Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
  • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

  • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

Alsace

Byar med oslagbar charm, raffinerad gastronomi och en känsla av kombinationen fransk finess med tysk precision. I Alsace finner man en bredd av vita viner med olika druvor och vinlägen som saknar motstycke någon annanstans i världen.

Det är inte konstigt att många skandinaver återvänder hit år efter år och utvecklar en nära relation med detta unika vinområde. Vi bor i centrala Alsace i vackra Kaysersberg på Les Remparts och två av resans middagar avnjuts i byn. Jerome har i sitt smaklaboratorium L’alchemille precis belönats med en stjärna i Guide Michelin så vår middag här är såklart en av resans höjdpunkter. Marcel Deiss är en av de mytomspunna kultproducenterna i området och vi har lyckats öppna denna dörr på vid gavel tack vare vår lokala guide Suzele. Det finns inte många hemligheter för henne och med ett sinne för och en strävan efter att hitta det icke turistiska och verkligen genuina Alsace är vi övertygade över att vi kommer att kunna visa er lite mer än man kan upptäcka på egen hand…

Munskänkens provningspanel prisar våra två producenter Dirler Cadé och Barmès Buecher och har gett dem extra omnämnanden. För att testa bredden i området provar vi även viner från högklassiga Martin Schaetzel som fokuserar på de mest exklusiva Grand Cru-lägena och en liten okänd producent vid namn Spielmann.

Vårt klassiska inslag La gran Final håller vi i tvåstjärniga Le Chambards något mer rustika matsal, La Winstub och njuter av områdets smaker innan vi blint provar oss igenom tio olika Grand Cru Rieslingar. Vi hinner även med en festlig Cremant provning innan ni på egen hand får chansen att utforska Colmar.

Vi är väldigt stolta över vårt nya Alsaceprogram, ännu en innehållsrik resa med fokus på gastronomiska och minnesvärda upplevelser. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem
 de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-35%.

Välkommen till Vinupplevelsers Alsace!

Dag 1 – Välkomna till Kaysersberg och matupplevelse på enstjärniga L’alchemille

3-Cote-Vigne

Flyget anländer på Basels flygplats som även tillhör Mulhouse och Freiburg. Härifrån har vi endast ca 1 timme tills vi börjar se vinodlingarna. Med oss på bussen har vi vår egen Suzele som kommer att vara vår lokala guide och uppslagsbok under resan. Vi beger oss direkt till byn Kientzheim för en lunch på mysiga restaurangen Cote Vigne.

3-DeissEfter denna första smakbit av Alsace beger vi oss till kanske den högst ansedde producenten i området, nämligen Marcel Deiss et Fils. Jean-Michel Deiss är mer artist än vinmakare och fokuserar på terroir mer än någon annan i hela Alsace. Vinet skall återspegla växtläget, årgången och han har valt att skörda varje enskilt vingårdsläge för att uppnå detta. Han har arbetat ekologiskt i över tjugo år och biodynamiskt i ett flertal år.

Vi fortsätter nu till den väldigt charmiga byn Kaysersberg och vår bas under resan, Les Rempart. Hotellet drivs av familjen Keller och ligger idealiskt för våra utflykter i området. Efter incheckningen har vi alla lite tid att bekanta oss med omgivningarna och vila upp oss efter resan. Ägarinnan Chris och hennes dotter Françiose har lovat att ge oss en privat och kort rundvandring genom byn så att ni inte missar något.

3-JeromePå kvällen beger vi oss till en av Kayserbergs stoltheter, L’Alchémille och Jerome Jeagle som driver denna relativt nystartade restaurang. Jerome fick sin första stjärna i Guide Michelin i februari 2017. Här kommer vi att få uppleva modern Alsassisk gastronomi från den ”högre skolan”. Vi har bjudit in Sophie Barmès från vår producent Barmès Buecher som med sin närvaro förhöjer denna vinmakarmiddag ytterligare. De odlar 17 biodynamiska hektar och håller en ovanligt låg men optimal avkastning. Per Warfvinge anser att denna producent utan tvekan förtjänar en plast bland de tio bästa i hela området. Nyligen har man även uppmärksammats i tidningen Munskänken med mycket höga och prisvärda betyg. Bl a provas en Riesling från Hengst som är en av de mest kända Grand Cru lägena i Alsace.

Dag 2 – Vinerna från Alsace och matens betydelse

3-Dirler-CadeVi börjar dagen med ett besök hos vår producent, Dirler Cadé. Här kommer Jean och Ludivine att ta hand om oss så att vi alla känner oss lite speciellt omhändertagna. Vingården är resultatet av kärleken dessa två personligheter emellan eftersom deras respektive vinmarker har sammanförts i och med deras giftermål. Man har viner från fyra olika Grand Cru vinmarker som består av hela 45% av deras totala areal på 18 hektar. Munskänkarnas provningspanel snålade inte på superlativen när de fick prova dessa viner, hela 5 av 6 viner fick bedömningen mer än prisvärt.

Smakresan fortsätter nu med en lunch på a la Truite, en omtyckt restaurang med fokus på lokala fiskrätter. Vi kommer att prova deras prisbelönta Choucroute med fisk eller Matelote. Till dessa speciella anrättningar får vi prova terroirviner från gårdagens besök hos kultproducenten Marcel Deiss.

3-Sylvie-SpeilmannMåtta och belåtna fortsätter vi till den mindre producenten Domaine Sylvie Spielmann för en lugn provning. Sylvie besitter en kvalitet som få andra i Alsace kan efterlikna, hennes terroir. Hennes vinmarker ligger belägna på en gammal gipsgruva vilket mycket starkt påverkar hennes vinrankor och därmed hennes viner. I vissa fall är denna påverkan från jordmånen så stark att det kan vara svårt att fastställa druvsorten.

3-KaysersbergVi erbjuder er nu i vanlig ordning en liten stund för vila och samla dagens intryck och upplevelser så att vi kan göra plats för lite mer…

På kvällen tar vi en kort bussresa till en närbelägen och mycket liten by som heter Zimmerbach och kvällens restaurang au Raisin D’or. I denna ombyggda och renoverade bondgård kommer vi att få smaka några fantastiska Alsassiska rätter. Kvällens gäst och vinmakare kommer från Domaine Martin Schaetzel. Denna producent har nog mer än många andra valt att satsa på Grand Cru lägen och fokuserar på de allra bästa. Vi får uppleva Alsaceviner från några av områdets bästa vinlägen som överhuvudtaget finns som är gjorda med stor finess.

Dag 3 – Alsassisk matlagningskurs och snaps från ett litet familjedestilleri

3-Gully

Vi börjar dagen med att ta oss med bussen till Colmar. På 181˚ C kommer Raphael Gully att lära oss att laga tre rätter inspirerade från det Alsassiska köket. Vi delar upp oss i mindre matlagningsgrupper och förbereder, lagar och därefter avnjuter dessa rätter tillsammans. I vanlig ordning tar vi med oss passande viner från någon av våra producenter. En vinprovning är ett mycket bra och intressant sätt att smaka på stilen och den terroir som en viss producent står för. Att prova vinerna tillsammans med lokala rätter och råvaror är kanske ändå det bästa sättet att ge dem en rättvis bedömning. Vi har därför med oss några lämpliga och smakrika viner från gårdagens besök hos Dirler Cadé.

3-StaehlyVi lämnar nu vackra Colmar som vi skall återkomma till under morgondagen. Vi beger oss till en liten för att inte säga mikroproducent av lite starkare drycker. Hos Staehly Destilleriet får vi se hur man tillverkar områdets kanske bästa snaps. Alla råvaror kommer från lokala fruktträdgårdar och produktionen sker i gammaldags stil med vedeldad destillationsapparat i små satser. Vi kommer att få smaka olika fruktsnapsar som man inte hittar någon annanstans.

Efter detta återvänder vi till Kaysersberg och vårt hotell och det finns möjlighet till lite vila eller varför inte en liten promenad genom den charmiga byn som vi bor i. Vill ni ha tips om ett trevligt kafé eller möjligheter till lite shopping står gärna vi, vår guide Suzele eller hotellet till tjänst.

3-ChambardI lilla Kaysersberg finns det ännu en restaurang som vi måste prova på och som ligger på promenadavstånd från vårt hotell. Köket på Le Chambard har sedan en tid två stjärnor i Guide Michelin och sätter därmed byn på den gastronomiska kartan. Resans mest obligatoriska moment och höjdpunkt, La gran Final kommer vi att hålla i deras La Winstub med klassiska Alsassiska rätter med en extra touch. Inredningen är mysig och typisk för området och efter denna smakupplevelse kommer borden att fyllas med glas och tio av de bästa vinerna som vi smakat på under resan. Tillsammans skall vi prova dessa blint och på ett lekfullt sätt kora resans bästa Grand Cru Riesling. Kanske känner ni igen stilen från er favorit producent eller t o m ett visst vinläge. I Alsace handlar som vi vid det här laget vet inte bara om druvor utan väldigt mycket om terroir.

Dag 4 – Cremant d`Alsace och Colmar

3-Cremant

Under resans sista frukost brukar det fortfarande pratas om gårdagens stora och spännande provning. Mousserande viner har för många en speciell innebörd och de skapar en lite festligare stämning. Varför inte inleda dagen med en ny temaprovning, denna gång med områdets egna bubblor, Cremant d`Alsace. Vi har valt ut fem olika flaskor som vi provar och lär oss lite mer om.

3-Colmar1Vi beger oss nu igen tillbaks till Colmar för lite egen tid åt kultur, shopping eller bara njutning. Staden erbjuder aktiviteter och sevärdheter som passar de flesta. Att strosa igenom gamla staden är en bra och vacker början innan man kommer fram till en lite extra sevärd del som kallas för lilla Venedig. Staden är full med vackra och historiska byggnader och det finns ett flertal museer som erbjuder intressanta utställningar. Vi förser er med en överskådlig karta och ger er tips med bra lunchrestauranger mm.

Efter ett par timmar på egen hand får vi förhoppningsvis med oss alla och påbörjar hemresan med buss till flygplatsen Basel och därefter flyg. Vi passar på och tackar Alsace och Suzele för dessa minnesvärda och upplevelsefyllda dagar.

Reseinformation 2017:

29 september-2 oktober (fullbokad)
19-22 oktober

3-Alsaceview

I resans pris ingår:

          • Flyg med Lufthansa från Arlanda eller Kastrup till Basel med bagage t/r
          • “All-inclusive” resa förutom en lunch i Colmar
          • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
          • 3 nätter med del i dubbelrum* på hotell med frukost
          • 8 olika vinprovningar
          • 1 blindprovning under s k La Gran Finale
          • Matlagningskurs med tre lokala rätter
          • Besök hos destilleri
          • Mat och dryck enligt program
          • Skandinaviska guider under hela resan samt lokal engelsk talande guide

Pris 13 990 kr
från Arlanda eller Köpenhamn

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är en entreprenör och som troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät.

Minst två av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Övrig information
Ni har möjlighet att köpa viner på de restauranger och producenter vi besöker till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige. *Tillägg för enkelrum är 900 kr för hela resan.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation
Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 2 500 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i för-och efternamn så som de står i ert pass.

 

Resenär 1

Fler än en resenär

Vald resa

Resenär 2

Avresa