Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Prioratresa under vinfestivalen i Falset samt Barcelona

Vi är ytterst stolta över att kunna erbjuda denna resa till Priorat och Barcelona. Detta är kanske den mest unika resan vi hittills fått chansen att arrangera och som under 2020 arrangeras av oss för fjärde året! Förmodligen är vi den enda researrangören som har möjlighet att organisera den här resan då området har ytterst begränsat med hotellrum. Under dessa dagar är det “festa” i Priorat med vinfestival och mycket aktiviteter. Flera olika unika detaljer upplevs under den här resan såsom “provning med vargarna” i Gratallops, provning med de kvinnliga vinmakarna, den årliga vinfestivalen i Falset med ett 50-tal producenter och vi besöker även Carineyna-kvällen i charmiga 1100-tals byn Porrera. Alla dessa godbitar kombineras med vårt ordinarie reseprogram i området.

Vi inleder med ett dygn i heta Barcelona där vi bor på fyrstjärniga Condes de Barcelona med en härlig takterass och pool, beläget på paradgatan Passeig de Gracia. Vi njuter på egen hand i storstadsvimlet och vi intar en välkomstmiddag på Gresca där toppviner från Ribera del Duero och producenten Carmelo Rodero avnjuts!

Vi vill visa er det äkta och genuina Priorat, ni kommer att prova områdets kultviner, äta på de bästa restaurangerna och uppleva vackra omgivningar.  Ni får se och känna på den unika terroir som är karakteristisk för området, s k llicorella och se vingårdar med 100-åriga gamla vinstockar. Vi möter våra egna producenter Celler Joan Simo, Celler Castellet och Clos Galena (med bl a Nobel-vinet 2017).

 I hänförande och mysiga byn Siurana tar vi en lunch och gör en guidad tur. Vi besöker även Priorats historiska kloster Scala Dei!

Detta är några av de upplevelser som väntar er under vårens resa som guidas av oss på Vinupplevelser. För att ni skall kunna lära känna området på riktigt finns även Ania, vår guía local, med på resan. 

Resans avslutningslunch avnjuts på Rincon de Diego i Cambrils som innehar en stjärna i Michelin. Vårt klassiska reseinslag ”La Grande Finale” hålls på nyöppnade Brichs i Falset med 10 högklassiga viner efter en lång och härlig middag.

Andra intressanta producenter som besöks är Priorats nya stjärnskott, Merum Priorati samt “önnästet” Ferrer Bobet!

Vi njuter av en tapaslunch hos en av Spaniens främsta bubbelproducenter, vår egen lilla Cava-producent, Castell Sant`Antoni. 

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Som vinimportör kan vi erbjuda en unik service med att leverera hem majoriteten av de viner vi provar under resan med en rabatt på mellan 20-30%.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Vi garanterar en upplevelse utöver det vanliga. Koppla av, njut och smaka på det stolta Katalonien.

Benvinguts a Catalonia!

Dag 1 – Benvinguts a Barcelona och välkomstmiddag på Gresca 

3-CondesVi anländer till centrala Barcelona med flyg och sen eftermiddag checkar vi in på vårt fyrstjärniga hotell, Condes de Barcelona, som ligger på den stilfulla paradgatan Passeig de Gràcia och bl a nära en av Gaudìs huvudattraktioner, Casa Batlló. Condes de Barcelona har en trevlig terass, bar samt pool på taket med utsikt och även rummen håller hög klass. Nu ges tid att på egen hand eller med vår hjälp njuta av Barcelonas storstadspuls under sen eftermiddag och kväll. Kanske shopping på Corte Ingles på Plaça de Catalunya eller berömda Las Rambla lockar. Vi har åtskilliga tips till er!

3-BarcelonaVi avnjuter en välkomstmiddag på Gresca där vi på ett långbord uppehåller hela restaurangen för oss själva och med Rafa Penya i köket är vi säkra på att något välsmakande och spännande väntar. En amerikansk matskribent skrev att Gresca är Barcelonas främsta restaurang utan stjärna i Michelinguiden och skulle de någon gång få en stjärna så skulle det innebära betydligt högre priser. Till maten har vi valt ut härliga viner från Ribera del Duero och producenten Carmelo Rodero. Carmelo sålde tidigare sina druvor till bl a mytomspunna Vega Sicilia. Men för ca 20 år sedan förstod han att med denna höga kvalitet på druvor, var det bättre att producera egna viner. Protagonisten bland druvorna är Tempanillo och de flesta vinerna innehåller även vanligtvis 5-10% Cabernet Sauvignon. Husets viner hyllas i internationella och nationella vinguider såsom t ex Robert Parker och Guía Penin. Under 2013 blev ett av vinerna dessutom belönat med den prestigefulla utmärkelsen ”Spaniens bästa röda vin” av spanska jordbruksdepartementet.

Dag 2 – Cavalunch med sympatiska Pere, ankomst Priorat och middag med småskaliga Castellet 

Vi checkar ut strax före lunch och sätter oss förväntansfulla i vår moderna luftkonditionerade buss på väg mot vårt vackra Priorat. Vår lokala guide Ania möter också upp oss. Vi är stolta över att ha med henne för att ge våra gäster en ”toc local” (lokal touch).  Hon har bidragit till att göra detta program svårslaget innehållsrikt samt ”äkta”.

3-Pere-CavaPå vägen mot Priorat tar vi ett stopp i byn Sant Sadurni d’Anoia, Cavans ”Mecka”. Vi möter den trevliga ägaren till Castell Sant Antoni, Pere Canals, som stolt visar sin lilla välskötta celler. Castell Sant`Antoni producerar ca 80 000 flaskor Cava per år och tillhör den absoluta toppen i Spanien. Vi får en visit i källaren innan vi sätter oss till bords och provar hans prisbelönta bubblor till en passande lokal tapaslunch förberedd med kärlek av Peres dona Angela…

Mätta och belåtna  inleds vår ”Viatge al Priorat” (Priorat-resa) och ni förses med lokala kartor och Ania introducerar oss till området som bl a ansökt om att bli ett världsarv hos Unesco. Vi checkar in mitt i områdets huvudstad Falset hos Marta på Hotel Hostal Sports. Nu ges tid till en migdiada (siesta på katalanska) eller en tur i staden. Falset är en mindre stad med ca 3 000 invånare och dess centrum erbjuder en mysig promenad och trevliga caféer. Kanske en tur till vinmuseumet Castell del Vi kan locka?

3-Priorat_vineyardPå kvällen har vi gångavstånd till Restaurant Aspic som anses vara byns bästa restaurang enligt de flesta lokalbor. Bröderna Jordi och Xavi Castellet tillbringar middagen med oss och beskriver på aningen knagglig engelska sina fantastiska viner . De har en blygsam produktion om ca 14 000 flaskor per år fördelat på 3 olika viner som  bl a har fått mycket bra betyg i Munskänken. Ett av vinerna, Ferral, har även fått en guldmedalj i Decanter och husets toppvin Empit Selecció, som vi givetvis avnjuter, görs det endast 1 800 flaskor av per år.

Dag 3 – Klostret Scala dei, fantastiska Siurana och Carinyena fest i Porrera

3-ScaladeiEfter frukost beger vi oss till byn Scala Dei och gör en visit på klostret Scala Dei. Här började historien om Priorat och där både vinet och området fick sitt namn efter klosterchefen, s k Prior. Scala dei betyder Guds trappa och det var på denna plats en fåraherde en gång drömde att han såg en trappa upp till Gud där änglar klättrade fram och tillbaka. Det var på dessa branta backar munkarna producerade Priorats första viner. Vår egen guide visar oss klostret där de kartusianska munkarna var bosatta och som anlades i slutet på 1100-talet. Området hade varit ett gränsland mellan muslimer och kristna under flera århundraden och var sargat av detta. Munkarna var en stor del i att återuppbygga landskapet. Under 15-, 16- och 1700-talen lades mycket av grunden till de vinodlingarna som finns kvar än idag. Klostret övergavs kring 1835.

3-SiuranaDärpå tar vi oss till den ytterst vackra byn Siurana där vi strövar runt i byn som var den sista moriska fästningen i Katalonien. Siurana ligger högst upp på en kulle med en hänförande utsikt. Lunchen avnjuts på Els Tallers som vi anser vara en riktig pärla som är en mycket modern restaurang, främst känd för sina avsmakningsmenyer. Här regerar ägarna Pau and Anäis som sköter det mesta. De möttes i Barcelona när de arbetade tillsammans på den tvåstjärniga Michelin-krogen Can Fabes. Till maten serveras två viner från övriga delar i Katalonien. Även dessa har fått bra och prisvärda betyg i Munskänken och kommer från Terra Alta samt från Priorats “lillebror” Monsant.

3-Llicorella

Efter denna kulturella och gastronomiska upplevelse tar vi på oss solglasögonen och beger oss ut i Priorats berömda och unika vinmarker. Vi kommer att få se den unika terroir som gjort Priorat till ett kultvin. Vi får se de 100-åriga gamla vinstockarna som ihop med llicorella, Priorats berömda skiffer med hög halt av järn, vilket förklarar det extremt låga skördeutaget. Dessa faktorer är grunden till den komplexitet, mineralitet och fyllighet som kännetecknar en riktig Priorat.

3-Porrera-tastPå kvällen tar vi oss till  den charmiga byn Porrera. Porrera är från 1100-talet och belägen i en dal omgiven av vinmarker i branta sluttningar, s k costers. Här bor knappt 500 invånare och 15 vinproducenter har sina “cellers” i byn. Porrera består av mysiga och smala smågator som byggts innan det fanns bilar och bussar. Nu är det den årliga “Carinyena-kvällen” i Porrera. Porrera är känt för sin excellenta kvalitet på Carinyena-druvan. Detta är ett traditionellt event som endast äger rum under vinfestivalen. Det innebär att denna mysiga bys samtliga 15 producenter har tagit fram vars ett Carinyena-fat som vi får möjligheten att prova, hårt arbete väntar således… Det är också mat och livemusik inkluderat och vi vågar utlova “festa” i Porrera.

Dag 4 –  Kvinnliga vinmakare, Fira del Vi och “provning med vargarna”

3-FiraFalsetEfter en stabil frukost tar vi oss till Clos Figueras i byn Gratallops. Här väntar en provning som på katalanska kallas “Tast amb dones” (provning med kvinnor). Denna provning hålls en gång per år och det är lördagen under den pågående vinfestivalen i Falset. Det är en provning på en underbar terass med kvinnliga vinmakare, vilket det finns åtskilliga i Priorat. Några exempel på dem vi möter är Silvia Puig – En numeros Vermels, Diane Oçafrain – Mas Alta, Marta Rovira – Mas d’en Gil, Anne Josephine Cannan – Clos Figueras med flera…

3-VinfestivalMera vin och festa väntar oss när vi nu kommer till vår by Falset, där nu Fira del Vi (vinfestivalen) i Falset börjar. Detta är den årliga höjdpunkten i Falset där drygt 50 producenter serverar sina viner på byns gator. Vi förser er med biljetter och ett vinglas och sedan är ni redo för folkvimlet och områdets ädla drycker. Flera av Priorats främsta producenter brukar finnas representerade såsom t ex Alvaro Palacios, Bodegas Mas Alta, Celler Masroig, Celler Joan Simo, Clos Figueras, Clos Galena, Clos Mogador, Costers del Priorat, Mas d’en Gil, Mas Martinet etcetera. I Falset ges även tid för att inta en lunch på egen hand och vi ger er tips på restauranger.

Vi har nu “fri tid” fram till kvällen som tillbringas i Gratallops. “Tast am llops” väntar på oss, vilket betyder provning med vargarna. Byns namn betyder nämligen ungefär klösande vargar. Även detta är en årlig provning under vinfestivalens dagar där många av byns producenter deltar. Detta är byn där den moderna vinsagan om Priorat startade med “The Big Five”. Dessa producenter brukar närvara denna kväll. Eventet sker på ett torg på toppen av byn och förutom provning så är det live musik under kvällen. Viss förtäring ingår med våra biljetter under kvällen i Gratallops men för de extra hungriga kanske det kan behövas lite påfyllning när vi återkommer till Falset. Detta bekostas i sådana fall själv.

Dag 5 – Merum Priorati, Amics med Decanter-vinnaren och La Grande Finale på Brichs

Dagens första besök blir hos den nya och högintressanta producenten Merum Priorati. Själva byggnaden är nybyggd och utrustad med “state of- the -art tehnology”, designad för att på bästa sätt värna om miljön. Förutom en hänförande byggnad väntar ett besök med mycket eleganta viner och välstrukturerade tanniner. Enligt oss en av områdets bästa producenter och det nya stjärnskottet i området!

3-AmicsLunchen intas på Amics (vänner på katalanska) som ligger på en höjd utanför Gratallops. Här väntar en spektakulär utsikt över bergskedjan Montsant. Kocken och ägaren Marc tillagar välsmakande och kreativa rätter. Vår producent och sympatiska vän Gerard Batllevell är i centrum när han presenterar sina viner under lunchen. Vi provar fyra viner som fått trevliga recensioner i vinvärlden, bl a i tidningen Munskänken. Ett av dessa vann under november 2015 en blindprovning av Decanter med hela 100 olika Priorat-viner. Kvällens sista vin produceras i 588 flaskor per år och är husets toppvin, Les Eres Especial.

3-FinaleLa Grande Finale håller vi på nyöppnade Brichs i Falset där vi avnjuter en lång middag som lyfts fram utav ett av våra finaste matviner. Efter middagen håller vi vår klassiska stora blindprovning av 10 viner. Alla viner har provats tidigare under resan och de serveras tillsammans med en rad passande ostar. Upplevelsen förstärks säkerligen av de nya kunskaper som ni samlat på er under resan och tillsammans skall vi på ett lättsamt sätt hitta vinet som erhåller titeln ”El Gran Vencedor” (den stora vinnaren)!

Dag 6 – Örnnästet, Michelinkrogen med Clos Galena med Nobel-vinet och adéu-siau

3-BobetVi checkar ut och sista stoppet i Priorat väntar hos producenten Ferrer Bobet. Vi ankommer till en imponerande futuristisk byggnad belägen på en kulle med en vacker utsikt. Vi kallar platsen för örnnästet. Ägarna är Sergi Ferrer-Salat samt Raül Bobet som tidigare varit teknisk chef på Miguel Torres och producenten anses av många vara en av de mest intressanta i Priorat. Vi provar husets populära viner.

3-RinconVi lämnar nu vårt vackra Priorat. Vår sista gemensamma måltid och stopp avnjuts på Rincon de Diego i Cambrils på Costa Daurada. Denna restaurang har en stjärna i Michelin och guiden skriver bl a att Rincon de Diego erbjuder toppkvalitet på menyn och ett traditionellt kök med en modern twist. Vår producent, Clos Galena, är med oss under lunchen och presenterar sina viner till maten. Glos Galena startades av Miguel Perez Cerrada som varit enolog och professor på ett universitet. Tyvärr avled Miguel för ett par år sedan och hans fru driver vidare projektet med bl a sin kusin Enric Toral. Miguels vision var att framställa väldigt självständiga viner vilket sannerligen de lyckats med. Clos Galena producerar starkt präglade viner som hyllats av både internationella vinpressen och tidningen Munskänken. Bl a avnjuter vi det ekologiska vinet Formiga de Vellut (den sammetslena myran), som serverades till huvudrätten under Nobel-middagen 2017. Ägaren till Clos Galena, Merche, är god vän med ägaren till restaurangen varför vi kan erbjuda denna höjdpunkt i programmet.

Därpå är det sedan dags att bege oss till flygplatsen där vi säger adéu-siau – farväl!

Reseinformation 2020

29 april-4 maj (fullbokad)

från Arlanda till Barcelona t/r med Norwegian

3-Penedes

I resans pris ingår:

    • Direktflyg med Norwegian till Barcelona t/r
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • En övernattning på fyrstjärniga Condes de Barcelona
    • Fyra övernattningar med del i dubbelrum* på hotell i Priorat
    • Tolv olika vinprovningar
    • La Grande Finale, middag med blindprovning av 10 olika viner från området
    • Besök i klostret Scala Dei
    • Biljetter till samtliga evanemang enligt program under vinfestivalen i Falset
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom sammanfattat en lunch i Barcelona, en lunch dag 4 och eventuellt en middag (Se under reseprogrammet “Dag 4″)
    • Skandinaviska guider under hela resan och lokal engelskspråkig guide

Pris:
19 190 kr

*Tillägg för enkelrum är 3 000 kronor

Viktig information angående anmälan:

Vi har en option framtill 3 september på flygbiljetter hos Norwegian. Därför är det kortare anmälningstid till den här resan än normalt och vi önskar då er anmälan så snart som möjligt. Det krävs minst 18 personer anmälda för att resan skall bli av. Efter att vi emottagit minst 18 anmälningar sänder vi en faktura på en anmälningsavgift om 2 500 kronor per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa. Maximalt antal deltagare är 25 personer. Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Övrig information:
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation
Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 2 500 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i och stava för-och efternamn så som de står i ert pass. Använd dock endast tilltalsnamn som förnamn.

 

Resenär 1

Fler än en resenär

Vald resa

Resenär 2

Avresa