Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

 • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Alsace

Byar med oslagbar charm, raffinerad gastronomi och en känsla av kombinationen fransk charm och finess med tysk precision. I Alsace finner man en bredd av vita viner gjord på olika druvor och vinlägen med terroir som saknar motstycke någon annanstans i världen.

Det är inte konstigt att många skandinaver återvänder hit år efter år och utvecklar en nära relation med detta unika vinområde. Vi bor i centrala Alsace i vackra Kaysersberg på Les Remparts och två av resans middagar avnjuts i byn. Kaysersberg korades nyligen till Frankrikes vackraste by. Jerome har i sitt smaklaboratorium L’alchemille nyligen belönats med en stjärna i Guide Michelin så vår middag här är såklart en av resans höjdpunkter. Smakäventyret slutar inte riktigt ännu. Vi kan stoltsera med ytterligare en stjärna på denna resa. Julien Binz, som nyligen också fått sin första stjärna, välkomnar oss en av kvällarna till sin eleganta matsal. Båda dessa middagar gästas av våra producenter vilket såklart förhöjer upplevelsen.

Nyheter för 2019 är besök hos båda de väldigt berömda producenterna Domaine Weinbach och Zind Humbrecht. Båda öppnar lite äldre årgångar just för oss och berättar hemligheten om varför just de är de bästa producenterna i området.

Vår lokala guide heter Suzanne och det finns inte många hemligheter för henne. Med ett sinne för och en strävan efter att hitta det icke turistiska och verkligen genuina Alsace är vi övertygade över att vi kommer att kunna visa er lite mer än man kan upptäcka på egen hand…

Munskänkens provningspanel prisar våra tre producenter Dirler Cadé, Barmès Buecher och Maurice Schoech och har gett dem alla tre extra omnämnanden.

Vårt klassiska inslag La gran Final håller vi på en av Kayserbergs finaste restauranger, La Vieilles Forges som drivs av familjen Gutleben med mycket hög svansföring. Här fortsätter vi och provar oss igenom områdets smaker innan vi blint provar oss igenom åtta olika Grand Cru Rieslingar. Vi hinner även med en festlig Cremant provning innan vi ger oss av för att lära oss lite mer om öl. Alsace är det område som producerar mest öl i hela Frankrike. Vi får träffa den passionerad bryggerimästaren Jöel Halbardier och får lära oss om hur man får korn, humle och jäst att bli öl och smaka på några av hans egna favoriter.

Vi hinner även på egen hand utforska både vackra Colmar och charmiga Kaysersberg.

Vi är väldigt stolta över vårt Alsaceprogram, ännu en innehållsrik resa med fokus på gastronomiska och minnesvärda upplevelser. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem
 de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-35%.

Välkommen till Vinupplevelsers Alsace!

Dag 1 – Välkomna till Kaysersberg, Domaine Weinbach och matupplevelse på enstjärniga L’alchemille

3-Cote-Vigne

Flyget anländer på förmiddagen och vi ger oss iväg så fort alla fått sitt bagage. Med oss på bussen har vi vår egen Suzele som kommer att vara vår lokala guide och uppslagsbok under resan. Vi beger oss direkt till byn Kientzheim för en lunch på mysiga restaurangen Cote Vigne.

3-WeinbachNu åker vi på ett närbeläget storbesök som vi är stolta över att kunna ha i vårt program. Domaine Weinbach raknas som en av de absolut bästa producenterna i området med sina fantastiska viner och långa historia. Catherine Faller kommer att ta hand om oss och visa oss de vackra ägorna. Egendomen består i praktiken av ett slott som omges av mycket exklusiva vinmarker som kallas Clos de Capucins. Namnet kommer från de munkar som odlade och bedrev vingården fram till den franska revolutionen. Några äldre årgångar med lite extra intressant karaktär brukar göra besöket lite extra trevligt.

3-KaysersbergVi fortsätter nu till den väldigt charmiga byn Kaysersberg och vår bas under resan, Les Rempart. Hotellet drivs av familjen Keller och ligger idealiskt för våra utflykter i området. Efter incheckningen har vi alla lite tid att bekanta oss med omgivningarna och vila upp oss efter resan. Ägarinnan Chris och hennes dotter Françiose har lovat att ge oss en privat och kort rundvandring genom byn så att ni inte missar något.

3-JeromePå kvällen beger vi oss till en av Kayserbergs stoltheter, L’Alchémille och Jerome Jeagle som driver denna relativt nystartade restaurang. Jerome fick sin första stjärna i Guide Michelin i februari 2017. Här kommer vi att få uppleva modern Alsassisk gastronomi från den ”högre skolan”.

Vi har bjudit in Geneviéve Barmès från vår producent Barmès Buecher som med sin närvaro förhöjer denna vinmakarmiddag ytterligare. De odlar 17 biodynamiska hektar och håller en ovanligt låg men optimal avkastning. Per Warfvinge anser att denna producent utan tvekan förtjänar en plast bland de tio bästa i hela området. Nyligen har man även uppmärksammats i tidningen Munskänken med mycket höga och prisvärda betyg. Bl a provas en Riesling från Hengst som är en av de mest kända Grand Cru lägena i Alsace.

Dag 2 – Matlagningskurs med Isabelle, Zind Humbrecht och enstjärniga Julien Binz

3-CardamommeVi börjar dagen med att ta oss med bussen till Colmar. Vi skall ha en matlagningskurs med Isabelle Sipp i hennes Atelier Cardamomme. Hon kommer från en vinodlarfamilj och är uppväxt i hjärtat av Alsace med grand cru lägena omkring sig. det var hennes italienska mormor med kunskaper från Cordon Bleu som la grunden för hennes matpassion.

Vi delar upp oss i mindre matlagningsgrupper och förbereder, lagar och därefter avnjuter dessa rätter tillsammans. Här läggs det stor fokus på smakupplevelser och vackra uppläggningar, detta kan man alltid lära sig mer om och få inspiration av. I vanlig ordning tar vi med oss passande viner från någon av våra producenter. En vinprovning är ett mycket bra och intressant sätt att smaka på stilen och den terroir som en viss producent står för. Att prova vinerna tillsammans med lokala rätter och råvaror är kanske ändå det bästa sättet att ge dem en rättvis bedömning. Vi har därför med oss några lämpliga och smakrika viner från våra tre producenter.

3-HumbrechtNu styr vi vårt 4-hjulade skepp mot en annan kultproducent, Zind Humbrecht. Denna producent har riktat in sig på vinmarker som tidigare ingen tyckte var speciellt bra. Bl a Rangen de Thann som nu raknas som en av de bästa. När t ex Decanter presenterar provningar av vinerna från Alsace är de alltid klart överrepresenterade. Vi kommer att bli väldigt väl omhändertagna av Jolene som ger oss en historisk tillbakablick och öppnar några mycket kompetenta flaskor nere i källaren.

3-Binz2På kvällen åker vi en kort bussresa till närbelägna byn Ammerschwihr och ytterligare en mycket fin restaurang. Julien Binz fick nyligen sin första stjärna i Guide Michelin och han välkomnar oss i sin eleganta matsal.

Kvällens gäst och vinmakare blir en av bröderna från producenten Maurice Schoech.

3-SchoechMunskänken har precis hyllat denna producent med ett flertal plustecken, dvs mer än prisvärt. De skriver även att de gratulerar alla vinälskare att denna producent äntligen hittat till Sverige. Vi kommer bl a att få prova två av de mest omtalade grand Cru lägena i Alsace, Kaefferkopf och Rangen de Thann.

Efter den här middagen föreligger det en liten risk att ni så smått börjar gilla Alsace för dessa mat och fantastiska viner.

Dag 3 – Dirler Cadé, Colmar och la Gran final

3-Dirler-CadeVi börjar dagen med ett besök hos vår producent, Dirler Cadé. Här kommer Jean och Ludivine att ta hand om oss så att vi alla känner oss lite speciellt omhändertagna. Vingården är resultatet av kärleken dessa två personligheter emellan eftersom deras respektive vinmarker har sammanförts i och med deras giftermål. Man har viner från fyra olika Grand Cru vinmarker som består av hela 45% av deras totala areal på 18 hektar. Munskänkarnas provningspanel snålade inte på superlativen när de fick prova dessa viner, hela 5 av 6 viner fick bedömningen mer än prisvärt.

3-Colmar1Vi beger oss nu in till vackra och närbelägna Colmar för lite egen tid åt kultur, shopping eller bara njutning. Staden erbjuder aktiviteter och sevärdheter som passar de flesta. Att strosa igenom gamla staden är en bra och vacker början innan man kommer fram till en lite extra sevärd del som kallas för lilla Venedig. Staden är full med vackra och historiska byggnader och det finns ett flertal museer som erbjuder intressanta utställningar. Vi förser er med en överskådlig karta och ger er tips med bra lunchrestauranger mm.

Efter detta återvänder vi till Kaysersberg och vårt hotell och det finns möjlighet till lite vila eller varför inte en liten promenad genom den charmiga byn som vi bor i. Vill ni ha tips om ett trevligt kafé eller möjligheter till lite shopping står gärna vi, vår guide Suzele eller hotellet till tjänst.

3-Vieilles-ForgesI lilla Kaysersberg finns det ännu en restaurang som vi måste prova på och som ligger på promenadavstånd från vårt hotell. Familjen Gutleben, vilket betyder mor och dotter serverar oss eleganta rätter med lokal touch. Inredningen är mysig och typisk för området och efter denna smakupplevelse kommer borden att fyllas med glas och åtta av de bästa vinerna som vi smakat på under resan. Tillsammans skall vi prova dessa blint och på ett lekfullt sätt kora resans bästa Grand Cru Riesling. Kanske känner ni igen stilen från er favorit producent eller t o m ett visst vinläge. I Alsace handlar som vi vid det här laget vet inte bara om druvor utan väldigt mycket om terroir.

Dag 4 – Cremant d`Alsace, microbryggeri och forell

3-Cremant

Under resans sista frukost brukar det fortfarande pratas om gårdagens stora och spännande provning. Mousserande viner har för många en speciell innebörd och de skapar en lite festligare stämning. Varför inte inleda dagen med en ny temaprovning, denna gång med områdets egna bubblor, Cremant d`Alsace. Vi har valt ut fyra olika flaskor som vi provar och lär oss lite mer om.

Vi beger oss ny iväg på en väg eller rättare sagt till en ny dryck. Vi har hittat ett mindre bryggeri av öl i byn Vogelgrun som heter Saint Alphonse. Här kommer vi att bli väl omhändertagna och få lära oss hur man brygger öl med mycket karaktär i liten skala. Joël Halbardier som äger och driver bryggeriet kommer att lära oss de knep som ger ett riktigt gott öl. Naturligtvis får vi också smaka och njuta av dessa drycker som kanske passar oss väldigt bra efter tre dagar med Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris och annat fint.

Smakresan fortsätter nu med en lunch på a la Truite, en omtyckt restaurang med fokus på lokala fiskrätter. Vi kommer att få smaka forell. Fisken är så färsk att den fortfarande simmar omkring när vi kommer in i restaurangen. Tillredningen börjar i samma ögonblick som vi öppnar den första flaskan. Till deras omtyckta anrättningar får vi prova terroirviner speciellt utvalda från våra tre olika producenter.

Efter ett par timmar på egen hand får vi förhoppningsvis med oss alla och påbörjar hemresan med buss till flygplatsen. Vi passar på och tackar Alsace och Suzele för dessa minnesvärda dagar fulla med upplevelser.

Reseinformation 
11-14 April 2019
19-22 september

3-Alsaceview

I resans pris ingår:

     • Flyg med SAS till Zürich med bagage t/r
     • “All-inclusive” resa förutom en lunch i Colmar
     • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
     • 3 nätter med del i dubbelrum* på hotell i Kayserberg med frukost
     • 8 olika vinprovningar
     • 1 blindprovning under s k La Gran Finale
     • Matlagningskurs med tre rätters lunch
     • Besök och provning hos Ölproducent
     • Mat och dryck enligt program
     • Skandinaviska guider under hela resan samt lokal engelsk talande guide

Pris 15 790 kr
från Arlanda eller Köpenhamn

Flygtider:

Från Köpenhamn
Utresa     SK601 0755 Köpenhamn-Zürich 0940
Hemresa SK610 2025 Zürich-Köpenhamn 2210

Från Arlanda
Utresa     SK605   0720 Arlanda-Zürich 0945
Hemresa SK1606 2045 Zürich-Arlanda 2310

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät.

Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Övrig information
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige. *Tillägg för enkelrum är 900 kr för hela resan.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation
Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 2 500 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i för-och efternamn så som de står i ert pass.

 

Resenär 1

Fler än en resenär

Vald resa

Resenär 2

Avresa