålls en gång per år och det är lördagen under den pågående vinfestivalen i Falset. Det är en provning på en underbar terass med kvinnliga vinmakare, vilket det finns åtskilliga i Priorat. Några exempel på dem vi möter är Silvia Puig – En numeros Vermels, Diane Oçafrain – Mas Alta, Marta Rovira – Mas d’en Gil, Anne Josephine Cannan – Clos Figueras med flera…

3-VinfestivalMera vin och festa väntar oss när vi nu kommer till vår by Falset, där nu Fira del Vi (vinfestivalen) i Falset börjar. Detta är den årliga höjdpunkten i Falset där drygt 50 producenter serverar sina viner på byns gator. Vi förser er med biljetter och ett vinglas och sedan är ni redo för folkvimlet. Flera av Priorats främsta producenter brukar finnas representerade såsom t ex Alvaro Palacios, Bodegas Mas Alta, Celler Masroig, Celler Joan Simo, Clos Figueras, Clos Galena, Clos Mogador, Costers del Priorat, Mas d’en Gil, Mas Martinet etcetera. I Falset ges även tid för att inta en lunch på egen hand och vi ger er tips på restauranger. Vi har nu “fri tid” fram till kvällen som tillbringas i Gratallops. “Tast am llops” väntar på oss, vilket betyder provning med vargarna. Byns namn betyder nämligen ungefär klösande vargar. Även detta är en årlig provning under vinfestivalens dagar där många av byns producenter deltar. Detta är byn där den moderna vinsagan om Priorat startade med “The Big Five”. Dessa producenter brukar närvara denna kväll. Eventet sker på ett torg på toppen av byn och förutom provning så är det live musik under kvällen. Viss förtäring ingår med våra biljetter under kvällen i Gratallops men för de extra hungriga kanske det kan behövas lite påfyllning när vi återkommer till Falset. Detta bekostas i sådana fall själv.

Dag 4 – Torrojas producenter, fantastiska Siurana och La Gran Finale

Efter frukost väntar en provning på Cal Compte i Torroja. Det är ytterligare en årlig traditionell provning och som kallas “Tast de Cal Compte”. Det är producenterna från Torroja som erbjuder oss sina viner och några av de producenter som normalt medverkar är t ex Terroir al Limit, Combier-Fischer-Guerin, Celler Alcalà i Alcait, En Numeros Vermells.

3-SiuranaDärpå tar vi oss till den ytterst vackra byn Siurana där vi strövar runt i byn som var den sista moriska fästningen i Katalonien. Siurana ligger högst upp på en kulle med en hänförande utsikt. Siurana har en egen appellation för olivolja, PDO Siurana, och Rachel presenterar tre olika olivoljor för oss samt förkovrar oss i olivoljans värld och lär oss om den lokala ”juvelen” Arbequina i en mysig inramning. Lunchen avnjuts på Els Tallers som vi anser vara en riktig pärla som är en mycket modern restaurang, främst känd för sina avsmakningsmenyer. Här regerar ägarna Pau and Anäis som sköter det mesta. De möttes i Barcelona när de arbetade tillsammans på den tvåstjärniga Michelin-krogen Can Fabes. Till maten serveras viner som ej är fastställda. Vi beger oss tillbaka till vårt boende för en liten “migdiada” (siesta på katalanska) och uppladdning inför kvällens middag och La Gran Final..

3-FiraFalsetVår La Gran Final håller vi på Hostal Sports i Falset där vi avnjuter en lång middag som lyfts fram utav ett av våra finaste matviner. Vår klassiska stora blindprovning av 10 viner håller vi i hotellets imponerande källare. Alla viner har provats tidigare under resan och de serveras tillsammans med en rad passande ostar. Upplevelsen förstärks säkerligen av de nya kunskaper som ni samlat på er under resan och tillsammans skall vi på ett lättsamt sätt hitta vinet som erhåller titeln ”El Gran Vencedor” (den stora vinnaren)!

Dag 5 – Cavalunch med sympatiska Pere och adéu-siau

3-Pere-Cava

Efter en lite längre sovmorgon än normalt checkar vi ut, lämnar vårt vackra Priorat och tar bussen till byn Sant Sadurni d’Anoia, Cavans ”Mecka”.

Vi möter den trevliga ägaren till Castell Sant Antoni, Pere Canals, som stolt visar sin lilla välskötta celler. Castell Sant`Antoni producerar ca 80 000 flaskor Cava per år och tillhör den absoluta toppen i Spanien. Vi får en visit i källaren innan vi sätter oss till bords och provar hans prisbelönta bubblor till en passande lokal tapaslunch förberedd med kärlek av Peres dona Angela…

Mätta och belåtna är det sedan dags att bege oss till flygplatsen där vi säger adéu-siau – farväl!

Reseinformation 2019

2-6 maj (fullbokad)

från Arlanda eller Köpenhamn till Barcelona via Frankfurt t/r

3-Penedes

I resans pris ingår:

    • Flyg med Lufthansa från Arlanda eller Kastrup till Barcelona via München t/r
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • Fyra övernattningar med del i dubbelrum* på hotell i Priorat
    • Tolv olika vinprovningar
    • La Gran Final, middag med blindprovning av 10 olika viner från området
    • Olivoljeprovning
    • Biljetter till samtliga evanemang enligt program under vinfestivalen i Falset
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom sammanfattat en lunch och eventuellt en middag (Se under reseprogrammet “Dag 3″)
    • Skandinaviska guider under hela resan och lokal engelskspråkig guide

Pris:
17 690 kr
från Arlanda eller Köpenhamn
 

Tillval
Möjlighet att boka extradagar före eller efter schemalagd resa. Här kan vi hjälpa till med de flesta önskemål, t ex golf, fotboll eller opera. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har nyligen, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Övrig information och anmälan:
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige.

Då resan endast anordnas en gång per år samt att efterfrågan är mycket stor så är antalet platser högre än vid våra normala resor och därmed fastställd till 30 maximalt gäster.

*Tillägg för enkelrum är 1 500 kronor.

I samband med anmälan sänder vi en faktura på en anmälningsavgift om 2500 kronor per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa. Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation
Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 2 500 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i för-och efternamn så som de står i ert pass.

 

Resenär 1

Fler än en resenär

Vald resa

Resenär 2

Avresa