Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
  • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

  • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Priorat online med Costers del Priorat och vinmakaren Josep Mas – 22 januari kl 17.45

costers-view600

Priorat är ett mycket spännande område där enligt många Spaniens bästa viner produceras. Priorat är en vinregion i Tarragona i Katalonien, knappt två timmars bilfärd från Barcelona. Man följer kustremsan, Costa Daurada, och därpå ger man sig in i landet och upp i bergen. Bergen är branta och höga och landskapet är spektakulärt vackert med ofta hänförande utsikt. Vinområdet Priorat består av ca 100 producenter som gör egna flaskor och totalt 608 registrerade vinodlare. Priorat blev det andra vinet i Spanien, efter Rioja, som år 2000 erhöll högsta vinklassificeringen DOCa (D.O.Q på katalanska). Totalt består området av blygsamma 1 900 hektar där odling av Priorat-vinet sker. Området är känt för sina koncentrerade, mörka och intensiva rödviner. De flesta Priorat-viner är en blandning av flera druvsorter. De dominerande är Garnacha och Carinyena. Det är även vanligt förekommande med att producenterna använder en mindre andel internationella druvor såsom Cabernet Sauvignon, Merlot eller Syrah. Ett bra Priorat-vin produceras oftast från äldre vinstockar och med en unik jordmån av s k llicorella (skiffer). Vinstockarnas rötter växer ofta 5-20 meter ner i marken för att få näring. Detta bidrar till komplexitet och mineralitet och i kombination med det extremt låga skördeuttaget uppstår även ett koncentrerat och i mångas tycke ett publikt vin

 

Costers400

Costers del Priorat
Costers del Priorat är vår helt nya producent i Priorat. Eftersom Priorat är ett favoritområde internt hos oss är det med extra spänning och stolthet vi nu presenterar vårt senaste stjärnskott. Nyligen fick vi höga och prisvärda betyg i Munskänken på de fyra viner vi startar med. Vi är även barnsligt förtjusta i vita Priorater vilket endast står för ca 5% av produktionen i Priorat och Costers del Priorat producerar två mycket trevliga vita mineraliska viner. Costers del Priorat vingård ligger i hjärtat av Les Solanes i byn El Molar. Vingården är byggd på platsen för ett stenbrott från slutet av 1800-talet, De producerar för närvarande ca 90 000 flaskor per år, fördelat på 8 viner, varav fyra röda, två vita samt ytterligare två Rancio viner. Gården grundades 2002 av en grupp erfarna vinodlare och ”vinentreprenörer”: Enric Solé, Pau Urgell, Josep Massana, Marc Massana och Josep Ramon Sedó. Vinmakaren Josep Mas, som har omfattande internationell erfarenhet, gick med i gruppen 2008. Man har tre historiska vingårdar planterade på branta (s k costers på katalanska) llicorellamarker i hjärtat av Priorat. Dessa heter Sant Martí, Mas Alsera och Les Solanes och är belägna i tre olika byar: Bellmunt, Torroja och El Molar. Man har mycket vinstockar och trots att Priorat är en mindre region så skiljer sig vinmarkerna mycket och denna skillnad avspeglar sig i husets olika viner.

Provningsviner och priser:

2019 Blanc de Pissarres, 229 kronor (vitt)
2018 Blanc de Clossos, 275 kronor (vitt)
2018 Petit Pissarres, 185 kronor
2018 Pissarres, 229 kronor

Vinpaketet kostar således 918 kronor inklusive frakt.

Tillvägagångssätt av provningen
Vinupplevelser och Costers del Priorat  håller i provningen live online via en länk som deltagarna förses med ca en vecka innan provningen. Vinmakaren Josep Mas presenterar vinregionerna, gårdarna och dess viner. Ni har möjlighet att ställa frågor via en chat. Det tekniska som behövs är att ni behöver en fungerande Internet uppkoppling via dator, mobiltelefon eller tv. Ni behöver köpa in vinerna av Vinupplevelser och detta görs genom att ni sänder ett mail till info@vinupplevelser.se . Ni kan uppge att ni vill köpa ”Priorat online”. Observera att vinerna endast finns hos Vinupplevelser och ej på Systembolaget. Vid beställning av vinerna behöver Vinupplevelser ert namn, adress, mail och mobilnummer. Därefter kommer vi att sända er en faktura på vinerna och leverans av vinerna sker med hemleverans med Best Transporter eller Bring. Senaste anmälningsdatum och beställning av vinerna till provningen är 10 januari.
Alla deltagare får en möjlighet att testa att allt fungerar tekniskt  1-2 dagar innan provningen då Vinupplevelser inbjuder er att delta i en test online för dem som önskar. Detta ska inte ta mer än 5-10 minuter i anspråk. Som framgår av ovan så kostar en uppsättning av provningsvinerna 918 kronor. Vi rekommenderar er att kanske dela dessa flaskor med vänner för att hålla nere kostnaderna per person. Vi vill också poängtera att man inte behöver konsumera dessa flaskor på en kväll. Oftast så vinner dessutom viner med högre kvalitet på att stå någon dag med kork i. Många viner går att spara i många dagar, ibland flera veckor. Man kan använda vakuum-korkar, eller vanliga korkar. Det bästa är att förvara vinet svalt för då sker oxidationen långsammare. Prova även att hälla över i mindre flaskor som fylls ända upp.

Ett annat tips är att hälla överblivna slattar i en burk och frysa. Fyll inte burken helt för då svämmar det över när det fryser. Denna slush kan man sedan skopa upp från och använda i matlagningen.
Vinupplevelser är också stand-by via mail eller telefon om ni har frågor kring provningen.

Vi kommer även att ge förslag på mat inför provningen. Provningen beräknas ta ca 1-1,5 timme.

Anmälningstid

Observera att er anmälan och beställning måste vara oss tillhanda senast 10 januari!