Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Piemonte och fokus på “årets vinort”

Vi vill visa er det underbart vackra Piemonte!

Detta är en specialresa från Stockholm och vi har valt att sätta “årets vinort” Barbaresco lite mer i fokus än normalt. Programmet innehåller några av områdets bästa och mest genuina restauranger med bl a tre “Michelin-restauranger”, de vackra vyerna, tryffeljakt och vinprovningar. Flera unika vingårdsbesök och boende på charmigt hotell mitt i Langhes hjärta.

Att Lonely Planet valt Piemonte som “bästa resmål 2019” talar en del om att regionen har en del att erbjuda. 2014 infördes vinmarkerna och landskapen Langhe-Roero och Monferrato upp på Unesco världsarvslista. Det är ett prestigefyllt erkännande och första gången en vinregion i Italien förs upp på listan.

Piemonte stoltserar med flest så kallade DOCG-viner (högsta vinklassificeringen) i Italien. 

Vi besöker den genuina ostmagikern Silvio Pistone, som tillverkar delikata fårostar av mjölk från sina trettio får och bakar bröd av finaste durumvete. Vi besöker staden Alba under mitt under den kända tryffelfestivalen där man kan prova många lokala läckerheter!

Vi håller vår tryffeljakt i Montàs skog med tryffeljägare och hund. Vi njuter av en middag i centrala Neive på Ristorante Donna Selvatica, en ny pärla som många lokalbor inte känner till ännu! Vår producent Adriano presenterar sina viner under middagen.

Detta är några av de höjdpunkter som väntar er under resan som guidas av Vinupplevelser och som ges en ”tocco locale” (lokal touch) av vår charmiga och vinkunniga lokala guide, Samantha. Vårt reseprogram är även s k ”Rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Hos vår producent Damilano (mycket uppskriven i tex Munskänken) väntar en oförglömlig och unik tillställning när vi får en lunch tillagad av Massimo Camia som innehar 1 stjärna i Michelin. Till denna serveras tio olika viner varav fem olika Barolo.

Vi besöker vår producent Montaribaldi där vi provar sju olika viner, alla med hög prisvärdhet i tidningen Munskänken. De andra stjärnproducenter vars viner vi provar är Albino Rocca, Massolino, vår egen producent Fiorenzo Nada med flera!

Vårt klassiska reseinslag ”il Gran Finale” håller vi i hotellets vinkällare med 10 högklassiga viner efter en lång och härlig middag.

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Som vinimportör kan vi erbjuda en unik service med att leverera hem majoriteten av de viner vi provar under resan med en rabatt på mellan 20-30%.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Med ett nytt unikt program med smultronställen är vi entusiastiska över att vi kan visa våra gäster det genuina och underbara Piemonte. 

Välkommen till Vinupplevelsers Piemonte! 

Dag 1 – Historisk Michelin-krog på slottet och vårt underbara boende!

På förmiddagen anländer vi till Turino flygplats och hoppar in i vår moderna luftkonditionerade buss. Förväntansfulla sätter vi kompassen mot första lunchstoppet och nu börjar vårt aventura som vi anser vara lika mycket en matresa som en vinresa. Piemonte är känt världen över för högsta klass vad gäller kvalitet på mat. Vi har valt ut varenda restaurang med största omsorg.

3-Castello_GrinzaneVi intar vår välkomstlunch på för vinet Barolos historia en historisk plats. Lunchen avnjuts på pampiga Castello di Grinzane som innehar en stjärna i Michelin-guiden. Slottsbyggnaden omger det centrala tornet som är från 1100-talet.
Slottet var i sin tid ägt av ingen mindre än Camillo Benso di Cavour som bodde på slottet från år 1832 till 1849 då han var borgmästare i byn Grizane. Han var ledande bakom Italiens enande 1861 och även Premiäriminister samt vinodlare i Barolo. Han är en av dem bakom Barolos segertåg. Barolo var tidigare ett sött vin och Cavour är den som får ta åt sig äran att jäsa ut vinet helt och det torra vinet Barolo var ett faktum. Slottets restaurang med traditionella och lokala rätter och viner ägs av Marc Lanteri och hans fru Amy Bellotti. Vi kombinerar maten med viner från våra producenter.

3-San-GiorgioVid ankomst till vårt hotell, Locanda San Giorgio, lär ni imponeras av hotellets hänförande inramning mitt i Piemontes vinmarker. Hotellet har rymliga, eleganta och klassiska rum samt en nybyggd och inbjudande utomhuspool. Hotellet är dessutom relativt nyrenoverat och en pärla som inte många känner till. Nu finns det tid för en siesta eller ett dopp i poolen där ni kan njuta vidare av en ”vista panoramica” och kanske en kall Birra Moretti?

Vi möts upp på kvällen för att inta en måltid på hotellets egen restaurang som är rekommenderad av Guide Michelin. Här möter vi den sympatiska Danilo Nada som tillsammans med sin pappa driver gården Fiorenzo Nada med en blygsam produktion på 40 000 flaskor årligen. Nada är en s k stjärnproducent i Gambero Rosso med framförallt två olika vingårdsbetecknade Barbaresco med namnen Rombone och Manzola. Denna producent hyllas också av Robert Parker och Munskänken var på plats för ett tag sedan ett reportage om vår lilla producent. En annan av Vinupplevelsers favoriter är vinet Seifile som är en s k Langhe Rosso och som görs av druvorna Barbera och Nebbiolo.

Denna första kväll är det skönt och praktiskt att äta middag på hotellets resturang och avsluta i sin egen takt.

Dag 2 – Intro, Massolino, buffetlunch från Michelinkrog med tio viner hos Damilano, tryffeljakt och “vilda kvinnan” med Adriano!

Efter en frukost med härlig utsikt kommer vår lokala guide Samantha för att ge oss en Piemontelektion och vi förses med både kartor och något kallt och gott att smaka på.

3-MassolinoBerikade med lokal kunskap tar vi bussen till den lilla pittoreska byn Serralunga d`Alba och producenten Massolino. Med en lång och anrik historia som startade i Serralunga d’Alba 1896 har familjen Massolino skapat viner från Piemonte av högsta klass. Det finns inget i arbetet från vingården till den slutliga flaskan som inte hanteras minutiöst av familjen. Idag är Massolino kända som en av topproducenterna i Piemonte och skapar eleganta och komplexa viner med stort djup och finess. Samtliga av deras viner uppvisar en stor smakrikedom och komplexitet.

3-DamilanolunchNästa stopp blir ett besök med lunch hos Damilano där Guide Michelin stjärnkocken, Massimo Camia, bjuder till bords med en imponerande ”finger food-buffé”. En oförglömlig provning med tio olika viner, varav fem olika Barolo där fyra är vingårdsbetecknade. Damilano är utan tvekan en av de hetaste producenterna i hela Piemonte. Deras mest kända Barolo, Cannubi 2008, blev vald till hela Piemontes bästa röda vin av välrenommerade Decanter. Samtliga viner har fått kanonbetyg i tidningen Munskänken. Vi hinner med en liten utflykt och bensträckare i den berömda vinmarken Cannubi.

3-truffledogNu beger vi oss till skogen i Montà för tryffeljakt med tryffeljägaren Mario Aprile och hans hund. Mario och hans familj har lång erfarenhet och tradition av tryffel. Hans pappa är Ordförande i motsvarande tryffelkonsortiet i Alba och själv driver han med sin fru en populär tryffelbutik i Alba. Väl ute i skogen kommer Mario att berätta om och visa hur man letar tryffel med hundar och hur man tränar dem. Han kommer säkert inte att berätta alla sina hemligheter för oss men vi kommer verkligen att få vara med och se hur det går till att leta efter den åtråvärda tryffeln!

3-SelvaticaVi kopplar av ett par timmar på vårt hotell. Kvällen tillbringar vi i den mysiga byn Neive som ligger på Unescos världsarvslista. Vi kliver in på relativt nyöppnade och mycket populära Ristorante Donna Selvatica (vilda kvinnan). Här väntar en utsökt piemontesisk middag, panoramautsikt samt viner från producenten Adriano. Grazia som presenterar vinerna är gift med en av bröderna Adriano som driver den framgångsrika gården. De är kända för att tillverka ytterst prisvärda viner med bl a 3 olika Barbaresco. Samtliga deras viner har fått bra betyg och med hög prisvärdhet av Munskänkens provningspanel.

Dag 3- Montaribaldi, tryffelfestival i mysiga Alba, ostkaraktären Pistone och ledig kväll!

Vi börjar dagen med ett besök hos vår producent Montaribaldi vars gård är ytterst vackert belägen med en gudomlig utsikt som gränsar direkt till Angelo Gajas marker. Vi provar sju viner varav samtliga fått mycket bra betyg och hög prisvärdhet i tidningen Munskänken, ett av dessa är en elegant och tillika kraftig Rosato på 100% Nebbiolo. Vi provar även tre olika vingårdsbetecknade Barbaresco. Bröderna Taliano driver vingården som gör både Barolo och Barbaresco vilket inte tillhör vanligheterna.

3-TryffelfestivalEfter detta besök intar vi mysiga Alba, tryffelns hemstad. Det är idag det händer för det är tryffelfestival. Förutom liv och rörelse, erbjuds möjlighet att prova framförallt tryffel men även t ex salsiccia, områdets fantastiska hasselnötter och världskända choklad, nutella men även cugnà, ravioli och mycket mycket mer. Här får ni tid att att utforska staden och inta en lunch på egen hand. Vi förser er med karta som vi fyllt med diverse tips och det finns möjlighet att gå på en specialbokad tryffelprovning åt Vinupplevelsers gäster. Alba erbjuder även bra shoppingmöjligheter och huvudgatan Vittorio Emanuele har specialbutiker för främst tryffel och choklad. Vill man njuta lite i solen eller mysa i skuggan så har staden många mysiga caféer och utsökta gelaterior.

3-PistoneUnika upplevelser fortsätter därpå hos Silvio Pistone, en riktig karaktär som håller till i Borgomale, ett vackert böljande landskap med slingriga vägar. Hos Silvio betar trettio får på och Silvio mjölkar alla djuren för hand två gånger per dag. Fåren bor i sin ”svit” på ovanvåningen i huset och de verkar onekligen trivas. Här uppe i bergen finns naturligt stor variation på betet och ostarna får sin smak därav. Silvio håller hårt på traditioner. Ostarna är små underverk som vi avnjuter i Silvios minst sagt opretentiösa och genuina ”ciabot”, vars utsikt är magnifik. Vi provar gårdens läckerheter tillsammans med vin som vi själva tagit med från vår cantina på San Giorgio… Vi får prova åtskilliga ostar med olika lagringstider.

Vi är tillbaka på vår “Locanda” tidig kväll och nu väntar en ledig kväll! Finns det någon plats över så intas kvällens måltid på egen bekostnad. Hotellet har härliga omgivningar och vi kan rekommendera en Birra Morretti på terrassen!

Dag 4 – Barbaresco på djupet och “Il Gran Finale” 

3-EnotecaIdag sätter vi “årets vinort” Barbaresco ännu mer i fokus. Under förmiddagen delar vi upp oss i två grupper där ena gruppen besöker byn Barbaresco samt Enoteca del Barbaresco. Andra gruppen besöker en stjärnproducent mindre än en kilometer utanför byn och därefter byter vi. Vi tar en passeggiata i byn Barbarescos mysiga centro och tar ett vinstopp i Enoteca del Barbaresco som är en av kommunen ägd vinbutik och som har en imponerande sortiment över områdets lokala viner. Vi väljer på plats ut några lämpliga Barbareschi med lite mogen ålder… Att kyrkan och vinet hjälps åt i denna kommun visar sig även i att Enoteca Regionale del Barbaresco är inrymt i en vacker gammal kyrka.

Producenten vi besöker är Albino Rocca som gör ca 100 000 flaskor. Idag är det tre systrar som driver egendomen, Monica, Daniela och Paula. Systrarnas far, Angelo Rocca, var en legendarisk vinmakare och deltog i barriquevågen på 80- och 90-talet men sansade sig. Från år 2000 började han återintroducera botti då han ville återgå till en mer traditionell vinmakning med elegans och transparens. Talar man med lokala producenter så är Albino Rocca en av de som absolut anses ha högst kvalitet och ryktbarhet. Munskänken gjorde för några år sedan ett reportage på plats om producenten.
3-RabayaLunchrestaurangen ligger ett stenkast utanför Barbarescos centrum och denna avnjuts på Ristorante Rabayà med en spektakulär panoramautsikt över en av Barbarescos mest kända vinmarker Rabajà och bl a delar av berömda Gajas marker. Cristina Vacca driver restaurangen och vårt första minne härifrån var när producenten Fiorenzo Nada valde denna restaurang när vi skulle träffas och ville ha mötet på en restaurang som kunde passa våra resor. Till lunchen har vi köpt in viner från en annan intressant producent i området.

Lite senare är det dags för siesta och uppladdning inför resans “Il Gran Finale”. Denna magiska kväll tillbringar vi i hotellets vinkällare eller s k cantinetta.  Efter en gourmandisk upplevelse så provar vi tio olika viner blint. Detta är vinerna från de producenter som vi mött under resan. Nu ställs de mot varandra för att vi skall få möjligheten att prova dem igen och på ett lättsamt sätt kora en vinnare!

 

 

Dag 5 – Lunch på Michelinkrog och arrivederci! 


3-Due-BuoiEfter en lite extra lång sovmorgon och utcheckning  
så lämnar vi vårt vackra Locanda San Giorgio och tar oss till centrala Alessandria för vår avslutningslunch på I Due Buoi, och i deras Bistro. Denna restaurang innehar 1 stjärna i Guide Michelin.  Den 35-årige kocken heter Jumpei Kuroda. Hans filosofi i köket påverkats mycket av mötet med Michel Bras i Laguiole i Frankrike hans gastronomiska värderingar. Jumpei strävar efter att utveckla innovativa rätter baserat på traditionella piemontesiska rätter. Hans kök arbetar kreativt, raffinerat med nyanser som gör varje maträtt till ny upplevelse. Vi har tagit med oss egna viner till maten som bör kombinera de vällagade rätterna utomordentligt!

Efter ytterligare en gastronomisk upplevelse är det nu dags att lämna ”Foten vid berget”. Vi beger oss till flygplatsen och säger – Arrivederci, på återseende.

Reseinformation
11-15
 oktober 2019

3-Baroloenoteca

I resans pris ingår:

    • Flyg utresa Arlanda-Amsterdam och Amsterdam-Turin med KLM och hemresa med Air France från Milano (Malpensa) till Paris och därpå till Arlanda
    • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
    • Fyra nätter med del i dubbelrum* på hotell mitt i Piemontes vinmarker
    • 8 olika vinprovningar
    • Il Gran Finale, middag med blindprovning av 10 olika Barolo och Barbaresco
    • Helpension med dryck enligt program ingår, förutom en lunch i Alba och en middag under ledig kväll
    • Stadsbesök i Alba med tryffelfestival och provning
    • Tryffeljakt med erfaren och kunnig tryffeljägare
    • Ostprovning
    • Skandinaviska guider under hela resan
    • Engelsktalande lokal guide under hela resan

16 990 kronor

Tillval
Möjlighet att boka extradagar före eller efter schemalagd resa. Här kan vi hjälpa till med de flesta önskemål, t ex golf, fotboll eller opera. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2019 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Övrig information:
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige. *Tillägg för enkelrum är 1 950 kronor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation
Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 2 500 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i för-och efternamn så som de står i ert pass.

 

Resenär 1

Fler än en resenär

Vald resa

Resenär 2

Avresa