Denna hemsida riktar sig till personer över 25 år och innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Gå vidare
  • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

  • Vi vill förmedla och dela vår Passion för vin, mat och upplevelser i Europas finaste vinregioner.

<< Gå till Bloggen

Sentius i tidningen Bil & Bostad

En av våra kunder, Lennart Odlander är vinexpert för tidningen Bil och Bostad. Han skrev nyligen följande artikel om en av våra Prioratviner.

Priorat DOQ Sentius, 2007

Priorat, Spanien • www.vinupplevelser.se • 179 kr

Umeås ökade vinintresse märks på flera sätt med vinprovargrupper, universitetes kvällskurser med vin och mat och Munskänkarnas stigande medlemstal. Jag har förmånen att få träffa fler av er på provningar. Systembolaget erbjuder oss ett fantastiskt utbud av kvalitetsviner till bra priser, men det finns även andra som lagligt säljer viner i landet. En av mina favoriter är malmöföretaget Vinupplevelser som via Bussgods levererar på några dagar.

Den spanska våren är en explosion av blommande fruktträd, likt södra Frankrike, och lämnar man Barcelona och tar sig söderut några mil upp i bergen kommer man till det numera kultförklarade området Priorat. Det ser ut som vilda västern och skiffersluttningarna bäddar för hög kvalitet på druvorna. Vinbonden Gerard Batllevell Simó slutade sälja sina druvor till kooperativet 1999 och satsade på egna viner, vilket han inte har ångrat. I byn Porrera ligger hans Cellar Joan Simo´ och de tar verkligen väl hand om sina druvor; garnacha, cabernet sauvignon, merlot, syrah och carinena. En spansk fullblodstjur med maffiga 15% i bra balans med rostade ekfat.

Sentious har en medeltät röd färg. Doften är stor och generös med mörka bär och en viss rökighet. Mjuk fyllig smak med örter och mörka bär. Lång balanserad eftersmak.

Drick nu eller lagra 1-2 år. Lufta i karaff.
Serveringstemperatur 16 -18 grader.

Passar till:
Grillade revbensspjäll med rostad paprika.