Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Resa till Piemonte och “Årets vinort” – Barbaresco

Vi vill visa er det underbart vackra Piemonte!

Som många känner till är Barbaresco vald till “årets vinort” av vinföreningen Munskänkarna. Vi är väldigt glada över detta och har därför valt att sätta in en extra femdagars vårresa till Piemonte med mer fokus på “årets vinort”, Barbaresco!

Resan innehåller många nyheter och specialaktiviteter jämfört med vårt ordinarie program.

Programmet innehåller några av områdets bästa och mest genuina restauranger med bl a tre “Michelin-restauranger”, de vackra vyerna, tryffeljakt och vinprovningar. Flera unika vingårdsbesök och boende på charmigt hotell mitt i Langhes hjärta.

Att Lonely Planet valt Piemonte som “bästa resmål 2019″ talar en del om att regionen har en del att erbjuda. 2014 infördes vinmarkerna och landskapen Langhe-Roero och Monferrato upp på Unesco världsarvslista. Det är ett prestigefyllt erkännande och första gången en vinregion i Italien förs upp på listan.

Vi kommer att besöka några av Barbaresco verkliga elit av högkvalitativa och mindre producenter såsom Paitin, Albino Rocca och vi håller en intressant provning i den vackra gamla kyrkan i Barbarescos hjärta, numera Enoteca del Barbaresco.

Piemonte stoltserar med flest så kallade DOCG-viner (högsta vinklassificeringen) i Italien. 

Vi besöker den genuina ostmagikern Silvio Pistone, som tillverkar delikata fårostar av mjölk från sina trettio får och bakar bröd av finaste durumvete. Vi besöker staden Alba där man kan prova många lokala läckerheter!

Vi håller vår tryffeljakt i Montàs skog med tryffeljägare och hund. Vi njuter av en lunch i centrala Neive på Ristorante Donna Selvatica, en ny pärla som många lokalbor inte känner till ännu! Vår producent Adriano presenterar sina viner under måltiden.

Detta är några av de höjdpunkter som väntar er under våren som guidas av Vinupplevelser och som ges en ”tocco locale” (lokal touch) av vår charmiga och vinkunniga lokala guide, Samantha. Vårt reseprogram är även s k ”Rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Naturligtvis provar vi “crema della crema” av vinet som är känt som Italiens “vin av kungar och kungen av viner”, Barolon! Under den här resan har vi lyckats öppna upp svåröppnade dörrar såsom t ex ikonen Domenico Clerico och Conterno Fantino. Hos Luigi Pira skäms vi bort med bl a fyra olika Barolo-viner.

Hos vår producent Damilano (mycket uppskriven i tex Munskänken) väntar en oförglömlig och unik tillställning när vi får en lunch tillagad av Massimo Camia som innehar 1 stjärna i Michelin. Till denna serveras tio olika viner varav fem olika Barolo. Utöver detta tänkte vi överraska Damilano och vi har ur vår privata samling tagit med Damilano Cannubi med årgång 1970 som vi tillsammans ska prova.

De övriga Michelin-restaurangerna vi äter på är Castello di Grinzane och I Due Buoi.

Vi möter vår producent Montaribaldi och provar sju olika viner, alla med hög prisvärdhet i tidningen Munskänken. Detta på en ny härlig restaurang utanför Barbaresco med en bedårande utsikt. Vi provar den lilla stjärnproducenten Fiorenzo Nadas viner under vår välkomstmiddag. 

Vårt klassiska reseinslag ”il Gran Finale” håller vi i hotellets vinkällare med 10 högklassiga viner efter en lång och härlig middag.

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna. Detta ger våra resor en extra touch och hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på samtliga restauranger vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Med ett nytt unikt program med smultronställen är vi entusiastiska över att vi kan visa våra gäster det genuina och underbara Piemonte. 

Välkommen till Vinupplevelsers Piemonte! 

Dag 1 – Benvenuto a Piemonte, vilda kvinnan i Unesco-byn Neive, Paitin  Locanda San Giorgio och stjärnproducenten Nada

På förmiddagen landar vi på Malpensa och hoppar in i vår moderna luftkonditionerade buss. Förväntansfulla sätter vi direkt kompassen mot det osannolikt vackra Piemonte. Denna resa som vi anser vara lika mycket matresa som vinresa. Piemonte är känt världen över för högsta klass vad gäller kvalitet på mat. Vi har valt ut varenda restaurang med största omsorg. På bussen introducerar vi även vår lokala guide, Samantha, som kommer vara med oss under hela resan. Hon är uppvuxen i Monforte d`Alba i Barolo-området. Förutom en charmig personlighet besitter hon gedigen kunskap om t ex Piemontes viner, gastronomi, historia, kultur och regionens övriga produkter.

3-SelvaticaVälkomstlunchen tillbringar vi i den mysiga byn Neive som ligger på Unescos världsarvslista. Vi kliver in på relativt nyöppnade och mycket populära Ristorante Donna Selvatica (vilda kvinnan). Här väntar en utsökt piemontesisk lunch, en förförisk panoramautsikt samt viner från producenten Adriano. Vår goda vän Grazia Sordo som presenterar vinerna är gift med en av bröderna Adriano som driver den framgångsrika gården. De är kända för att tillverka ytterst prisvärda viner med bl a tre olika Barbaresco. Samtliga av deras viner har fått bra betyg och med hög prisvärdhet av Munskänkens provningspanel.

3-PaitinEfter en buonissimo start besöker vi en av Barbarescos främsta producenter, Paitin, som normalt sett inte öppnar sina dörrar för allmänheten. Paitin är en anrik och respektabel producent. 1796 köpte Benedetto Elia Paitin en vingård i Serra Boella och 1893 började hans sonson Giuseppe buteljera Barbaresco Sori ́Paitin. De producerar idag ca 85 000 flaskor per år. De har gått från gammalmodigt till modernt och tillbaka igen och är stolta över det. Egendomen ligger vackert på en av åsarna i Neive och gårdarna ligger i flera topplägen runt byarna Neive, Treiso och Barbaresco. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en bra koncentration i vinerna. Vi får en intressant provning på fyra viner och familjen har lovat damma av någon lite äldre flaska till våra passionerade gäster…

3-San-GiorgioVid ankomst till vårt hotell, Locanda San Giorgio, lär ni imponeras av hotellets hänförande inramning mitt i Piemontes vinmarker. Hotellet har rymliga, eleganta och klassiska rum samt en nybyggd och inbjudande utomhuspool. Hotellet är dessutom relativt nyrenoverat och en pärla som inte många känner till. Nu finns det tid för en siesta eller ett dopp i poolen där ni kan njuta vidare av en ”vista panoramica” och kanske en kall Birra Moretti?

Vi möts upp på kvällen för att inta en måltid på hotellets egen restaurang som är rekommenderad av Guide Michelin. Här möter vi den sympatiska Danilo Nada som tillsammans med sin pappa driver gården Fiorenzo Nada med en blygsam produktion på 40 000 flaskor årligen. Nada är en s k stjärnproducent i Gambero Rosso med framförallt två olika vingårdsbetecknade Barbaresco med namnen Rombone och Manzola. Denna producent hyllas också av Robert Parker och Munskänken var på plats för ett tag sedan ett reportage om vår lilla producent. En annan av Vinupplevelsers favoriter är vinet Seifile som är en s k Langhe Rosso och som görs av druvorna Barbera och Nebbiolo.

Efter denna händelserika första dag är det skönt och praktiskt att äta middag på hotellets resturang och därmed avsluta i sin egen takt. Sogni d`oro, dröm guld!

Dag 2 – Fokus Barbaresco, nya Osterian Taste, tryffeljakt och Castello di Grinzane 

3-EnotecaIdag sätter vi “årets vinort” Barbaresco ännu mer i fokus. Under förmiddagen delar vi upp oss i två grupper där ena gruppen besöker byn Barbaresco samt Enoteca del Barbaresco. Andra gruppen besöker en stjärnproducent mindre än en kilometer utanför byn och därefter byter vi. Vi tar en passeggiata i byn Barbarescos mysiga centro och tar ett vinstopp i Enoteca del Barbaresco som är en vacker gammal kyrka en av kommunen ägd vinbutik och som har en imponerande sortiment över områdets lokala viner. Vi väljer på plats ut några lämpliga smarriga Barbareschi… Att kyrkan och vinet hjälps åt i denna kommun visar sig även i att Enoteca Regionale del Barbaresco är inrymt i en vacker gammal kyrka.

Producenten vi besöker är Albino Rocca som gör ca 100 000 flaskor. Idag är det tre systrar som driver egendomen, Monica, Daniela och Paula. Systrarnas far, Angelo Rocca, var en legendarisk vinmakare och deltog i barriquevågen på 80- och 90-talet men sansade sig. Från år 2000 började han återintroducera botti då han ville återgå till en mer traditionell vinmakning med elegans och transparens. Talar man med lokala producenter så är Albino Rocca en av de som absolut anses ha högst kvalitet och ryktbarhet. Munskänken gjorde för några år sedan ett reportage på plats om producenten.

Efter en kort och vacker busstur når vi vår producent Montaribaldi vars gård är ytterst vackert belägen med en gudomlig utsikt som gränsar direkt till Angelo Gajas marker. På terassen intar vi en aperitivo i form av husets eleganta och tillika kraftiga Rosato på 100% Nebbiolo. Efter en tur i vinmarken går vi till nyöppnade restaurangen Osteria Taste som ligger i huset bredvid Montaribaldi. Detta är en ny restaurang i Barbaresco som snabbt seglat upp som en av kommunens absolut mest populära restauranger och med en fantastisk utsikt. Vi provar under lunchen sex av Montaribaldis viner varav samtliga fått mycket bra betyg och hög prisvärdhet i tidningen Munskänken. Bland dessa tre olika vingårdsbetecknade Barbaresco. Bröderna Taliano driver vingården som gör både Barolo och Barbaresco vilket inte tillhör vanligheterna.

3-truffledogNu beger vi oss till skogen i Montà för tryffeljakt med tryffeljägaren Mario Aprile och hans hund Chiara. Mario och hans familj har lång erfarenhet och tradition av tryffel. Hans pappa är Ordförande i motsvarande tryffelkonsortiet i Alba och själv driver han med sin fru en populär tryffelbutik i Alba. Väl ute i skogen kommer Mario att berätta om och visa hur man letar tryffel med hundar och hur man tränar dem. Han kommer säkert inte att berätta alla sina hemligheter för oss men vi kommer verkligen att få vara med och se hur det går till att leta efter den åtråvärda tryffeln!

3-Castello_GrinzaneEfter lite vilostund på hotellet så ska kvällens middag intas på för vinet Barolos historia en historisk plats. Vi kliver in på pampiga Castello di Grinzane som innehar en stjärna i Michelin-guiden. Slottsbyggnaden omger det centrala tornet som är från 1100-talet.
Slottet var i sin tid ägt av ingen mindre än Camillo Benso di Cavour som bodde på slottet från år 1832 till 1849 då han var borgmästare i byn Grizane. Han var ledande bakom Italiens enande 1861 och även Premiäriminister samt vinodlare i Barolo. Han är en av dem bakom Barolos segertåg. Barolo var tidigare ett sött vin och Cavour är den som får ta åt sig äran att jäsa ut vinet helt och det torra vinet Barolo var ett faktum. Slottets restaurang med traditionella och lokala rätter och viner ägs av Marc Lanteri och hans fru Amy Bellotti. Vi kombinerar maten med viner från våra producenter.

 

 

Dag 3 – Ikonen Clerico, lunch hos Damilano, buffet från Michelinkrog, Conterno Fantino och ledig kväll

3-Domenico_clericoEfter en frukost med härlig utsikt så sätter vi idag storebror Barolo i centrum och vilken dag som väntar…. Vår lokala guide Samantha är troligtvis på ännu mer sprudlande humör än vanligt för vi ska besöka två producenter i hennes hemby, Monforte d`Alba. Detta är också producenter som hon känner väl personligen och på grund av henne öppnas dessa normalt stängda dörrar för oss. Första besök blir hos berömda Domenico Clerico. Clerico är en av de mest respekterade producenterna i Barolo (och Italien), känd för att både bidragit med förnyelse av vinstilen i Barolo och sin exceptionellt höga kvalitet i sina viner. Druvorna skördas från fyra av de mest kända CRUs i Barolo – Ginestra, Bussia, Pajana and Mosconi.År 1976 valde Domenico Clerico, på sin fars begäran, att ta över familjens gård och de upphörde då att sälja druvor till det närliggande kooperativet. Med kärlek och engagemang började han ta hand om sina vinrankor och samtidigt köpte Domenico nya vingårdar, väl positionerade och kännetecknade av optimala mikroklimatiska egenskaper. Idag har Domenico Clerico 21 hektar belägna i några av de bästa delområdena i Barolo Monforte d’Alba och Serralunga d’Alba

3-DamilanolunchNästa stopp blir ett besök med lunch hos vår egen producent Damilano där Guide Michelin stjärnkocken, Massimo Camia, bjuder till bords med en imponerande ”finger food-buffé”. En oförglömlig provning som endast erbjuds våra gäster och som innebär tio olika viner, varav fem olika Barolo där fyra är vingårdsbetecknade. Utöver detta tänkte vi överraska Damilano och vi har ur vår privata samling tagit med Damilano Cannubi med årgång 1970 som vi tillsammans med producenten ska prova… Damilano är utan tvekan en av de hetaste producenterna i hela Piemonte. Deras mest kända Barolo, Cannubi 2008, blev vald till hela Piemontes bästa röda vin av välrenommerade Decanter. Samtliga viner har fått kanonbetyg i tidningen Munskänken. Vi hinner med en liten utflykt och bensträckare i den mest berömda vinmarken i Piemonte, Cannubi. Damilano är den största producenten i Cannubi.

3-Conterno_fantinoVi återvänder till Monforte d`Alba för ytterligare ett storbesök hos Conterno Fantino vars gård ligger på en kulle med utsikt över den historiska byn och med en extraordinär utsikt som sträcker sig till Alperna. Egendomen drivs av parhästarna Claudio Conterno och Guido Fantino och grundades 1982. De äger cirka 25 hektar vinmark i kommunen Monforte och dess omgivningar. Monforte anses av många vara hjärtat i Barolo, förmodligen på grund av att vinerna härifrån kännetecknas av att vara extremt mörka,  kraftfulla och väldigt lagringsdugliga. Fantino har ett starkt miljötänk och arbetar för bevarandet av biologisk mångfald, med stor respekt för flora och fauna och de är också en certifierad ekologisk vingård. Vi kliver in i deras moderna och imponerande källare och ytterligare en härlig provning väntar!

Vi är tillbaka på vår “Locanda” tidig kväll och nu väntar en ledig kväll! Finns det någon plats över i magen så intas kvällens måltid på egen bekostnad. Hotellet har härliga omgivningar och vi kan rekommendera en Birra Morretti på terrassen!

Dag 4 – Ostmagikern, mysiga Alba, tryffelprovning och “Il Gran Finale” 

3-Pistone

Unika upplevelser fortsätter därpå hos Silvio Pistone, en riktig karaktär som håller till i Borgomale, ett vackert böljande landskap med slingriga vägar. Hos Silvio betar trettio får på och Silvio mjölkar alla djuren för hand två gånger per dag. Fåren bor i sin ”svit” på ovanvåningen i huset och de verkar onekligen trivas. Här uppe i bergen finns naturligt stor variation på betet och ostarna får sin smak därav. Silvio håller hårt på traditioner. Ostarna är små underverk som vi avnjuter i Silvios minst sagt opretentiösa och genuina ”ciabot”, vars utsikt är magnifik. Vi provar gårdens läckerheter tillsammans med vin som vi själva tagit med från vår cantina på San Giorgio… Vi får prova åtskilliga ostar med olika lagringstider.

3-AlbaEfter detta besök intar vi mysiga Alba, tryffelns hemstad. Förutom liv och rörelse, erbjuds möjlighet att prova och köpa framförallt tryffel men även t ex salsiccia, områdets fantastiska hasselnötter, världskända choklad, Nutella men även Cugnà, Ravioli och mycket mycket mer. Här får ni tid att att utforska staden och inta en lunch på egen hand. Vi förser er med karta som vi fyllt med diverse tips och det finns möjlighet att gå på en specialbokad tryffelprovning åt Vinupplevelsers gäster. Här ges även möjlighet att köpa hem den åtråvärda tryffeln och andra lokala specialiteter till förmånliga priser.

Alba erbjuder även bra shoppingmöjligheter och huvudgatan Vittorio Emanuele har specialbutiker för främst tryffel och choklad. Vill man njuta lite i solen eller mysa i skuggan så har staden många mysiga caféer och utsökta gelaterior.

Lite senare är det dags för siesta och uppladdning inför resans “Il Gran Finale”. Denna magiska kväll börjar med en middag i hotellets restaurang. Efter en gourmandisk upplevelse lär ni imponeras när vi kliver ner i hotellets vinkällare eller s k cantinetta. Framför varje stol stå tio olika glas med viner som ska provas blint.  Detta är vinerna från de producenter som vi mött under resan. Nu ställs de mot varandra för att vi skall få möjligheten att prova dem igen och på ett lättsamt sätt samt kora en vincitore (vinnare)…!

Dag 5 – Barolofrosseri, Michelinkrog  och arrivederci! 

3-Luigi_piraEfter utcheckning väntar resans sista producentbesök när vi besöker Luigi Pira i byn Serralunga d`Alba. Här får vi en provning av husets hyllade viner. Provningen inkluderar fem viner varav hela fyra Barolo.

Vi intar resans sista gemensamma måltid i centrala Alessandria på I Due Buoi, och i deras Bistro. Denna restaurang innehar 1 stjärna i Guide Michelin. Den 35-årige kocken heter Jumpei Kuroda. Hans filosofi i köket påverkats mycket av mötet med Michel Bras i Laguiole i Frankrike hans gastronomiska värderingar. Jumpei strävar efter att utveckla innovativa rätter baserat på traditionella piemontesiska rätter. Hans kök arbetar kreativt, raffinerat med nyanser som gör varje maträtt till ny upplevelse.

3-Due-BuoiVi har som brukligt tagit med våra egna viner till restaurangen.

Efter ytterligare en gastronomisk upplevelse är det nu dags att lämna ”Foten vid berget”. Vi beger oss till flygplatsen och säger – Arrivederci, på återseende.

Reseinformation
4-8 juni 2019

3-Baroloenoteca

I resans pris ingår:

    • Direktflyg från Köpenhamn till Malpensa t/r eller flyg från Arlanda till Malpensa t/r med mellanlandning i Frankfurt
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • Fyra nätter med del i dubbelrum* på hotell mitt i Piemontes vinmarker
    • 11 olika vinprovningar varav fem i samband med måltider
    • Il Gran Finale, middag med blindprovning av 10 olika Barolo och Barbaresco
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom en lunch i Alba och en middag under ledig kväll
    • Stadsbesök i Alba med tryffelprovning
    • Tryffeljakt med erfaren och kunnig tryffeljägare med hund
    • Genuint besök och ostprovning
    • Skandinaviska guider under hela resan
    • Engelsktalande lokal guide under hela resan

Pris 16 390 kronor

Tillval
Möjlighet att boka extradagar före eller efter schemalagd resa. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, vilket är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät.

Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Övrig information:
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige. *Tillägg för enkelrum är 1 950 kronor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation
Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 2 500 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i för-och efternamn så som de står i ert pass.

 

Resenär 1

Fler än en resenär

Vald resa

Resenär 2

Avresa